Rundveehouderij

Achtergrond 2165 x bekeken 1 reactie

Duur melkvet helpt ook notering vol poeder omhoog

De inmiddels weer fors oplopende vetprijzen beginnen zo langzamerhand ook een positief effect te krijgen op de melkpoedermarkt.

Vollemelkpoeder brengt door de steeds weer duurder wordende room een spotprijs op van € 2.600 tot € 2.700 per ton. Ook de reeks positieve GDT-veilingen van de voorbije weken heeft effect. Het geeft de poederproducenten weer een beetje hoop. Of het echt helpt op exportmarkten is de vraag, want de euro is de laatste tijd behoorlijk sterker geworden tegenover de dollar.

Noteringen verder omhoog

Kaasproductie is, op papier in ieder geval, een tijdlang een van de beste opties voor verwaarding geweest. Nu is dat veranderd. De roomprijs blijft ondertussen flink verder stijgen. De spotnotering ligt op € 4,80 per kilo, de boternotering ligt er 30 tot 40 cent onder. Het lijkt erop dat deze noteringen nog verder omhoog gaan, ondanks het royale melkaanbod.

Spotmelk goedkoper in Duitsland en Frankrijk

Dat is vooral in Duitsland en Frankrijk heel sterk voelbaar. Rauwe spotmelk is in die landen ook een stuk goedkoper dan in Nederland, waar vooral KKM-melk wordt verhandeld, en dan liefst ook nog weidemelk. Duitse spotmelk brengt niet veel meer dan 20 cent op, terwijl Nederlandse spotmelk af boerderij al gauw 22,5 cent opbrengt.

Ontroomde melk en mageremelkconcentraat

Ontroomde melk en mageremelkconcentraat dalen, in tegenstelling tot room en boter, juist verder in prijs. De notering voor concentraat ligt tussen de € 600 en € 700 per ton en regelmatig is het product zelfs goedkoper, want, wat moeten verwerkers ermee? De markt voor mageremelkpoeder blijft zwak en volgende week komt er misschien wel extra interventieproduct bij op de markt.

Prognose: melkvet verder in prijs omhoog, eiwit goedkoper

Eén reactie

  • Vorige week had deze auteur nog een artikel over de garantieprijs van RFC dat die volgens hem te hoog was! Welnu het inschatten van de markt is toch in veilige handen bij RFC. onder het motto, als ik maar blijf schrijven blijft de krant vol.

Of registreer je om te kunnen reageren.