Rundveehouderij

Achtergrond

‘Al 30 jaar met de klas de boer op’

Jaarlijks ontvangt Jozef Holtslag samen met zijn vrouw en zoon op zijn melkveebedrijf met 60 melkkoeien schoolklassen om de sector te promoten.

Als een van de oprichters van het project ‘een dagje boer’ concludeert Jozef Holtslag (60) dat het nog steeds de moeite waard is om schoolkinderen een ‘dagje boer’ te laten ervaren. Al 30 jaar ontvangt hij op zijn melkveebedrijf met 60 melkkoeien schoolklassen om de sector te promoten. De onwetendheid onder de kinderen wordt steeds groter, zegt de melkveehouder. Daarom blijft het van belang om het verhaal van de boer te vertellen.

U bent al 30 jaar actief met het ontvangen van schoolklassen, waarom doet u dat?

“Ik vind het nog steeds leuk om kinderen kennis te laten maken met de landbouw, vooral de kinderen die nog niet veel weten. Het is belangrijk om ze iets positiefs mee te kunnen geven over de landbouw, er is al zoveel negatief nieuws over de melkveehouderij en de landbouw in het algemeen. Dat was 30 jaar terug het geval, maar nu nog steeds. Het organiseren van de scholendag heb ik inmiddels wel overgedragen.”

Jozef Holtslag: “Ik vind het nog steeds leuk om kinderen kennis te laten maken met de landbouw, vooral de kinderen die nog niet veel weten." - Foto: Henk Riswick
Jozef Holtslag: “Ik vind het nog steeds leuk om kinderen kennis te laten maken met de landbouw, vooral de kinderen die nog niet veel weten." - Foto: Henk Riswick

Hoe is het scholenproject ontstaan?

“Vanuit de drie verschillende standsorganisaties ABTB, CBTB en GMvL in Gelderland, de voorlopers van LTO Bronckhorst, hebben we gezamenlijk het scholenproject opgestart. We kregen ondersteuning vanuit het Landbouwschap. Een achttal scholen in de toenmalige gemeente Warnsveld werd benaderd, en het gros deed mee aan het project. Na een jaar of drie hebben we het project uitgebreid richting Zutphen, om ook de ‘stadse’ kinderen te bereiken. Dat bleek een groot succes. Dat het nog steeds een succesvol project is, blijkt wel uit het feit dat er momenteel meer dan duizend leerlingen meedoen aan het jaarlijks terugkerende ‘Een dagje boer’.”

‘Kinderen en vaak ook de ouders hebben soms een totaal verkeerd beeld van de landbouw’

Waar ligt de sleutel van dit succes?

“Het is een laagdrempelig project waarin we de scholen zoveel mogelijk ontzorgen. De boeren werken vrijwillig mee en de scholen kunnen gratis meedoen. De kinderen leren ook echt wat doordat de boer eerst op school komt en dan de volledige aandacht heeft. Op het bedrijf kunnen de leerlingen dan het geleerde in de praktijk zien. Alleen het vervoer moet de school zelf organiseren. Alhoewel dat ook af en toe door de boeren geregeld wordt, in geval van nood. Ondertussen is het gebied steeds verder uitgebreid en doen steeds meer scholen in omringende gemeentes ook mee.”

Is educatie op scholen nog steeds nodig?

“Jazeker, kinderen en vaak ook de ouders hebben soms een totaal verkeerd beeld van de landbouw. Ik heb het gevoel dat deze onwetendheid alleen maar groter wordt. Dat motiveert mij om nog steeds opnieuw het verhaal te blijven vertellen.”

Klassen worden groter, is dat een probleem?

“Tot twintig kinderen is een rondleiding op het bedrijf nog wel alleen te doen, zijn het er meer, dan wordt het hele gezin ingeschakeld. Mijn vrouw, die ook ervaring heeft met lesgeven, helpt ook altijd mee en gaat ook wel naar de scholen toe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.