Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Spotmelkprijs houdt zich goed in moeilijke markt

De markt voor rauwe melk houdt zich verbazend goed in de huidige marktomstandigheden.

Er vallen sterk uiteenlopende prijzen op te tekenen en de handel is ‘dun’ – dat wil zeggen: er zijn weinig transacties. Toch is een franco-prijs van zo’n 36 cent niet gek. Te meer omdat de melkaanvoer stijgt, met name in Duitsland.

De spotmelkprijs daalt wel, maar dat doen vrijwel alle prijzen voor de ‘commodities’, de bulkgrondstoffen op de zuivelmarkt.

Alleen mageremelkconcentraat is vrij stabiel geprijsd en bijna even duur als het product wat er meestal van wordt gemaakt: mageremelkpoeder. De spotnotering ervan schommelt rond de € 1.500 per ton. Vers poeder af fabriek, dat niet in de handel is geweest, zal meer opbrengen. Interventieproduct is € 300 tot € 400 per ton goedkoper, of meer nog. Daartussen bewegen zich ‘blends’, poeders waarbij oud en nieuw is gemengd.

Lastige markt voor melkvet

De markt voor melkvet blijft lastig. De roomprijs blijft dalen. Deze week naar zo’n € 5,20 per kilo, terwijl boter € 4,30 tot € 4,40 per kilo noteert. Voor levering later dit jaar of in het nieuwe jaar wordt al weer veel minder geboden.

De kaasmarkt heeft ook last van de prijsdruk, want op de zuivelmarkt gaat het toch om communicerende vaten. Leveren boter of room en poeder te weinig op, dan is de logische uitwijkroute die van de kaasproductie. De foliekaasprijzen doen het echter ook niet heel goed, hoewel de Nederlandse foliekaas qua prijs meestal nog wel een streepje voor heeft boven die uit de omringende landen. De weiprijzen staan helemaal onder druk. Zo bezien ziet het er voor de uitbetaalprijzen van de fabrieken niet goed uit.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Eén reactie

  • deB.

    Net een paar maanden een redelijke melkprijs, begint het ged.. nu alweer!

Of registreer je om te kunnen reageren.