Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Melkveehouder Wolsink: kringloopboeren kan ook zonder grond onder je bedrijf

Als iedere veehouder zorgt dat zijn mest wordt geplaatst en zoveel mogelijk voer van dezelfde grond haalt, is de kringloop al redelijk rond te krijgen. Dat vindt melkveehouder Wolsink.

De kringloop op het melkveebedrijf begint met de mineralen uit mest. En dat is al een uitdaging, merkt melkveehouder Jan Willem Wolsink op zijn bedrijf in Halle (Gelderland).

Waar loopt u tegenaan in de kringloop van fosfaat en stikstof op het eigen bedrijf?


Jan Willem Wolsink. - Foto: Familie Wolsink

“In principe zou ik al mijn mest op de grond onder m’n bedrijf kunnen gebruiken. Ik melk 104 koeien, heb 50 stuks jongvee en heb 56 hectare grond. Volgens de geldende stikstofnormen mag ik die dierlijke mest niet allemaal kwijt op eigen grond. Maar als ik de gehaltes in de mest ga meten, en daarmee ga rekenen in stikstofgiften, mag het allemaal wel. Dus omdat er gerekend wordt met forfaitaire, vastgestelde gehaltes, moet ik dure VVO’s kopen.”

Ik heb een afspraak met een loonwerker hier uit de buurt. Mest voor mais noemen wij het altijd

En hoe doet u dat nu?

“Ik heb een afspraak met een loonwerker hier uit de buurt. Mest voor mais noemen wij het altijd. Hij verwerkt de mest en teelt een deel van onze mais. Op de bemestingsapparatuur zit een sensor waarmee de stikstof- en fosfaatgehaltes in de mest worden gemeten. Dus dan weet ik precies wat er op het land terecht komt. Dat werkt goed, maar ik merk dat het gewas tekort komt. Om dat gat te vullen is dus kunstmest nodig. Ook duur en eigenlijk dus niet nodig.”

Als u alle dierlijke mest zelf kunt plaatsen, is kunstmest dan nog nodig?

“Ja, want met kunstmest kun je beter sturen. Zeker aan het begin van het groeiseizoen, in het voorjaar, is kunstmest een welkome aanvulling.”

Als een akkerbouwer of andere melkveehouder voor het voer zorgt en ook de mest plaatst, is er niks aan de hand

En hoe zit dat met boeren die minder grond onder hun bedrijf hebben?

“In principe kun je ook boeren zonder grond onder je bedrijf. Als je het mest en het voer maar regelt. Als een akkerbouwer of andere melkveehouder voor het voer zorgt en ook de mest plaatst, is er niks aan de hand. Mest verwerken in een biogasinstallatie lijkt me een minder goed plan. Die dingen gaan allemaal over de kop of draaien op halve kracht. Daar zit geen soelaas in.”

Wat moet er gebeuren met krachtvoer, waarvoor de grondstoffen van elders komen?

“Voor de eiwitten moet je krachtvoer blijven voeren. Afgelopen jaar had ik zo ongeveer zelf soja kunnen telen, met deze warmte. In Nederland gaat dat natuurlijk niet structureel. Wel heb ik een tijdje MKS, Mais Korrel Schroot, gevoerd als krachtvoervervanger. Dat kan natuurlijk wel lokaal geteeld.”

Lees ook: Minimaal 65% eigen eiwit, hoe doe je dat?

Wat verwacht u van de uitwerking van de kringloopvisie?

“Nog niet te veel, eerst zien dan geloven. Maar nu is er wel ruimte om eindelijk stappen te zetten richting kringloop. Het is goed dat de minister daar nu mee bezig wil. Ze heeft een boerenhart, dat moet ze laten spreken.”

En hoe zit het dan met het verdienmodel?

“Dat komt vanzelf goed, want de kosten die je bespaart door zelf de mest te plaatsen en minder kunstmest aan te hoeven schaffen zijn goed voor de marge. En als akkerbouwers minder geld krijgen voor het plaatsen van mest, is er ook een eerlijker speelveld op de grondmarkt. De opbrengstprijs weten de verwerkers tot nu toe redelijk te houden, dat kunnen wij Nederlanders wel.”

