Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Nukaprijs trekt stijgende lijn door

De nukaprijzen kennen deze periode maar één richting: omhoog.

Ook op de veemarkt in Purmerend werden de nuchtere kalveren dinsdag 13 februari duidelijk duurder verkocht dan een week eerder.

De stemming op de veemarkt in Purmerend was goed, laten handelaren weten. De aangeboden dieren, iets minder dan week eerder, werden vlot verkocht. Dat zorgde, opnieuw, voor hogere prijzen voor de kalveren. Daarmee trekken de noteringen de stijgende lijn verder door.

Weinig zwartbonte stiertjes

De notering voor zwartbonte stierkalveren van extra kwaliteit ging met € 10 omhoog naar € 125 tot € 140 per dier. Vorig jaar bracht een zwartbont stierkalf in deze week maximaal € 90 op. Handelaren zien dat vooral het aanbod aan goede zwartbonte stierkalveren aan de krappe kant is. Dat verklaart ook het ruime verschil met de prijs van exact een jaar geleden.

Geen ruim aanbod verwacht

Handelaren zien het aanbod ook niet vlot ruimer worden. Ze blijven wijzen naar het fosfaatreductieplan en het feit dat veel koeien zijn geslacht. Dat zorgt voor significant minder kalveren. Hoewel vanuit Ierland wel meer kalveren deze kant op komen, is verwachting dat de prijs de komende weken nog wel wat stapjes omhoog kan zetten.

De vraag vanuit de vleeskalverhouders trekt altijd wat aan in februari. Nuka’s die nu worden opgezet zijn slachtrijp na de zomer en dan is de druk op de vleeskalverprijzen doorgaans wat minder groot en leveren de dieren meer geld op. Dat stimuleert vleeskalverhouders de dieren nu op te zetten.

Prognose: prijs stijgt.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Laatste reacties

  • koestal

    Komt doordat geblokkeerde bedrijven geen kalveren mogen afvoeren

  • ghsmale

    Nu de koekalveren nog,
    die gaan weg ver onder de kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.