Rundveehouderij

Achtergrond 3276 x bekeken 9 reacties

Henny Verhoeven stopt als bestuurder bij NMV

Henny Verhoeven legt voorlopig haar taken bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) neer. Ze vindt dat de vakbond een te weinig kritische houding richting het ministerie aanneemt.

Henny Verhoeven was tot 1 januari actief als secretaris in het bestuur van de vakbond. Ze kon deze taken niet langer combineren met het gezins- en bedrijfsleven op de melkveehouderij die ze met haar man runt in het Brabantse Keldonk. De houding van de NMV omtrent de I&R-affaire was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Over haar jongste beslissing om ook haar andere taken bij NMV te beëindigen zegt ze: “Dit weekend is mij duidelijk geworden dat er fouten zijn gemaakt door het ministerie in het blokkeren van melkveebedrijven. Ons bedrijf is ook geblokkeerd, vanwege een administratieve fout. Ik heb het gevoel weggezet te zijn als fraudeur en veel boeren voelen dat ook.”

NMV inventariseert klachten geblokkeerde boeren

NMV is bezig met het inventariseren van de klachten van geblokkeerde boeren. “Het is nu nog te vroeg om te oordelen over deze lijst van 2.100 bedrijven. We zien die bedrijven niet als fraudeurs, maar als mogelijke verdachten”, zegt voorzitter Harm Wiegersma. “Wat dat betreft geef ik minister Schouten het voordeel van de twijfel, tot nu toe is ze altijd voor de sector opgekomen en ik verwacht dat ze dat nu ook zal doen.”

Verhoeven kritisch op houding NMV

Verhoeven is al langer kritisch op de houding van NMV tegenover het ministerie. “Ik heb er zelf ook aan meegedaan, omdat NMV graag aan tafel blijft zitten”, vertelt Verhoeven. “Daarmee dreigt het ministerie namelijk als je niet met ze meegaat. Bovendien wordt er vaak gevraagd om informatie binnenskamers te houden.”

“Als vakbond of belangenbehartiger kun je je niet zomaar achter de overheid stellen, daar is extra informatie voor nodig. Bij deze blokkadelijst is er gevraagd naar achterliggende cijfers, maar die heeft NMV niet gekregen. Toch werd steun toegezegd. Daar word ik persoonlijk een beetje opstandig van, bovendien kun je dit niet verkopen naar je leden.”

‘Als vakbond of belangenbehartiger kun je je niet zomaar achter de overheid stellen, daar is extra informatie voor nodig’

Henny Verhoeven

Voorzitter Harm Wiegersma zegt respect te hebben voor de keuze die Verhoeven heeft gemaakt, ‘maar dan moet je niet op de stoel van dagelijks bestuurder gaan zitten’. Hij doelt hierbij op haar houding omtrent de onterechte blokkades; Verhoeven deed op social media een oproep aan boeren om zich te melden. “Boeren deden dat, omdat ze dachten dat ik met NMV wel voor deze boeren op zou komen tegen deze nepfraude”, aldus Verhoeven. Wiegersma is van mening dat het inventariseren van klachten centraal bij NMV hoort te liggen.

De volgende ledenvergadering is pas over een paar maanden, tot die tijd is Verhoeven zeker over een ding: “Zolang de huidige voorzitter aanblijft, zal ik niet terugkeren in het bestuur.”

Lees meer berichten over de I&R-affaire

Laatste reacties

 • Bolder01

  Snot ..ver..DO....OOK DAT NOG. zogauw mogelijk leden vergaderi ng nieuwe voorzitter EN HENNIE TERUG ...WIE melt zich en heeft. De capacitijten voor een bestuurs functie?????

 • agriholland

  Goed idee @bolder01 Even rust doet wonderen en geeft power

 • johanvm

  erg jammer als hennie weg gaat
  laat die wiegersma maar gauw opzouten
  die praat en weet nog niet wat hij zegt

 • hylkema.l

  Met weglopen heb je ook geen inbreng meer. Dat is zwak.

 • steen19

  Goede move Henny! Waar zijn LTO, NMV en Campina met hun weerwoord gvd? Hun eigen sector zo laten wegzetten zeker nu blijkt dat het gros gaat over administratieve fouten. Ze hebben als VW auto's toch ook niet van de weg gehaald toen daar mee gerommeld is !!!

 • alco1

  Het nare van baantjes is dat als je meepraat mag blijven zitten.

 • wmeulemanjr1

  Zo zie maar weer, de slechten blijven aan het roer zitten, en kletsen uiteindelijk met alle winden mee, zo is ook gebleken met de invoering fosfaatrechten waar de nmv zo extreem op tegen was, uiteindelijk denken ze aan hun eigen bedrijfssituatie en niet alleen aan de stoel waarop ze bij de nmv zitten.

 • farmerbn

  'Bovendien wordt er vaak gevraagd om informatie binnenskamers te houden'. Dit is erg zorgwekkend. Moet je dat beloven of moet je daar voor tekenen met een dwangsom? Als dat dus de gewoonte is bij de overheid aan tafel dan hebben die kopstukken enorm veel geheimen. Als iedereen zich daar aan houdt, kun je misschien wel wat voordeel halen met voorkennis. Leden moeten eisen van hun bestuurders dat ze die geheimen op een later tijdstip openbaar maken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.