Rundveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:20 dec 2018

Limburgse geitenhouder heeft geen begrip voor bouwstop

De provincie Limburg heeft besloten een stop op nieuwvestiging en uitbreiding in de geitenhouderij in te stellen. Frank Brinkhaus, geitenhouder in Heythuysen, vreest in problemen te komen. Hij wil graag uitbreiden en blijft in de nieuwe situatie binnen alle wettelijke normen.

Een indirect effect van de discussie in Limburg over een stop op nieuwvestiging en uitbreiding van geitenbedrijven is er al. Opeens wordt er weer gepraat over Q-koorts, zegt Frank Brinkhaus, geitenhouder in Heythuysen. En dat terwijl geitenhouders er alles aan doen om een eventuele nieuwe uitbraak te voorkomen. “Op mijn bedrijf gaat het om een jaarlijkse kostenpost van € 30.000. Klaag ik niet over. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat mensen ziek worden. Maar het is wel pijnlijk om te ervaren dat burgers nu weer ongerust worden gemaakt over Q-koorts, terwijl daar op dit moment geen reden voor is.”

Lees verder onder de foto.

Frank Brinkhaus: “De provinciale bouwstop kan nog een hoop gedoe opleveren komende maanden.” - Foto: Bert Jansen
Frank Brinkhaus: “De provinciale bouwstop kan nog een hoop gedoe opleveren komende maanden.” - Foto: Bert Jansen

Vrijdag 14 december is in het college van Gedeputeerde Staten van Limburg besloten een bouwstop van een jaar in te stellen. Zorg over de volksgezondheid is hiervoor de belangrijkste reden. Circa 20 professionele geitenbedrijven krijgen ermee te maken. Frank (34), in 2010 deelnemer aan Boer zoekt Vrouw, is daar een van. Zijn aanvraag voor uitbreiding ligt sinds afgelopen voorjaar op het gemeentehuis, maar een beslissing over de precieze voorwaarden is nog niet genomen. De provinciale bouwstop kan nog een hoop gedoe opleveren komende maanden, vreest hij.

Bevlogen geitenhouder wil uitbreiden

Frank is een enthousiaste geitenhouder. In prachtige bewoordingen vertelt hij over zijn dieren en over de innovaties in zijn sector. Een bloeiende bedrijfstak met groeiende afzet en bovendien een sector die bij uitstek geschikt is om de kloof tussen boeren en burgers te overbruggen, zegt hij. Hij ontvangt vaak bezoekers en ziet hoe zij genieten van de dieren.

Een aantal politieke partijen denkt politieke winst te halen uit de bouwstop

Hij melkt zo’n 3.000 geiten. Zijn plan is om uit te breiden met 2.000 geiten en 600 lammeren. Er komen 2 stallen bij, een grote voor de melkgeiten en een kleinere voor de lammeren. De nieuwbouw biedt hem toekomstperspectief, maar hij blijft absoluut binnen alle normen die gelden voor fijn stof en bijvoorbeeld geur. Sterker nog, de uitstoot van fijn stof, ammoniak en geur gaat in de nieuwe situatie fors omlaag, benadrukt hij.

Uitbreiding bedrijf heeft eigenlijk alleen voordelen

Op enkele woningen in de directe omgeving van zijn bedrijf gaat de geurdepositie weliswaar iets omhoog, geeft hij toe, maar hij blijft binnen de wettelijke geurnorm. Bovendien gaat de nieuwbouw gepaard met een forse asbestsanering. Hij ziet eigenlijk louter voordelen van de uitbreiding zoals hij die voor ogen heeft.

De onrust groeit en daardoor begint de gemeenteraad mogelijk ook zenuwachtig te worden

Eigenlijk snapt hij er helemaal niks van. Eind 2017 diende de Partij voor de Dieren ook al eens een voorstel in om de sector aan banden te leggen. Die werd met een grote meerderheid in Provinciale Staten verworpen. De partij diende een soortgelijke motie een paar weken geleden weer in en kreeg opeens een meerderheid in de Staten mee. “Ik kan het niet bewijzen, maar ik ga ervan uit dat de komende provinciale verkiezingen daarmee te maken hebben. Er zijn veel meer burgers dan boeren. Een aantal politieke partijen denkt politieke winst te halen uit de bouwstop.”

Gemeenteraad mag komen en horen wat de voordelen zijn

In principe zou zijn eigen aanvraag voor uitbreiding niet in gevaar moeten komen. Hij was er ruim op tijd bij. Toch maakt hij zich zorgen. In de media staan opeens weer berichten over de mogelijke relatie tussen geiten en volksgezondheid. “Mensen lezen dat en stappen bij het eerste kuchje naar hun huisarts. De onrust groeit en daardoor begint de gemeenteraad mogelijk ook zenuwachtig te worden.”

