Rundveehouderij

Achtergrond

Chinese ellende voor wéér een zuivelreus

Het is geen wetmatigheid dat buitenlandse bedrijven ellende krijgen met het zakendoen in China, wel geeft het bovengemiddeld veel problemen. FrieslandCampina heeft het ervaren. Nu lijkt de beurt aan Fonterra.

Na FrieslandCampina (RFC) lijkt het nu weer de beurt aan de Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra om een hoop Chinese ellende over zich heen te krijgen, en misschien ook wel weer deels door eigen schuld. Gevolg kan zijn dat Fonterra de ambities op gebied van babyvoeding in China op zijn buik kan schrijven of toch fors moet verlagen.

Topman van Huishan was verstrikt in financieel piramidespelletje

FrieslandCampina kreeg te maken met een onbetrouwbare zakenpartner (topman Yang Kai van zuivelbedrijf Huishan), die verstrikt was geraakt in een financieel piramidespelletje. Toen diens bedrijf in een faillissement belandde, werd ook het toekomstperspectief van RFC’s tweede babyvoedingsmerk in China onzeker, een situatie die nog steeds voortduurt.

Babyvoeding

Fonterra ging in 2015 een joint venture aan met zuivelbedrijf Beingmate, dat voor Fonterra de verkoop van babyvoeding onder het merk van Anmum voor z’n rekening zou nemen. Beingmate zou die babyvoeding zo snel mogelijk via allerlei afzetkanalen ter hand nemen. Van een leien dakje ging dat niet. Het product werd wel verkocht, maar via veel minder verkooppunten dan verwacht, terwijl het product ook in de verkooppunten waar het wel lag, in veel kleinere hoeveelheden werd verkocht dan was gehoopt. Dat is bovendien niet alles.

Beingmate draait slecht

Beingmate draait ook nog eens slecht. Over 2017 werd al een niet zo bijster goed resultaat verwacht. Ruim een week geleden kwam daar nog eens een winstwaarschuwing overheen. Dat was op meerdere fronten slecht voor Fonterra, want het moet nu de waarde van haar 18% aandeel in Beingmate ook nog eens afwaarderen. Fonterra kocht dit aandeel voor NZ$ 774, terwijl de waarde ervan nu nog maar zo’n NZ$ 210 bedraagt. Het is een beetje vergelijkbaar met wat FrieslandCampina in Pakistan is overkomen met Engro Foods. Voor Fonterra is wat er binnen Beingmate gebeurt een raadsel, omdat het niet mee mag kijken in de boeken, zo geeft het aan. Het uit zelfs twijfels over de financiële rapportage.

Fonterra heeft al een aantal eerdere problematisch afgelopen samenwerkingsverbanden gehad met Chinese zuivelbedrijven

Beingmate laat deze kritiek niet op zich zitten en verwijt Fonterra te weinig meedenken en ook dat het te hoge prijzen in rekening brengt voor de Anmum-babyvoeding. Daardoor zou het niet mee kunnen concurreren in China en zou het product daar op de plank blijven staan.

Chinese analisten waarschuwen Fonterra ook nog eens voor de mogelijke gevolgen van een nieuwe mislukking in de samenwerking met China. Fonterra heeft al een aantal eerdere problematisch afgelopen samenwerkingsverbanden gehad met Chinese zuivelbedrijven, waaronder die met San Lu (het melamine-bedrijf). De Communistische Partij van China kon wel eens aan het einde van haar geduld zijn, aldus een analist. Die partij bepaalt uiteindelijk alles in China, zeker ook op economisch gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.