Rundveehouderij

Achtergrond

Voermarkt stabiel het jaar uit

Een verandering in de voermarkt komt er pas na de jaarwisseling. Ook in de laatste week van december worden geen mutaties in de prijzen verwacht. Wel wordt momenteel wat meer verwerkt om rond de feestdagen voldoende op voorraad te hebben.

Handelaren zien dat bij het gros van de melkveehouders de ruwvoerpositie qua volumes nog niet tegenvalt. Hoe het exact zit met bijvoorbeeld het zetmeel en eiwit in het rantsoen, hangt vooral af van hoe de oogst is voorlopen afgelopen zomer. Bij veel melkveehouders is daar met bijproducten prima op te sturen.

Aanbod aardappelstoomschillen neemt toe

Het aanbod aan aardappelstoomschillen neemt wat toe, maar tot een verandering in de prijzen leidt dat niet. Voor aardappelpersvezels geldt nog altijd een prijs van € 44 per ton en dat gaat de komende weken ook niet veranderen. Wel zijn 2 fabrieken waar aardappelpersvezels worden geproduceerd al gesloten. De enige overgebleven fabriek blijft produceren tot medio april.

Ruwvoerprijzen relatief hoog

In de markt voor ruwvoer blijven de prijzen op een relatief hoog niveau staan. Ook hierin wordt op korte termijn weinig verandering verwacht. Voor kuilmais ligt de prijs nog tussen de € 60 tot € 65 per ton. Stro kost rond de € 150 per ton in grote balen, terwijl de prijs voor weidehooi in grote balen ruim boven de € 250 per ton ligt.

Handelaren verwachten dat vanaf februari of maart de vraag naar ruwvoer aan gaat trekken. Melkveehouders zingen het voorlopig nog wel even uit met de huidige voorraden.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.