Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Hippe imitatiemelk is zwaar bewerkt product

Steeds meer schapruimte in de supermarkt wordt van melk overgenomen door ‘duurzamere’ imitatieproducten, zoals soja- amandel-, of havermelk, tegen een meerprijs. Zo gaat het ook in hippe koffietenten.

Zuivelvervangers winnen rap terrein bij de consument. In de supermarktschappen en in koffiebars. De imitatieproducten hebben de wind mee en consumenten zijn bereid er een meerprijs voor te betalen. De vraag is wel of dat terecht is. Een Britse onderzoeksjournalist Joanna Blythman, gespecialiseerd in voeding, dook in de wereld van de melkvervangers en schreef haar bevindingen op en ontketende daarmee een heftig debat.

Veganisten en hun medestanders gaan er vol tegenin. Vooral de conclusies van Blythman over de gevolgen van een dieet met imitatiezuivel voor de gezondheid van opgroeiende kinderen (kans op vitamine D-gebrek, rachitis) waren tegen het zere been. Maar ook haar conclusie dat veel kopers van imitatiezuivel zich domweg bij de neus laten nemen, is niet prettig.

Lees verder onder de tweet.

Vooral water

Blythman volgde de keten van soja-, amandel, haver en andere namaak-melksoorten en ontdekte dat 85% tot 95% van de drank bestaat uit water, aangevuld met een gemalen slurry van amandel-, of sojameel. Heel goedkoop en op zichzelf onaantrekkelijk om te zien en af te zetten.

Veel toevoegingen nodig

Ook mengt het meel slecht met water. Om het enigszins op melk te laten lijken, zijn allerlei toevoegingen nodig, zoals verdikkingsmiddelen, bindmiddelen, koolzaadolie, smaakstoffen en andere chemische toevoegingen. Dit is om een mondgevoel te creëren dat enigszins op melk lijkt, en om de bittere nasmaak van met name soja te neutraliseren. Uiteindelijk volgt wel een melkachtig uitziend product, alleen dankzij een zware industriële bewerking, waarbij allerlei vreemde ingrediënten worden ingezet. Imitatiemelk is ‘ultraprocessed’, constateert Blythman.

In dit opzicht is er een parallel tussen imitatiemelk en margarine. Dit is ook een vaak heel zwaar bewerkt alternatief voor het echte (boter), en dan ook vaak op basis van zeer goedkope grondstoffen.

Soja wordt geteeld met hulp van grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen

Duurzaamheid

Ook degenen die het product kopen vanwege de duurzaamheid, stelt ze teleur. Soja wordt geteeld met gebruikmaking van grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen en ten kosten van het oerwoud. Amandelbomen zijn dorstige planten en komen meestal van plantages in het door watertekorten geteisterde Californië.

Dierenwelzijn koeien

Alleen met de argumenten van de dierenactivisten kan ze deels meegaan. Een deel van de huidige melkproductie komt van grootschalige bedrijven, waar de kostprijs zo laag moet worden gehouden dat het dierenwelzijn erdoor in het gedrang komt. Dat moet anders,vindt ze. De beste en puurste melk is volvette melk, stelt Blythman.

Laatste reacties

 • farmer135

  Zegt het voort, zegt het voort !

 • Alco

  Ik zeg het wel vaker:
  Zelfs de Schepping wordt al bekritiseerd.

 • Zuperboer

  Ik heb genoeg 2000+ melkveebedrijven gezien waar de koeien het beter hadden dan op 50- bedrijven. Grote aantallen in suboptimale omstandigheden houden vreet kapitaal! en daar is het de stichters van deze bedrijven nu eenmaal niet om te doen. Excessen zijn daarbij natuurlijk niet uit te sluiten. Aantal dieren zou niet het item moeten zijn.

 • Jan-Zonderland

  Mevr Blythman maakt zich schuldig aan dezelfde suggestieve berichtgeving dan de vega clubs. Er is geen enkele correlatie tussen schaalgrootte en dierenwelzijn in de melkveehouderij en het watertrkort in Californië heeft niks te maken met de amandelbomen daar maar meer met de hoeveelheid mensen daar.
  Klaas van de Horst, je zou zulke nonsens niet moeten publiceren. Boerderij is geen roddelblad toch ?

 • agratax.1

  @Zuperboer. Het gaat er niet om wat jij of ik gezien hebben, het gaat er om wat de consument geloofd. De consument geloofd clubs als Wakker Dier (zwaar gesubsidieerd door gokverslaafde Nederlanders) of de PvdD (aangevoerd door een goed debater). Voor een groot deel is het anti gevoel tegen moderne landbouw terug te voeren op Geloven dat **** ingegeven door fanatieke debaters die hun gelijk halen via enkele uitwassen. Ik ben dan ook blij met een artikel dan dit. Helaas zij zal als verlengstuk van de landbouw worden dood gezwegen door de wereld zgn. Wereld redders.

 • agratax.1

  @Jan. Dat het water tekort in Colorado komt van te veel mensen aldaar is te kort door de bocht. Colorado is een van de groente en fruit leverende Staten van USA die voor heel Amerika produceert. Als je zegt er zijn TE veel mensen op de wereld ga ik direct met je mee. Colorado is een sprekend voorbeeld van hoe de mensheid met de watervoorraden omspring, maar er zijn echt meer gebieden aan te wijzen waar het over enkele decennia mis loopt, misschien omdat er geen water meer is maar omdat het zoute water in de diepere lagen (100 - 3000 mtr.) wordt vervangen door zout water. "When the Rivers Run Dry" is een boek met water(voorraden) en het misbruik als onderwerp.

