HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Fosfaatrechtprijs blijft in duikvlucht

De prijsdaling van de fosfaatrechten zet door. Een ruim aanbod aan beschikbare rechten zorgt voor flinke daling van de prijzen.

De prijzen voor fosfaatrechten die dit jaar benutbaar zijn, liggen nu rond € 210 per netto-kilo fosfaat. Handelaren en bemiddelaars melden prijzen die daar net iets onder of boven liggen. Daarmee ligt de prijs ruim € 50 lager dan begin oktober, toen de prijsdaling in gang werd gezet. Het ruime aanbod is de belangrijkste reden voor de prijsdaling. Wel bestaat het aanbod in de huidige markt uit kleine porties. Grote partijen worden niet of nauwelijks meer aangeboden.

Vraag neemt voorzichtig toe

In een markt met een ruim aanbod wachten kopers wat af in de hoop op lagere prijzen. Hoewel de prijs aan het dalen is, merken handelaren dat ze al wel wat meer telefoontjes krijgen dan vorige week. Dat hoeft echter niet direct tot een kentering in de markt te leiden. De verwachting is dat de prijs misschien nog wel wat zakt, maar dan gaat het volgens verschillende bemiddelaars nog om een paar euro’s.

Het aanbod aan leaserechten is aan de ruime kant bij de huidige vraag. De vraagprijs ligt net boven € 40 per netto-kilo. De verwachting is dat de prijs voor leaserechten niet heel veel verder gaat zakken. Melkveehouders die rechten verleasen, kopen in veel gevallen de 10% afroming terug in rechten voor volgend jaar. Prijzen voor deze rechten liggen rond € 175 per netto-kilo.

Laatste reacties

 • .....

  Goede zaak

 • lelyfarm

  en de handelaren zetten de fosfaatrechten hoger in zodat het lijkt alsof er weer druk op de markt zit 1 grote luchtbel ben benieuwd op 31-12 wat ze dan gaan kosten.

 • koestal

  De handelaren proberen steeds te voordoen of er schaarste is. Ze zijn gewoon te duur.Hier zijn al veel boerderijen te koop.Veel boeren hebben de lol er af.

 • maiskolf

  Komt steeds meer aanbod...
  Dus de prijzen gaan zakken

 • schooteind1

  Je ziet hetzelfde als destijds bij de invoering van de varkensrechten; In 1e instantie torenhoge prijzen en na een jaar waren de prijzen nog maar 1/3 e van wat ze ooit waren. En die laatste prijzen bleek een constante te zijn. Kijk het allemaal maar na. Wat dat betreft goed nieuws voor de blijvers en de knelgevallen. Nog even wat geduld en dicipline met z'n allen betrachten.......

 • diekmann

  De fosfaatstroom noteert vandaag 204 euro.

 • Attie

  Precies schooteind, en mooi dat we het ook eens allemaal samen ééns zijn..

 • nvanrooij1

  Schooteind dan heb jij ook te vlug gekocht als dat waar is
  Maar ik denk wel dat je een heel eind gelijk hebt in relatie tot het melkreductieplan van Campina

 • deB.

  Riemen vast... fosfaatstroom noteert 215.
  Worden grote porties gevraagd op 215!
  Mooi dat naar beneden kletsen, de werkelijkheid is anders, na gisteren veel bange wezels bij gekomen

 • ardlegters

  Wacht maar tot ze onder de € 100,- euro komen. Dan kun je pas quitte spelen. Iedereen die meer betaald is een dief van zijn eigen portemonee.

 • Alco

  Ik geloof niet in een groter aanbod, waar moet dat vandaan komen?
  Kopers zijn afwachtend is de oorzaak van de daling, ook omdat boetes niet bekend zijn en kwijtschelding verwacht wordt wegens onduidelijkheid in de regelgeving

 • kleine boer

  Denk de kopers alweer te laat zijn...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.