Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Groot Deens melkveebedrijf voor € 7,4 miljoen te koop

In het Zuiden van Denemarken staat een melkveebedrijf te koop met vier locaties. Het biedt ruimte aan bijna 450 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Het Zuiden van het Deense Jutland is een gebied met veel melkvee én Nederlandse veehouders. In dit gebied, bij het dorp Rødding, staat een groot en bekend melkveebedrijf te koop.
Artikel gaat verder onder de kaart.

Grotere bedrijven met meer grond

Door de relatief lage prijzen en uitbreidingsmogelijkheden is Denemarken nog altijd een interessant emigratieland. Bedrijven zijn in Denemarken met ruim 200 melkkoeien gemiddeld een stuk groter dan in Nederland. Ook hebben ze vaak relatief meer grond onder het bedrijf.

Grondprijs ligt met gemiddeld € 20.000 per hectare fors onder het niveau van Nederland

Crisis Deense melkveesector

De Deense melkveehouderij is nog herstellende van de crisis die de oorsprong heeft tussen 2002 en 2008; toen zijn veel bedrijven uitgebreid en overgefinancierd. In de jaren met lage melkprijzen klapte de bubbel en kwamen veel bedrijven te koop. Toch is de uitgangssituatie vandaag gunstiger dan in Nederland, aldus emigratiebegeleiders; de grondprijs ligt met gemiddeld € 20.000 per hectare fors onder het niveau van Nederland. Mest- en milieuwetgeving is eenvoudiger en uitbreiding gaat goedkoper.
Artikel gaat verder onder de foto.

Het bedrijf telt 4 locaties; op de hoofdlocatie worden de koeien gemolken. De stal is gebouwd in 2004 en uitgebreid in 2007. Rechts de bijzondere bedrijfswoning. - Foto's: Landbrug farm4sale
Het bedrijf telt 4 locaties; op de hoofdlocatie worden de koeien gemolken. De stal is gebouwd in 2004 en uitgebreid in 2007. Rechts de bijzondere bedrijfswoning. - Foto's: Landbrug farm4sale

Moderne uitstraling

Het te koop staande complex draagt de naam ‘Lauenborggård – Faarkrog Malkecenter’. Het bedrijf telt in totaal 450 melkkoeien en ruim 200 hectare grond. Qua veehouderij is een splitsing gemaakt; de melkkoeien staan op de hoofdlocatie en vanaf 6 maanden leeftijd wordt het jongvee verplaatst naar een tweede bedrijfslocatie. Na inseminatie en controle gaan ze naar een opfokstation om voor afkalven weer terug te keren naar het melkveebedrijf. Bij het bedrijf zijn 2 woningen aanwezig. De statige hoofdwoning met rieten dak heeft een oppervlakte van 293 vierkante meter.

Melkstal 2 x 14 koeien

De hoofdlocatie heeft een moderne en eigentijdse uitstraling. De ligboxenstal is gebouwd in de periode 2004 en 2007. De koeien liggen in boxen met matrassen en een groepshok voor 20 tot 25 dieren. De koeien worden gemolken in een melkstal met een capaciteit van 2 x 14 koeien. Er zijn 2 melktanks: eentje binnen voor 10.000 liter en een buitentank voor 30.000 liter. De mestopslagcapaciteit van mest is 5.200 kuub. De productie bedraagt 10.780 kilo melk per koe per jaar over de laatste 12 maanden.

Opfoklocatie

Op 5 kilometer afstand van dit bedrijf ligt de opfoklocatie. Deze kan 220 vaarzen van 6 tot 15 maanden herbergen. Op dit bedrijf kan 3.500 kuub mest worden opgeslagen. Het is een voormalig melkveebedrijf waarbij een deel van de gebouwen niet in gebruik is. Op de andere 2 locaties ligt alleen grond.
Artikel gaat verder onder de foto.

De ligboxen zijn voorzien van koematrassen. Niet zichtbaar is de melkstal met een capaciteit van 2 x 14 koeien.
De ligboxen zijn voorzien van koematrassen. Niet zichtbaar is de melkstal met een capaciteit van 2 x 14 koeien.

Vochthoudende zandgrond

De totale grondoppervlakte bij het bedrijf is 203 hectare. De percelen zijn goed verkaveld; alles ligt binnen een straal van circa 8 kilometer van de hoofdlocatie. Verder huren de huidige ondernemers nog ruim 62 hectare van andere bedrijven. Van het areaal staat ruim 8 hectare ingetekend als bos. De grond is te classificeren als JB 3-5; dat is goede vochthoudende zandgrond. Ongeveer de helft van de grond kan worden beregend vanuit 2 waterputten met een totale capaciteit van 119.000 kuub.

Vraagprijs € 7.385.000

Vorig jaar is een bedrijfstoeslag uitgekeerd van omgerekend circa € 90.000. Bij de koop is de melkveestapel, jongvee, ruwvoervoorraden en inventaris inbegrepen. Daaronder vallen onder andere tractoren, shovels, de werktuigen en installaties ten behoeve van beregening. De vraagprijs is omgerekend € 7.385.000.

Meer informatie: Arjan Jorritsma, Farms4Sale: info@farms4sale.eu of 06-57780225.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • kraats

  Ik heb nog fosfaatrechten te koop.
  Kan Boerderij hier ook een artikel over schrijven ?
  Kraats tel. 0345 - 686000

 • farmerbn

  Bij een omzet van 1.5 miljoen euro houd je wel 400.000 euro over voor rente en aflossing. Bij 2% rente en 4% aflossen kun je 6.7 miljoen lenen. Je moet dus 7 ton eigen geld meebrengen of beter 6.5 miljoen euro bieden.

 • moi !

  Farmerbn: je bent gevaarlijk bezig. 7 ton eigen vermogen op 7.4 milj . is toch niets.
  Wat te doe als de melk prijs verder zakt?

 • el

  Dan komt het weer te koop @moi !

 • Vhouder

  die produktie van 10780 liter per koe kan ik dat een op een verglijken met hier want valt me op dat al die deense bedrijven een hoge produktie hebben

 • farmerbn

  @moi!: Hoeveel boeren in Nederland brengen jaarlijks 10 cent per liter naar de bank voor rente en aflossing? Dit Deense bedrijf met 200 ha eigendom en 4 miljoen liter productie is mooi in balans en netjes geprijsd. Wat voor boerderij kun je in Nederland kopen met 7 ton eigen vermogen op de vrije markt?

 • moi !

  farmerbn: Dat klopt voor NL.

 • blaksmark

  Farmerbn droom maar mooi verder

 • Jan-Zonderland

  Kun je 6,7 milj lenen voor 2% met maar 7 ton EV ? Dan zou ik zeggen: doen. Ik niet want ik ben geen koeienboer.

 • farmerbn

  Als de rente 3% is, kun je voor 4 ton per jaar bij 25 jaar lening 5.7 miljoen lenen. Moet je 1.7 miljoen zelf meebrengen. Is simpele berekening.

 • gerben5

  Als je 1.7miljoen op zak hebt kun je ook gewoon 90 koeien melken in NLD en het heel best hebben

 • koestal

  Echt wat voor een liefhebber die groot denkt en manager is

 • succes met een melkprijs van 34 Eurocent gemiddeld, droge grond, dus lekker beregenen 250 mm/ha en hoge kosten voor energie, nogmaals succes gewenst!

 • koestal

  Echt wat voor een Brabander ,die wil toch groot .

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.