Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Fosfaatrechten kopen om stal vol te kunnen zetten

Gert-Jan en John Keetels kochten voor 500 kilo fosfaatrechten. Daar blijft het niet bij.

De nieuwe stal van Gert-Jan en John Keetels is met 250 plaatsen een fraai en royaal exemplaar. Ondanks dat de ondernemers de ambitie hadden om na het einde van het melkquotum door te groeien naar dat aantal, staan er vandaag maar 175 koeien in. De koeien hebben daardoor zichtbaar veel ruimte. Net als op veel andere bedrijven hebben de fosfaatmaatregelen van vorig jaar een grote impact op het bedrijf. Gert-Jan: “In juli 2015 is de nieuwe stal gereedgekomen. We molken toen 150 koeien. Daar is dus de referentie op gebaseerd.”

Met 170 hectare een royale grondpositie

Gelegen in het uitgestrekte Groningse land hebben de broers met 170 hectare een royale grondpositie. Het bedrijf is grondgebonden. Daarom hadden de ondernemers goede hoop mee te kunnen liften met de veehouders die vorig jaar een kort geding aanspanden om het reductieplan niet van toepassing te laten zijn. Pas toen de kansen op succes taanden, zijn in november de eerste koeien vertrokken, 45 stuks in totaal.

Als gevolg van de fosfaatreductie zijn vorig jaar 45 koeien vertrokken en stond de stal toen nog niet helemaal vol. De eerste 500 kilo fosfaat is inmiddels gekocht.
Als gevolg van de fosfaatreductie zijn vorig jaar 45 koeien vertrokken en stond de stal toen nog niet helemaal vol. De eerste 500 kilo fosfaat is inmiddels gekocht.

Doordat de eerste perioden van het reductieplan niet is gekrompen, hangt hen nog wel een boete van € 90.000 boven het hoofd. Wat betreft het kort geding lijkt de overheid aan het langste eind te trekken. “Formeel is er nog geen uitspraak. Maar we willen daar nu niet op wachten.”

Volledig grondgebonden is het streven

Het streven van de ondernemers is om volledig grondgebonden te zijn. Dat was aan het einde van het tijdperk melkquotum ook het vertrekpunt. Dat betekent dat ze op basis van eigen grond zo’n 12.000 kilo fosfaat kunnen produceren. Met de toegewezen 8.951 fosfaatrechten komen ze dus flink te kort. “En we willen de stal volzetten. We hebben niet gebouwd voor leegstand.”

Ondanks dat ze nog onzekerheid hebben over de uitkomst van de fosfaatreductie, is de keuze gemaakt om niet af te wachten en vast fosfaatrechten bij te kopen. Ondanks dat ze ervaringen hebben met aankoop van melkquotum en toeslagrechten is het nieuwe terrein wennen. “Bij melkquotum bleven prijzen veel stabieler. Nu gaan ze alle kanten op.”
Zo was de discussie rondom de afschrijfbaarheid van rechten eind vorig jaar direct zichtbaar op de marktprijs. Keetels wil dit jaar ongeveer 1.500 kilo fosfaat bijkopen. De eerste 500 kilo is inmiddels binnen, via makelaar Hans Peters.

‘We willen de stal volzetten. We hebben niet gebouwd voor leegstand’

Veilingsite voelde niet goed

De ondernemers hebben zich enige tijd georiënteerd op de markt en ook een keer een bod gedaan via een veilingsite. Toch voelde dat niet goed. Juist omdat het allemaal nieuw is en er nogal wat onzekerheden zijn, willen ze risico’s beperken en zakendoen met een betrouwbare partij. Belangrijk voor de veehouders is dat het geld op een derdenrekening is gestort. Pas zodra de koper en de verkoper een afschrift van de officiële documenten aan de makelaar overleggen, wordt het geld overgemaakt. Op dat moment is er ook geen weg meer terug.

Internet bleek goed bruikbaar om snel inzicht te krijgen in de fosfaatmarkt. Om risico’s te beperken is de fosfaat via een makelaar gekocht.
Internet bleek goed bruikbaar om snel inzicht te krijgen in de fosfaatmarkt. Om risico’s te beperken is de fosfaat via een makelaar gekocht.

€ 200 per kilo als maximumprijs

Het juiste moment van kopen is altijd lastig. Een uiterste aankoopprijs hebben ze niet bepaald, maar € 200 per kilo was toch wel een beetje de ‘max’. Voor de economisch uiterste prijs die ze kunnen betalen, varen de ondernemers op de verwachting dat ze vanwege hun grondgebondenheid en schaal goedkoper produceren dan veel andere bedrijven. “Als het voor ons niet uit kan, kan het voor bijna niemand uit.”

Uiteindelijk hebben ze voor de eerste partij € 191 per kilo betaald. Broer John wilde liever nog even wachten maar Gert-Jan wilde toeslaan. “We waren het er wel over eens dat het goed is om de aankoop te spreiden en we wilden niet te lang wachten. Het leek er begin januari niet op dat de prijs snel ging dalen.” In de loop van het jaar wil Keetels nog zo’n 1.000 kilo bijkopen. Wanneer en in welke porties die aankoop gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

‘Als het voor ons niet uit kan, kan het voor bijna niemand uit’

Gevolgen voor kostprijs per kilo melk

Vast staat dat de aankoop van fosfaat aardig in de papieren gaat lopen. Als dit jaar 1.500 kilo fosfaat wordt bijgeschreven gaat dat, bij de huidige prijzen, de veehouders zo’n € 250.000 tot € 300.000 kosten. Hetzelfde bedrag is in de jaren hierna nodig om het optimaal aantal koeien te houden.

De aankoop gaat gevolgen hebben voor de kostprijs per kilo melk. Uit vergelijkingen van de boekhoudcijfers weten ze echter dat er kostenvoordelen zijn ten opzichte van andere bedrijven. Ze hoeven voor de extra koeien bijvoorbeeld geen ruwvoer aan te kopen of mest af te voeren. Ook zijn vanwege de schaal en eigen mechanisatie de bewerkingskosten laag.

De ondernemers willen maximaal gebruik van eigen grond en stalruimte. De ambitie is groeien naar 250 koeien.
De ondernemers willen maximaal gebruik van eigen grond en stalruimte. De ambitie is groeien naar 250 koeien.

Andere investeringen uitgesteld

Financieel hopen de ondernemers de aankoop rond te kunnen zetten. Om dat mogelijk te maken, wordt in ieder geval een aantal geplande investeringen op de langere termijn geschoven. Op het jongveebedrijf stond de vervanging van het asbestdak op de planning, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Ook de bouw van een nieuwe machineloods, uitbreiding van het aantal sleufsilo’s en vervanging van een aantal machines, zijn even uitgesteld. “Het komt allemaal wel een keer. Maar je kunt een euro maar één keer uitgeven”, aldus Keetels.

Laatste reacties

 • gradje1966@

  Hier kan men nog investeren er zijn ook kleinere bedrijven die hebben moeten inleveren en die geen kans meer krijgen omdat de kostprijs dan te hoog word.

 • arink

  Dat punt wordt ook bij Keetels wel bereikt.

 • farmerbn

  Dit is reclame voor makelaar Hans Peters. Zijn naam hoeft helemaal niet genoemd te worden maar is bewust wel gedaan. Dhr Stevens is niet onafhankelijk in de onafhankelijke boerderij en wordt voor dit artikel door twee partijen betaalt.

 • gerben5

  Agrifim Exlan bemiddeld alleen en handeld zelf niet werkt ook met derdengeld rekening rekent 250 euro transactie kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.