Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zwartbont stierkalf brengt iets minder op

Een tweedeling op de kalvermarkt in Purmerend op dinsdag 27 februari.

Zwartbonte nuka’s brachten minder geld op, terwijl kruislingen iets meer opleverden. Handelaren omschrijven de markt deze week als rustig. De vraag naar zwartbonte stierkalveren valt wat tegen en vleeskalverhouders waren niet bereid om hetzelfde geld te betalen als een week terug. Bij de 50% Belgisch blauwe kalveren was die vraag er nog wel. Dat maakt dat de markt van dinsdag twee gezichten toonde.

90 kalveren meer

Het aanbod aan kalveren was wat ruimer dan een week geleden. In totaal werden bijna 90 kalveren meer aangeboden. De prijs voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit ging met € 5 naar beneden en kwam daarmee op € 110 tot € 135 per kalf. Hoewel de prijs dus met € 5 zakt, blijft de prijs nog wel duidelijk boven het niveau van een jaar eerder.

Bij de Belgisch blauwe stierkalveren werden alleen de dieren van extra kwaliteit (boven de 55 kilo) duurder verkocht. Hier ging de prijs met € 10 omhoog naar € 270 tot € 310 per dier. De overige stierkalveren werden tegen stabiele prijzen verkocht.

Vleeskalverhouders proberen prijzen te drukken

Handelaren verwachten dat de markt de komende weken weinig verandering laat zien. Vleeskalverhouders proberen de prijzen, die op een relatief hoog niveau staan, toch wat te drukken op dit moment. Omdat er wat minder dieren worden verwacht, gaan handelaren uit van een stabiele prijs voor de nuchtere kalveren.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Eén reactie

  • Marco22

    Hoor van veehandelaar dat nuka 15 euro omlaag ging met als reden dat er veel kalveren van over de grens komen.
    Nu is mijn vraag. waar blijf je nou met je kalfvolgsysteem , hier verplicht kosten op jagen en vervolgens je omdraaien en zonder blikken en blozen buitenlands kalveren importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.