Rundveehouderij

Achtergrond

Flinke prijsdaling voor schapen en lammeren

Het loopt momenteel slecht in de handel met schapen en lammeren. Dat zorgt ervoor dat de prijzen een behoorlijke stap terug moeten doen.

Het zit vooral in een zeer tegenvallende consumptie van schapen- en lamsvlees. Omdat er zo weinig vraag is naar het vlees, staan slachterijen er niet om te springen nu extra dieren te slachten. Ze kopen wat ze nodig hebben en meer ook niet.

Dat er op de veemarkt in Leeuwarden minder dieren werden aangeboden dan vorige week kon de prijzen niet overeind houden. Over de hele linie gingen de prijzen in Leeuwarden met € 5 naar beneden. Voor zware rammen (>25 kilo) werd dinsdagochtend 27 november € 108,50 tot € 120 per dier betaald. Door de prijsdaling van deze en vorige week ligt de prijs nu € 7,50 lager dan exact een jaar geleden. De maximumprijs voor zware ooien (>20 kilo) ligt op € 90, terwijl dat een jaar terug nog € 99 per dier was.

Weinig import

Vanwege de tegenvallende consumptie wordt ook weinig geïmporteerd. Levend vee komt in deze periode sowieso weinig naar Nederland, maar ook import van karkassen is er nauwelijks. Handelaren verwachten niet dat het beeld in de markt de komende weken heel veel verandert. Ze denken dat de prijzen onder druk blijven staan.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.