Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vlog-kaas uitschieter op kalme afzetmarkt

De zuivelmarkt komt langzaamaan in steeds rustiger vaarwater.

Al is het nog geen kerst, de kerstperiode werpt zijn schaduw vooruit. De handel in gewone boter, kaas en poeders verloopt behoorlijk kalm.

Spotmelkprijs rauwe melk flink onderuit

De spotmelkprijs voor rauwe melk gaat voor komende week flink onderuit. Vooral op de Duitse markt. In Nederland wordt nu zo’n 37 cent franco betaald voor rauwe melk, iets minder dan vorig week. In Duitsland voor deze week nog zo’n 40 tot 41 cent. Eind vorige week, begin deze week was dat nog meer. Voor komende week gaat de Duitse spotmelkprijs naar 37 cent franco of nog lager.

De prijzen voor room en mageremelkconcentraat zijn behoorlijk stabiel, de botermarkt is flauw. De markt voor mageremelkpoeder is redelijk vast, met spotprijzen voor vers product ietsje onder het interventieniveau.

Zwakke melkaanvoer door droogte

Intussen wordt veel gespeculeerd over de prijsniveau’s voor het nieuwe jaar. Normaliter trekt de melkaanvoer dan weer goed aan, maar nu kan – door de droogte van afgelopen zomer – het herstel van de aanvoer in Europa wel eens veel zwakker zijn. Op mondiaal niveau maakt dat weinig uit, want aanbod van elders is er volop, maar voor de Europese markt is dat toch anders.

Veel vraag naar Vlog-kaas

Voor Goudse foliekaas is de spotmarkt ook wat flauwtjes. Echter, niet de hele kaasmarkt lijdt onder zwakte. De vraag naar Vlog-kaas is heel gezond, en groter dan de beschikbaarheid. Normaliter brengt dit soort kaas een premie in de markt op van zo’n 10 cent per kilo, maar nu kan die naar verluidt oplopen tot 15 à 20 cent per kilo. Onduidelijk is of hier een structureel tekort achter zit of slechts een tijdelijk iets.

Prognose: zwakke markt, eiwit iets duurder.

Eén reactie

  • Attie

    De premie voor de boer dan ook maar met de markt mee laten bewegen...

Of registreer je om te kunnen reageren.