Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Tegenstrijdige bewegingen tekenen zuivelmarkt

Hoe meer mageremelkpoeder er uit interventie op de markt komt, des te hoger wordt de prijs.

Rare mechanismen hebben de zuivelmarkt in hun greep. Naarmate er meer mageremelkpoeder uit interventie terug op de markt komt, stijgt de prijs. Zowel van het oude melkpoeder als van vers.

Europese bewaring niet goed voor de markt

Europese bewaring lijkt weer eens niet goed voor de markt. De laatste partij mageremelkpoeder die is verkocht, bracht alweer zo’n € 62 per ton meer op (totaal € 1.313/ton) dan de voorlaatste. De laatste 100.000 ton in Europese opslag wordt zichtbaar. De prijs voor vers mageremelkpoeder nadert intussen het interventieniveau. De handel in dit product is dan weer niet heel levendig.

Boterprijs blijft relatief laag

Ondertussen komt de boterprijs niet van z’n plek af en blijft die relatief laag, terwijl in normale jaren al lang weer sprake zou zijn van een kerstpiek. Misschien heeft het ermee te maken dat de afzet naar het Midden-Oosten dit jaar om allerlei redenen niet zo goed loopt. De spotprijs voor room blijft ook opmerkelijk stabiel. De foliekaasprijs trekt ondertussen weer een beetje aan, maar de grote vraag is: voor hoe lang?

Spotprijs rauwe melk in Duitsland hoger

Dan nog iets vreemds: In Duitsland is de spotprijs voor rauwe melk hoger dan in Nederland. Normaliter is het beeld andersom (ook gecorrigeerd voor het verschil in gehalten), en met reden. De Nederlandse zuivel haalt normaliter meer waarde uit een kilo melk. In Duitsland is de melkproductie echter vrij sterk gedaald. Wellicht een verlaat droogte-effect. En er schijnt een goede export naar Zuid-Europa te zijn. Aan vrije melk is heel moeilijk te komen. Dat maakt dat er meer betaald moet worden, zelfs bij relatief bescheiden opbrengsten.

Prognose: hogere eiwitprijzen, vet stabiel.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.