Rundveehouderij

Achtergrond 1399 x bekeken

Bierbostel zakt verder in prijs

De prijs voor bierbostel heeft een dalende lijn te pakken en die trekt ook deze week door.

Deze week gaat er 10 cent van de Boerderij-notering voor bierbostel af. Daarmee komt de notering uit op € 1,90 tot € 2,05 per % droge stof. De laatste keer dat de bovenkant van de notering op € 2,05 stond, was in de zomer van vorig jaar. Toch kan de prijs van bierbostel de komende weken verder zakken, is de verwachting.

De prijsdaling wordt gevoed door een ruim aanbod aan bierbostel. Veel melkveehouders vonden de prijs voor bierbostel eind vorig jaar veel te hoog. De prijs lag duidelijk boven 100% van de voederwaarde en bovendien waren andere vochtrijke diervoeders een stuk goedkoper. Daarnaast past bierbostel wat minder goed in de huidige rantsoenen. Een krimp van de veestapel zorgt ook voor minder vraag. Het zorgt voor druk op de bierbostelprijs.

Ruwvoer duurder

De prijzen voor ruwvoer bewandelen de omgekeerde weg. Goed hooi en stro blijft moeilijk te vinden in de huidige markt. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. De noteringen voor verschillende hooi- en strosoorten zetten deze week dan ook een stap omhoog. Voor tarwestro in kleine balen ligt de prijs bijvoorbeeld op € 170 tot € 190 per ton, afhankelijk van de kwaliteit.

Een verdere prijsstijging van het ruwvoer wordt uitgesloten in de handel. In de markt voor vochtrijke voeders blijft prijsdruk aanwezig, omdat het aanbod aan de ruime kant blijft. Dat geldt niet alleen voor bierbostel, maar ook voor andere producten. Daarnaast zorgt een dalende melkprijs vaak voor een wat afwachtende houding bij melkveehouders.

Prognose: ruwvoer stabiel, bijproduct onder druk.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.