Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Dure stier zonder indexen blijkt een topper

Vanwege goede verhoudingen plukte Hietberg Carmon Imp uit een Noord-Ierse wei. Het werd een succes.

“Zonder een beetje geluk had ik nooit over Carmorn Imp gesproken. Het risico was groot, want een stierkalf van € 5.000 is veel te duur voor onze 18 afkalvingen per jaar”, zegt Limousin-fokker Kees Hietberg in Wijhe (Ov.). Hij verliest ondanks zijn fokkerij-enthousiasme de realiteit niet uit het oog.

“Eén klein mankement en de stier was zonder succes afgevoerd.” De in Noord-Ierland gefokte stier Imp loopt nu voor het derde jaar tussen Hietbergs fokvee en daarmee is zijn directe rol bijna uitgespeeld.

Kees Hietberg (66) met de Limousinstier met het hoogste puntenaantal in Nederland. Dat is de met 93 punten gewaardeerde Carmorn Imp. Hij lijkt niet groot, maar zijn lengte en breedte maken hem een stier die goed in verhouding is. De stier loopt al jaren tussen de fokkoeien en al het jongvee bestaat uit dochters van hem.
Kees Hietberg (66) met de Limousinstier met het hoogste puntenaantal in Nederland. Dat is de met 93 punten gewaardeerde Carmorn Imp. Hij lijkt niet groot, maar zijn lengte en breedte maken hem een stier die goed in verhouding is. De stier loopt al jaren tussen de fokkoeien en al het jongvee bestaat uit dochters van hem.

Kees en Todien Hietberg kochten in 2010 een koppel goede Limousinkoeien van één bedrijf. Kees zag in dit vleesras veel gelijkenis met de MRIJ’s die hij zo goed kende: sober, hard en zelfredzaam. Maar wat is er nodig om een hogere prijs te vangen voor al het vlees?

Kleine Imp viel direct al op

In Frankrijk zag Hietberg grote dieren met nog grotere lappen vlees. Hij concludeerde dat een kleinere, maar langere en bespierdere Limousin beter past in zijn streven. Die is immers makkelijker te slachten en beter te portioneren.

In Noord-Ierland liep het type dier dat hem wel zou kunnen passen. Tijdens een excursie van Nederlandse Limousin-liefhebbers zag Hietberg de kleine Imp bij zijn moeder in de wei.

Hij zag een onopvallende moeder, maar wel een kalf dat direct opviel in z’n verhouding. Attent van karakter, met lengte en een goede bespiering over het lichaam. Een fokdier in Hietbergs ogen. Hij deed een bod en dat werd geaccepteerd.

Achteraf bleek dat Hietberg in euro’s rekende en de verkopende veehouder in Britse ponden. Ook de quarantaine- en transportkosten waren hoger dan verwacht, maar toen de fokker de 11 maanden oude stier voor de tweede keer zag, was hij toch tevreden.

Een meevaller was dat Imps afstamming volzit met dieren van hoog niveau. Hietberg: “Indexen heb ik bij de aankoop niet gezien. De stier sprak en spreekt me nog steeds aan. Dat is de basis.”

De fijnheid van huid en spieraanleg zijn duidelijk zichtbaar bij Carmorn Imp. Omdat alles aan de stier lang is, kan er veel vlees aan het karkas groeien.
De fijnheid van huid en spieraanleg zijn duidelijk zichtbaar bij Carmorn Imp. Omdat alles aan de stier lang is, kan er veel vlees aan het karkas groeien.

Zeer goede ontwikkeling

Imp kreeg direct kansen op Hietbergs bedrijf in Wijhe. Alle fokdieren zijn door hem gedekt. Het eerste resultaat – een prachtig kalf met vleesaanzet, breedte en lengte – gaf zoveel vertrouwen dat Imp ook de tweede en derde jaargang alle koeien mocht dekken.

De stier bleek zich goed te ontwikkelen. In 2017 – op 4-jarige leeftijd – kreeg hij een score van 93 punten van de stamboekinspecteur. Nooit eerder was er bij de Nederlandse Limousin Vereniging een stier met zo’n hoge waardering.

