Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Activisten blokkeren export Braziliaans rundvee

Braziliaanse dierenactivisten blokkeerden de eerste verscheping dit jaar van vee enkele dagen.

De export van levend Braziliaans rundvee naar landen buiten de regio kwam in 2015 op gang met de export van 30.000 stuks naar Irak. In 2016 werden ruim 292.000 stuks geëxporteerd en het afgelopen jaar steeg de export naar 407.000 stuks. Meer dan de helft hiervan ging naar Turkije en de rest naar Irak, Egypte, Libanon en Jordanië.
Venezuela was altijd de belangrijkste markt en importeerde in 2014 nog meer dan 500.000 stuks, bijna 80% van de hele Braziliaanse rundvee-export. In de afgelopen twee jaar nam de export snel af, daalde naar slechts 8.000 in 2016 en in 2017 is de export naar Venezuela geheel gestopt. De totale waarde van de export van levend vee bedroeg vorig jaar € 250 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie voor buitenlandse handel.

27.000 runderen verscheept in opdracht van Minerva Foods

In opdracht van Minerva Foods werden begin februari meer dan 27.000 runderen ingescheept op het veetransportschip Nada. De bestemming is de haven van Iskenderun in Turkije en van daar zullen de dieren naar verschillende boerderijen worden overgebracht en zijn uiteindelijk bestemd voor de slacht. De dieren werden per vrachtauto vervoerd van het binnenland van de deelstaat São Paulo naar de haven van Santos. Dit is de grootste haven van Zuid-Amerika.

Ook gaat voor de overtocht, die ongeveer 15 dagen duurt, meer dan 60 ton veevoer mee

Ruimte voor 30.000 dieren op transportschip

Per uur worden drie vrachtauto´s met ieder zo’n negentig dieren aangevoerd en de dieren worden vervolgens via een speciale loopbrug ingescheept. Het schip heeft op de twaalf dekken ruimte voor 30.000 dieren. Aan boord zijn veterinairen en dierverzorgers. Ook gaat voor de overtocht, die ongeveer 15 dagen duurt, meer dan 60 ton veevoer mee. De inscheping staat onder toezicht van de veterinaire inspectiedienst van het Braziliaanse ministerie van landbouw (Mapa). Nadat er al 24.000 dieren aan boord waren, werd het verdere inschepen op last van justitie gestaakt.

Per uur worden drie vrachtauto´s met ieder zo’n negentig dieren aangevoerd en de dieren worden vervolgens via een speciale loopbrug ingescheept. - Foto: ANP
Per uur worden drie vrachtauto´s met ieder zo’n negentig dieren aangevoerd en de dieren worden vervolgens via een speciale loopbrug ingescheept. - Foto: ANP

Aangifte van dierenmishandeling

Leden van Veddas, een ngo voor ethisch vegetarisme en verdediging van de rechten van het dier en samenleving, later gesteund door de ngo ‘World Animal Protection’, blokkeerden de haven. De havenpolitie heeft daarop ingegrepen en de demonstratie beëindigd. De dierenactivisten hebben vervolgens aangifte gedaan van dierenmishandeling tijdens het transport naar de haven. Het gemeentelijk secretariaat voor het milieu heeft dat na een inspectie ook vastgesteld.

Voor € 860.000 aan boetes

Ook kwam tijdens de inspectie urine van de dieren op de openbare weg terecht en vervuilde zo de goot. De gemeente heeft daarom een boete van € 360.000 opgelegd aan Minerva. Daarna legde de gemeente ook een boete van € 500.000 op omdat het rond het schip naar mest ruikt. Op verzoek van de gemeente heeft een rechter de verdere inscheping verboden. Minerva is hiertegen in beroep gegaan, maar ook de hogere rechter verbood het transport en gelaste zelfs de ontscheping van alle dieren.

Volgens de inspecteurs werd het welzijn van de dieren meer belast door de gevolgen van de juridische acties van de ngo’s dan door de wreedheden die door hen werden genoemd

Na een gesprek tussen de landbouwminister Maggi en president Temer van Brazilië werd door een andere rechtbank de verscheping alsnog goedgekeurd. De verantwoordelijke inspecteurs van het landbouwministerie hebben bij een inspectie vastgesteld dat alle dieren gezond, rustig en niet gewond waren. Volgens de inspecteurs werd het welzijn van de dieren meer belast door de gevolgen van de juridische acties van de ngo’s dan door de wreedheden die door hen werden genoemd.

De verantwoordelijke inspecteurs van het landbouwministerie hebben bij een inspectie vastgesteld dat alle dieren gezond, rustig en niet gewond waren. - Foto: ANP
De verantwoordelijke inspecteurs van het landbouwministerie hebben bij een inspectie vastgesteld dat alle dieren gezond, rustig en niet gewond waren. - Foto: ANP

Dierenwelzijn steeds belangrijker in Brazilië

In Brazilië neemt het bewustzijn over dierenwelzijn toe. Actiegroepen worden steeds actiever, communiceren sneller en ondernemen acties. Onder druk van de consumenten houdt ook de voedingsmiddelenindustrie steeds meer rekening met dierenwelzijn. Unilever werkt actief mee aan de beëindiging van het vernietigen van haantjes bij de legkippenindustrie. Ook Nestlé en McDonald’s stellen tegenwoordig eisen over dierenwelzijn aan hun leveranciers. BRF, met de merken Sadia en Perdigão, wil naar groepshuisvesting van varkens.

Volgens directeur Jank van BRF vormt, net als in Europa, dierenwelzijn de basis voor duurzaam produceren. Dierenwelzijn begint een serieus onderwerp te worden en de dierlijke sector en de verwerkende industrie zetten de eerste stappen. Er zijn inmiddels enkele bedrijven die voldoen aan de eisen van Humane, de enige organisatie in Brazilië die dierenwelzijn certificeert.

Invloed consument

De invloed van de consument blijkt uit het feit dat een van de grootste supermarktketens, Grupo Pão de Açucar (GPA), vorig jaar is begonnen met het aanbieden van scharreleieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die vrij lopen in de stal, zitstokken hebben, in de grond kunnen krabben, een stofbad kunnen nemen en hun ei in een nest leggen. Ze kunnen dus veel meer natuurlijk gedrag vertonen dan de kippen in een legbatterij.

Scharreleieren niet aan te slepen

Volgens GPA heeft de verkoop van scharreleieren alle verwachtingen overtroffen. Binnen zestig dagen na de introductie in het schap waren alle 60 duizend doosjes met ieder tien eieren al verkocht. Actuele exacte cijfers worden niet bekend gemaakt. GPA bevestigd wel dat de eerdere verwachting van procent marktaandeel al is bijgesteld naar 5% in het eerste jaar. Onder druk van de dierenactivisten heeft GPA besloten om binnen enkele jaren geheel over te stappen op scharreleieren.

Legkippenhouders schakelen over op scharrelkip

Door deze ontwikkeling schakelen ook meer legkippenhouders over op de scharrelkip. Hierdoor zal het aanbod verder toenemen en de verwachting is dat hierdoor ook de prijs in de winkel van bijna € 0.20 voor een scharrelei in de buurt zal komen van de € 0.10 voor een conventioneel ei.

Laatste reacties

  • mtsvanaaken

    60 ton voer om voor 15 dagen 30000 stuks vee te voeren? Dat is 130 gram /dier/dag. Dan snap ik de actievoerders wel.

  • koestal

    2 KG voer voor de overtocht,veel te weinig,hoezo dierenwelzijn,maar in de Oostvaardersplassen hebben ze misschien nog wel minder te vreten

Of registreer je om te kunnen reageren.