Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Quotum DMF-melk flink gedaald in 2018

De melkplas die FrieslandCampina jaarlijks beschikbaar moet houden voor verkoop aan derden, daalt flink. Ooit ging het om 1,2 miljard kilo, nu is het nog maximaal 900 miljoen kilo.

Jarenlang vertrokken er jaarlijks slechts enkele leden-melkveehouders bij FrieslandCampina onder gebruikmaking van de DMF-regeling (leden kunnen vertrekken met € 5,00 per 100 kilo mee). Dit jaar is dat sterk veranderd. Door een stevige discussie onder de leden van RFC zochten enkele honderden van hen hun heil ergens anders en was er een concurrerend aanbod van Royal A-ware.

300 miljoen kilo naar A-ware

De Dutch Milk Foundation mag niet zeggen hoeveel leden en melk naar A-ware zijn overgestapt, maar het moest toch wel om 300 miljoen kilo gaan. Dit was namelijk het quotum dat DMF sinds begin 2015 voor A-ware had gereserveerd.

Voor het nieuwe jaar hoeft en kan de Heerenveense kaasmaker hier geen beroep meer op doen, want er zijn zoveel RFC-leden overgegaan, dat hun gezamenlijke volume het ‘DMF-quotum’ van A-ware evenaart of te boven gaat.

Lees ook: Vooral grotere bedrijven gaan van RFC naar A-ware

De nieuwe stand van zaken is dat RFC nu jaarlijks nog maximaal 900 miljoen kilo melk beschikbaar moet houden voor anderen, te weten Arla en DeltaMilk. Nieuwe kopers komen er niet meer tussen, zo laat de DMF weten.
Lees verder onder de foto

Arla-melk komt in Nederland bij FrieslandCampina vandaan, behalve bio-melk. - Foto: Hans Prinsen
Arla-melk komt in Nederland bij FrieslandCampina vandaan, behalve bio-melk. - Foto: Hans Prinsen

Vertrekvoorwaarden FrieslandCampina veranderd

Nu A-ware geen melk meer afneemt, veranderen ook weer de vertrekvoorwaarden bij RFC. Vanaf de oprichting in juni 2009 tot eind 2013 konden leden maandelijks opzeggen en na inachtneming van een 3-maandelijkse termijn vertrekken. Sinds het moment dat A-ware DMF-melk contracteerde, konden RFC-leden nog maar eens per jaar weg. Dit vanwege de wisselwerking tussen contractvoorwaarden voor de melk die A-ware kocht en het volume melk van de overstappende RFC-leden. Nu A-ware geen DMF-melk meer koopt, kunnen RFC-leden weer sneller weg.

Deze situatie blijft, totdat het verschil is verdwenen tussen de 900 miljoen kilo nog beschikbaar te stellen melk en de werkelijk benutting daarvan door Arla en DeltaMilk, meldt DMF.

Volume vertrokken leden leidend

De omvang van genoemd verschil is geheim. Zouden de komende tijd nog zoveel RFC-leden meer vertrekken dat het Arla en/of DeltaMilk pijn gaat doen, dan kunnen opnieuw andere vertrekregels voor RFC-leden gaan gelden. Het volume aan melk van vertrokken leden is leidend voor het volume melk dat RFC beschikbaar moet houden voor DMF.

Laatste reacties

 • Trot

  Het is nog net als vroeger met meneer pastoor riep altijd hou jij ze arm dan hou ik ze dom

 • Zuperboer

  Juust Trot ie hebt t begrepen. Jij mag een klaslokaal verder.

 • Alco

  Dus als de A ware nog meer als die 300 miljoen liter naar zich toetrekt, mag dat niet van die DMF afgetrokken worden.
  @Bennie. Dan kun je je vlag ook wel weer binnen halen!

 • Gradje 1966

  Je ziet wel waar de problemen zitten bij de grote boeren met een grote mond en een stal die niet vol zit en geen weidegang wil of kan doen .
  Deze bedrijven hebben nu een zak geld voor fosfaat rechten . In het zuiden zal dat niet gebeuren daar zijn geen alternatieven om met je melk naar een redelijke afnemer over te stappen . Kortom de overstap naar Aware is bij de meeste ingegeven door de bank om de problemen zelf op te lossen

 • Bennie Stevelink

  @Alco, alle melk die naar andere verwerkers gaat wordt van de taakstelling binnen DMF afgetrokken. Nergens in het artikel kan ik lezen dat dat niet zo is. De laatste zin in het artikel luidt: "Het volume aan melk van vertrokken leden is leidend voor het volume melk dat RFC beschikbaar moet houden voor DMF".
  Dat lijkt mij toch duidelijk genoeg.
  De wijziging in regelgeving heeft te maken met de MATE VAN BENUTTING van de taakstelling binnen DMF.
  Als RFC nog 900 miljoen beschikbaar moet houden voor derden maar deze derden nemen bv maar 700 miljoen af dan is dus 200 miljoen van de taakstelling niet benut. In dat geval gelden andere regels dan wanneer 100% zou worden benut.

 • koestal

  Aware moet nu zelf meer melk ophalen bij boeren,Krijgt RFC het wat rustiger ,scheelt misschien ook in de kosten.

 • brutus71

  @koestal, het lijkt me vrij zeker dat de RMO’s het rustiger gaan krijgen, of dat nu zo positief is weet ik niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.