Frank heeft alvast actie ondernomen. Hij heeft de hele gemeenteraad uitgenodigd om bij hem op bezoek te komen. Dan legt hij uit wat hij van plan is en wat de voordelen zijn van de uitvoering van de uitbreiding voor de omgeving. “Dat kun je beter in de stal doen dan in een notitie. Ik hoop hen te kunnen overtuigen. Zo niet, dan rest mij weinig anders dan naar de rechter te stappen. Dat doe ik natuurlijk liever niet.”

Laatste reacties

 • Vhouder

  75 mensen dood door q koorts duizenden mensen ziek velen honderden hun toekomst naar de klote. Tientallen procenten meer longonsteking in de 2 kilometer rond een geitenhouderij, En hij snapt niks van de onrust heeft de laatste 10 jaar onder een steen geleeft of teveel voor de camera gestaan. Denkt alleen aan eigen gewin

 • farmerbn

  Met die gevaarlijke q-koorts zou je denken dat er geen geitenhouders meer zouden zijn. Ook sterven alle medewerkers aan longontsteking. Maar dat is niet de werkelijkheid en waarom is dat zo?

 • janschepers1

  Beste Frank, ik denk dat je met dit verhaal de melkgeitensector geen goede dienst bewijst. Je wilt van 3000 naar 5000 duizend melkgeiten met die verstande dat de uitstoot dan niet meer wordt. Dit zal je dan moeten realiseren met luchtwassers, als ergens de geitenhouder niet op zitten te wachten is het die ondingen. Je verkloot er meteen het hele imago mee in de sector wat nu nog een prachtig aanzien heeft met mooie open stallen. En van 3000 geiten kun je een prachtig inkomen hebben(en efficent boeren), anders gaan we de varkens en rundveehouderij na, die ook op een dood spoor zitten. Denk hier eens over na met de feestdagen en verder veel succes met je bedrijf.

 • bert1975

  Dat is hè , groot groter ..... mensen wees eens tevreden met wat je hebt. Ik begrijp dat je wat mee moet en dat er goede ondernemers zijn. Maar die grootheidswaanzin brengt je volgens mij nergens. Het meer raakt toch nooit vol!

 • Flepke

  60% van de runderen zijn ook drager van Q-Koorts daar hoor je gelukkig nooit niemand over en ik zou zeggen houden zo. Maar verwijt niet alleen de geiten en schapen boeren.
  De zogeheten longproblemen rond geitenbedrijven zal wel meer een politiek dingetje zijn dan waarheid men moet toch iets hebben om mee te slaan.
  En 3000 melkgevende geiten met bijhorende opfok is ruimschoots voldoende om met 2 gezinnen van te leven en het bijhorende personeel netjes te betalen. Hoe je je verhaal uitlegt naar de buitenwereld toe kan ook weer hard in je gezicht slaan.
  Nog een dingetje is de melkprijs die je krijgt.. Deze is de afgelopen jaren goed geweest en als de sector verder groeit in Nederland gaan we weer terug richting kostprijs en houd je niks over als een kromme rug en slapeloze nachten.

 • xw

  Blijft toch vreemd, dat de gehele rund- , varkens- en pluimveehouderij middels wetgeving verdere groei wordt ontnomen. Zelfs krimp onontkoombaar is en dat in tegenstelling hiermee o.a. de geitenhouderij nog verder zou kunnen groeien. Vreemde zaak.
  Komt nog bij, dat als geitenhouders een goed geheugen en goede antenne hebben, ze dan beseffen dat verdere groei maatschappelijk gezien niet wenselijk is.

 • kloot

  je ben een zeer zielig persoon

 • mts_kuijpers

  @Vhouder... tientallen procenten meer. Waar heb je dit gelezen? Verschil is 1,5% bij geen veehouderij in omgeving en 1,65% bij veehouderij in de omgeving. Statistisch gezien is dit een stijging van 10%, maar absoluut gezien 0,15%. Op de 1000 mensen 1,5 persoon meer met een longontsteking.

 • Flepke

  Waarschijnlijk gaat het hier ook nog over die 1,5 persoon die zijn hele leven in de stad heeft gewoont en op het industrieterrein heeft gewerkt vervolgens met zijn welverdiend pensioen op het platteland is gaan wonen. Maar dit zullen de cijfers in zo een onderzoek nooit uitwijzen van daar is niet voor betaald.

 • afm

  met dit soort persoone gaat er weer sector naar de klote. aantale zijn belangrijker dan een goede melkprijs . en de bevolking in rep en roer. en de gewone gezinsbedrijven worde weer de klos. wet strijd houden is bij die persoone belangrijker

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.