HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Prijs fosfaatrecht zakt weer richting € 220 per kilo

De prijs voor fosfaatrechten laat ook begin deze week een duidelijke beweging zien. Vorige week stond de prijs nog € 230 per netto kilo, nu melden handelaren en bemiddelaars prijzen die rond de € 220 per netto kilo liggen.

De handel die nu wordt gedaan, betreft vooral veel kleine partijen. In sommige gevallen gaat het om bijvoorbeeld 10 kilo. Melkveehouders willen het zeker voor het onzekere nemen en niet het risico lopen boven hun fosfaatplafond te produceren dit jaar. Met de aankoop van een paar kilo wordt een stuk van die onzekerheid weggenomen.

Geen grote prijsstijging fosfaatrechten verwacht

Hoe de prijs zich verder gaat ontwikkelen, durven bemiddelaars nog altijd niet aan te geven. Een grote stijging wordt niet verwacht, omdat het aanbod aan leaserechten nog ruim is. Prijzen voor leaserechten liggen tussen de € 45 en € 48 per netto kilo. Zo lang er nog voldoende leaserechten worden aangeboden, zal dat een flinke prijsstijging voor kooprechten weghouden.

Wacht niet tot eind december met transacties

Handelaren en bemiddelaars van meerdere bureaus geven het dringende advies om niet te wachten tot de laatste dagen van december met transacties van fosfaatrechten. Het registreren van fosfaatrechten neemt meer tijd in beslag dan alleen een melding maken bij RVO.nl. Het gaat vaak al vlot om grote bedragen en dan moeten contracten en betalingen goed geregeld zijn. Dat kost tijd.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.