 • el

  Californië misschien?@ agratax.1

 • Jan-Zonderland

  @Agratax: even goed lezen: in het artikel heft men het over Californie en niet over Colorado. Ook ik noem Californie en niet Colorado.
  Californie is voor een groot deel afhankelijk van wateraanvoer van de Colorado river voor zowel drinkwater als irrigatiewater. Verschillende staten hebben rechten op het water uit de Colorado river. Voorheen was dat niet zo belangrijk want die staten hadden het niet nodig en kon Californie water krijgen zoveel als men maar wilde. Inmiddels maken de andere rechthebbende staten ook aanspraak op hun deel van het water uit de rivier, bijv Las Vegas in de staat Arizona. Ook een stad als Los Angeles heeft steeds meer water nodig voor humaan gebruik. Daardoor komt men nu tekort voor irrigatie.
  Maar dit alles is slechts een zijstraatje.
  Waar het mij om ging in mijn eerste reactie is dat een blad/website als Boerderij verhalen van mensen als mevr. Blythman niet zomaar klakkeloos moet over nemen zonder de feiten eerst eens te toetsen. Je zegt zelf al, het gaat erom wat mensen/consumenten lezen en/of geloven. Dan moeten we wel zorgen dat ze de juiste informatie krijgen.
  Lees de rest van je reactie ook even na want er staat nog een cruciale fout in.

 • harrybremmer

 • agratax.1

  @Jan. Bedankt ik heb me vergist, Californie is de groente en fruit leverancier van de VS en de door watergebrek geteisterde Staat. Volgens persberichten geeft Californie subsidie aan mensen die hun mooie groene gazon- omspitten en tot cactus tuin om toveren. Het zal de water voorraden niet meer aanvullen en de landbouw verkoopt meer en meer zijn waterrechten aan overheden en industrie.

 • info140

  Las Vegas ligt in Nevada

 • Firma Vellenga

  Graag reageer ik hier ook op als "ervaring" deskundige. Zelf dus al meer dan 30 jaar vegetarier. Misschien zelfde instelling als de concumenten ( vooral de dertigers van tegenwoordig). Het is altijd geweest: hoe smeriger het drankje hoe meer je er in geloofde....Als het maar niets met een dier te maken heeft. Als je die instelling hebt lees en hoor je de mensen niet meer die de melk/vlees verdedigen. En ja, ik ben niets beter.... En ja, ik zat ook al erg jong aan de vitamine D wat niet gezond is. En ja, het lijkt mij erg moeilijk om deze mensen hun denk wijze te veranderen. Maar er zijn vast mensen die dat kunnen

 • Alco

  Toch wel een beetje raar Vellenga. Een vleesproducent die het zelf niet eet. Maar goed. Ieder zijn eigen keuze.
  Maar beseffen vegetariërs wel dat ze indirect zeggen dat de dieren dan helemaal niet geboren mogen worden. Zal mooie kale boel worden.
  Ik heb het al vaker verteld, maar nogmaals het verhaal van een militair:
  Ik vroeg, toen hij destijds uitgewezen werd naar Bosnië, of hij er wel bij stilstond dat hem wat kon overkomen.
  O jawel zei hij. Ik wordt 's nacht weleens badend in het zweet wakker.
  Maar toch is het mijn missie en als me iets overkomt hoop ik dat ik geen lijden heb en alles overziend ben ik dan toch blij dat ik tot zover geleefd heb.
  Maar de angst is er wel degelijk.
  Wat dat betreft heeft een varken het gemakkelijker.
  Die wordt vertroetelt en een lui leven gegeven. Hij gaat dat op "vakantie" en is er dan zonder angst ineens niet meer.

 • Stijn Bruers

  Dat is artikel is wel bijzonder grappig. Koemelk is gras, aangelengd met water, want het bestaat voor ongeveer 87% uit water. En dan moet je die hooi- en sojaslurry eens bekijken in de maag en darmen van een koe, dat is wat erger dan amandelmeel. Koemelk lijkt op koemelk omdat de koe ook vanalle chemische toevoegingen toevoegt aan haar melk. Als sojamelk een zware bewerking is van sojabonen, dan is koemelk een minstens even zware bewerking van gras en soja. Je zou koemelk ook industrieel kunnen maken (dus zonder koeien), en dan zal je zien dat daar behoorlijk veel industriële bewerking voor nodig is. De watervoetafdruk van amandelmelk is wel kleiner dan van koemelk, en bij koemelk is er meer ontbossing nodig voor veevoederplantages dan bij sojamelk. Volgens een meta-analyse van Cochrane zijn verzadigde vetten (die vooral in volvette melk zitten) toch riskant voor de gezondheid.

 • G. Peltjes

  @Stein. Hooi en soja slurry?? Door wie ben jij gehersenspoeld?

 • Alco

  Och die Stijn heeft nog niet eens door dat bossen helemaal niet gekapt worden voor veevoer. Wel worden er bossen gekapt voor de soja teelt, maar dan voor menselijke voeding en olie voor smeermiddelen en het restproduct, het sojaschroot, wat anders op de vaalt terecht komt, ja dat gebruiken we voor veevoer.

 • farmerbn

  Mensen eten al eeuwen zuivelproducten en vlees. Mensen worden ook steeds ouder en leven lang in gezondheid. Van al die nieuwe namaakproducten weet je niet wat dat na jaren van consumeren geeft. Van dierlijke producten weten we dat daar onmisbare voedingsstoffen in zitten. Vegetariers en vooral veganisten nemen risico dat ze niet zo oud en gezond oud worden. Vooral jonge vrouwen moeten oppassen of ze later nog wel vruchtbaar zijn.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.