Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melkpoedermarkt na ruim 15 maanden boven interventieniveau

De zuivelmarkt blijft keren. Vooral onder invloed van de naderende kerstdagen (waarvoor de inkopen al grotendeels zijn gedaan) blijven de prijzen voor boter en room zakken, terwijl de export moeizaam blijft gaan.

Ondertussen blijft verse mageremelkpoeder het al maar beter doen in de markt. Voor januari-levering gaat mageremelkpoeder voor het eerst sinds augustus 2017 boven het interventieniveau van de hand. In april 2018 lag de prijs op het dieptepunt op € 1270 per ton. Sindsdien is er een gestaag herstel geweest, al werden tegelijkertijd flinke volumes uitgeslagen uit interventie.

Sterke daling prijs mageremelkconcentraat

Wat niet helemaal lijkt te passen bij de herstellende melkpoederprijs is de sterke daling van de prijs voor mageremelkconcentraat, de grondstof waar de poeder uit wordt gemaakt. De concentraatprijs is namelijk gekelderd naar krap € 1 per ton droge stof. Misschien begrijpelijk met de kerstdagen in aantocht, dagen die midden in de week vallen. Veel productie- en transportcapaciteit zal er dan niet zijn, maar toch moet daar geld te verdienen zijn, zou je zeggen. Ook de spotprijs voor rauwe boerderijmelk zakt, maar zo’n 34-35 cent franco.

Roomprijs fors gedaald

De roomprijs is deze week fors gedaald, van zo’n € 5,40 naar ongeveer € 4,95 per ton. De komende weken zal deze prijs verder dalen. Boter brengt op de spotmarkt amper nog € 4,10 op. Mogelijk herstelt de boter- en roommarkt in het nieuwe jaar weer goed, maar niemand heeft daar schijnbaar nog een echt duidelijk beeld bij.

De kaasmarkt is redelijk rustig, behalve als het gaat om schaarse variëteiten, zoals Vlog-kaas (gentechvrij).

Prognose: duurder melkpoeder, inzakkende markt voor boter en vloeibare zuivel.

Eén reactie

  • koestal

    gunstige ontwikkeling

Of registreer je om te kunnen reageren.