Boeren in debat met Schouten

Kringlooplandbouw is het toverwoord in de landbouwvisie van minister Carola Schouten. Op 5 november organiseert Boerderij een boerendebat met de minister. In de aanloop daarnaartoe een serie interviews met boeren en niet-boeren.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Of ik nu een afspraak heb met de loonwerker of met de voerleverancier het is toch om het even, het gaat er om dat ik de mest veranwoord af zet ( plaats ) DE KOE IS EN BLIJFT GROND GEBONDEN hoe dan ook....

 • Bennie Stevelink

  Welke prijs moet je voor mais op stam betalen dat een akkerbouwer daar hetzelfde saldo aan overhoudt dan aan aardappelen of bieten?
  Welke akkerbouwer wil mais telen voor €1600 per ha?

 • mtseshuis

  Elke veehoudende boer is al een kringloopboer, links of rechtsom komt er voeder wat anders verloren zou gaan in koe,kip of varken terecht. Dat eindeloze geleuter over verliezen moet eens ophouden, die verliezen zijn maar minimaal, omdat het allemaal ingrediënten betreft waar de mens niks mee kan en anders gestort zouden moeten worden!

 • mtseshuis

  En inderdaad moet onderling ruilen van grond en telen van gewassen voor de veehouderij eenvoudig mogelijk worden gemaakt door LNV. Daar krijg je regionale kringlopen eenvoudig mee van de grond.

 • kleine boer

  Bennie er zijn zat jaren dat de aardappels minder opbrengen dan de mais...

 • haj146

  Genoeg Bennie, als je wat kunt ruilen met bb lelies of pootaardappelen is er wel wat te regelen.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, weet je dat van tevoren?

 • Bennie Stevelink

  @haj146, hoeveel grond kan een erg intensieve boer ruilen met een akkerbouwer? Grond ruilen met akkerbouwers is iets voor boeren met een gemiddelde intensiviteit en dan ook nog bij voorkeur gelegen in een akkerbouwgebied. Het heeft niets met kringloop te maken.

  Boer Wolsink in het bovenstaande artikel stelt zich zelfs op het standpunt dat je helemaal geen grond nodig hebt om een kringloop te maken. Daar heeft hij gelijk in als je in een graangebied gevestigd bent, in de VS of Oost Europa. In een gebied met extensieve akkerbouw. Voedergewassen leveren een saldo op wat vergelijkbaar is met graan. Er zijn genoeg graantelers die een deel van het graan wel willen vervangen door voedergewassen.

  Bij ons in Twente is de afgelopen dertig jaar veel grond aan de melkveehouderij ontrokken. Boomkwekers betaalden grondeigenaren (gestopte melkveehouders) een pachtprijs die hoger was dan de verkoopprijs van mais. En dat geld kregen ze schoon in de hand; daar ging niets vanaf.

 • kleine boer

  Bennie als je alles van te voren wil weten moet je bij een baas gaan werken ...

 • Alco

  Minas. Was zo gek nog niet.

 • veldzicht

  Iedere boer is kringloop boer.In het voorjaar begint alles te groeien en worden enorme hoeveelheden co2 opgenomen en zuurstof geproduceerd.In de loop van de zomer wordt een deel opgevreten door landbouwdieren of wilde dieren en komt weer een deel co2 of methaan vrij.In het najaar gaan alle planten dood en met behulp van zuurstof wordt alles afgebroken en komt nog meer co2 vrij tot het volgende voorjaar en herhaalt zich de hele cyclus weer en dan haalt het niks uit of die planten eerst zijn opgegeten of eerst dood zijn gegaan,kortom een cyclus waar niks bij komt of af gaat,in tegen stelling tot fossiele brandstof wat er wel gewoon bij komt.

 • koestal

  Ik heb wel een bloempot met aarde.

 • GJ Bunt

  Kijk eens naar de kalvermesters...

 • Alco

  @Bunt. Daaruit blijkt dat de rechten niets met mestproductie te maken heeft.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.