Imps invloed in Hietbergs fokkerij is met 40 nakomelingen ontzettend groot. Dat leidt tot de vraag: hoe verder? De fokker heeft nooit overwogen om sperma te vangen. De markt is daar te klein voor. Er worden namelijk maar 600 Limousin-rietjes per jaar in Nederland verspoten in.

Ook bij zijn vee moet hij nu kiezen. Hij kan inkruisen met Franse stieren met meer maat of nog een keer inzetten op vleesaanleg met behoud van lengte. De kans is groot dat het dat laatste wordt.

Speciaal qua karakter en fokprestaties

Kees Hietberg is net zo trots op Vivian als op Imp. Deze fokkoe met een enorme ribbenkast en glasharde benen werd 17 jaar oud en er lopen nog vijf dochters van haar in de weide. Vivian was qua exterieur goed, maar niet bijzonder. Haar karakter en fokprestaties maakten haar speciaal.

Hietberg houdt van koeien die pittig zijn, alert reageren en overlevingskracht hebben. “Holstein- en MRIJ-koeien kun je dwingen, maar Limousins moet je vragen”, is een uitgangspunt van Hietberg.

“Maar als de Limousin zich geeft, gebeurt dat ook voor 100%.” Vivian en haar dochters hebben die pittige en eerlijke karaktereigenschappen. Mede daardoor hebben ze een speciale plek binnen de veestapel.

Hyacinth is ingeschreven met 88 punten en blijkt een prima fokkoe. Zij heeft vier nakomelingen van vier verschillende vaders. Alle vier behoren tot de top van hun jaargang.
Hyacinth is ingeschreven met 88 punten en blijkt een prima fokkoe. Zij heeft vier nakomelingen van vier verschillende vaders. Alle vier behoren tot de top van hun jaargang.

Rust in de koppel

Een pluspunt bij de fokkerij van Limousins is dat er op karakter wordt gefokt; onrustige of onbetrouwbare dieren worden buitengesloten. Omdat Hietberg alle fokkoeien dagelijks vastzet en verzorgt, zijn ze gewend aan mensen om zich heen.

Hietberg loopt ‘zo’ tussen de koppel koeien met de grote stier. De volwassen dieren blijven staan en laten toe dat ze gekrabd worden bij de staart. Ondanks de rust in het koppel past Hierberg wel op als hij een jong kalf een oornummer indoet. Een pijnkreet van het kalf doet het moederinstinct ontvlammen. Maar als die eigenschap maar bekend is en gerespecteerd wordt, dan is er prima mee te werken.

Hietberg is enthousiast over zijn vee, maar ook over de vele klanten die rechtstreeks op de boerderij vlees kopen. Hij geeft graag een rondleiding en/of extra informatie over het vlees, het vee en de veehouderij.

Dat is ook de manier om te voldoen aan de wetten van de economische markt. Niet alleen een goed verhaal, maar daadwerkelijk een goed product afleveren zodat deze hobby financieel uit kan. Zo komen diverse motivaties bij elkaar waardoor Hietberg trots en met plezier zijn vleesvee kan houden.

Bedrijfsgegevens:

 • Veestapel: 60 Limousin-dieren (18 fokdieren)
 • Aantal afkalvingen: 18 per jaar
 • Leeftijd bij afkalven: 30 maanden
 • Aantal slachtdieren: 12 per jaar
 • Afzet: alles via huisverkoop
 • Grond: 13 hectare (in gebruik)
 • Rantsoen: gras en natuurhooi
 • Fokdoel: Een luxe bespierde, niet al te grote(1.48 meter), sober te houden koe met een fijn skelet. Een koe die makkelijk te managen is en geen geboorteproblemen geeft.

Eén reactie

 • Cowporation

  Hee Kees, Ik had graag gelezen hoe je nou precies aan die stier bent gekomen in Noord-Ierland?

Of registreer je om te kunnen reageren.