Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Europese Commissie zoekt creatieve aanpak voor mageremelkpoeder

De Europese Commissie heeft meer dan 375.000 ton mageremelkpoeder in interventie. De commissie zit daar niet echt mee in de maag, stelt topman Jens Schaps. Toch zoekt Brussel naar nieuwe wegen om van de voorraad af te komen.

De Europese Commissie biedt deze week opnieuw mageremelkpoeder ter verkoop aan uit de interventie. De bedoeling is om de voorraad product in interventie te verkleinen. Tot nu toe is het niet hard gegaan, er zijn sinds 1 januari 2018 enkele duizenden tonnen verkocht. Er is nog altijd meer dan 377.000 ton in opslag.

Interventie mageremelkpoeder in het verleden

Jens Schaps, directeur agrarische markten bij de Europese Commissie deed vorige week in Berlijn zijn best om duidelijk te maken dat de commissie niet in zijn maag zit met dat volume. “We hebben erger gezien”, zei Schaps, wijzend naar een presentatie waarop zichtbaar was dat er in de jaren ‘80 van de vorige eeuw meer dan 1 miljoen ton mageremelkpoeder in de interventie zat. “Ook hebben we ouder product gehad.”

Een interventiemagazijn voor melkpoeder in het Belgische Herstal. Er ligt zo'n 12.000 ton melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans
Een interventiemagazijn voor melkpoeder in het Belgische Herstal. Er ligt zo'n 12.000 ton melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans

Die nuancering lokte gelach uit, want de meeste bestuurders en ondernemers in de zuivel weten ook dat de Europese Commissie nu in een heel andere omgeving moet opereren. Destijds was interventieproduct nog vrij eenvoudig met exportsteun op markten buiten de EU af te zetten en waren de eisen aan het product minder hoog.

Het totale zuivelpakket

Schaps constateerde dat de productie van mageremelkpoeder slechts 5,5% van het hele zuivelpakket uitmaakt. Toch gaf de Europese topambtenaar uiteindelijk weinig bemoedigends mee. Hij sprak namelijk de verwachting uit dat de grote prijsverschillen tussen melkeiwit en melkvet snel tot het verleden behoren. Van melkvet is het aanbod wereldwijd beperkt, terwijl de prijs ervoor vrij hoog is. Melkeiwit – vooral mageremelkpoeder – is overal ruim voorradig, terwijl het matig gevraagd is, tegen lage tot slechte prijzen.

Hippe eiwitdrank met mageremelkpoeder

Om die onevenwichtigheid weg te werken, is creativiteit nodig, aldus Schaps. Hij noemde als voorbeeld van een creatieve aanpak de lancering van een hippe eiwitdrank op basis van mageremelkpoeder. Volgens hem bestaan er meer van dit soort creatieve ideeën.

Om de gebruiksmogelijkheden van de interventiepoeder te vergroten zou de Commissie overwegen om voortaan ook jonger interventieproduct op de markt te brengen. Het tot nog toe aangeboden product is voor veel levensmiddelenbedrijven te oud om nog te mogen gebruiken. Een snellere verkoop van voorraden is op langere termijn ook beter voor de prijsvorming. Nu stagneren de prijzen voor verse producten, in de wetenschap dat er altijd nog overjarig aanbod zal zijn. Frankrijk en Duitsland zouden daarbij ook wel een snellere verkoop willen. Het wachten is nu op wat de Commissie concreet gaat doen.

Laatste reacties

 • Mfb

  Het kan altijd nog de vergisters is. Die draaien toch al op subsidies.....

 • Gerrit Lammertink

  Beetje wazig verhaal!

 • Schraar

  Precies Mfb, de enige manier om van het spul af te komen zonder de zuivelmarkt verder naar beneden te trekken.
  De EU moet gewoon haar verlies nemen, in het verleden hebben ze vaak heel veel aan de opgeslagen melkpoeder verdient.

 • koestal

  breng het naar China en Afrika

 • pette

  Schip kopen volstampen met interventie poeder die daar voor euro 1.80 is neer gelegt en weg gaat voor 1.10 euro aflaten zinken in oceaan kuj je weer met schone lei beginnen "even pijn is geen pijn "

 • Je zou de rekening ook bij de producenten kunnen neerleggen. Betaald een ieder een beetje mee voor het herstel van de balans in de markt.
  'Klein beetje pijn is geen pijn'.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.