Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Lease-koe leidt tot Duits drama voor veehandelaar

Veehandelaar Nanning Kazemier (57) bouwde in Duitsland een nieuw bestaan op. Tussen de bedrijven door hielp hij een aantal geëmigreerde Nederlanders het hoofd boven water te houden. Al is hij naar eigen zeggen ‘niet de goede herder’. Lease van koeien was een van de middelen. Bij een van de bedrijven in moeilijkheden haalde de Duitse overheid echter zijn lease-koeien op. Toen begonnen de problemen.

Na een onderbreking van een aantal jaren, waarbij hij actief was in de horeca, pakte Nanning Kazemier 6 jaar geleden zijn oude beroep van veehandelaar weer op. In Duitsland. Vanwege tragische gebeurtenissen is het verleden wilde hij een beetje afstand houden van zijn oude dorp in Groningen.

De stap terug naar de veehandel verliep bijna ongemerkt. Eerst pachtte hij een bedrijf in de buurt van Leer, om er rustig te gaan boeren. “Maar al snel rij je de omgeving rond en maak je eens een praatje met dan deze, dan met die. Al je ergens twee keer bent geweest en je maakt een praatje, dan doe ik toch al snel ergens een bod op. Het zit gewoon in het bloed”, aldus Kazemier.

Veel Nederlanders in Duitsland in de problemen

Hij vertelt zijn verhaal, gezeten onder de luifel van zijn nieuwe bedrijf in de omgeving van Dörpen. Het is mooi weer, Kazemier blikt terug. Tijdens zijn tochtjes in de regio langs de Groningse en Drentse grens kwam hij ook in contact met een behoorlijk aantal Nederlanders, die in Duitsland een nieuw bestaan wilde opbouwen. Het contact met de Nederlanders verliep als vanzelf gemakkelijker dan met de Duitsers. Vanwege de taal. “Ik spreek evengoed Duits als iemand die pas uit Noord-Afrika is aangekomen Nederlands spreekt”, grapt Kazemier. Toch speelde ook iets anders mee. Hij zag dat relatief veel Nederlanders in Duitsland in de problemen kwamen, en dat raakte hem.

Voordat je het weet legt het Finanzamt (belastingdienst) beslag op je rekeningen en kun je niet meer betalen

“Veel Nederlanders die naar Duitsland gaan om te boeren, kennen het Duitse rechtssysteem niet, evenmin als de fiscale regels. Veel dingen werken echt anders. Ze hebben in Duitsland twee soorten btw: van 10,7% en van 7%. De meeste boekhouders praten je toe naar het hoogste tarief. Dat zou gunstiger zijn, maar dat klopt niet. Als je in het 7%-tarief zit, krijg je bijna alles terug, bij 10,7% valt het altijd tegen, en dat is des te vervelender omdat je te maken krijgt met allerlei aanslagen waar je niet op hebt gerekend, zoals een AOW-belasting over je hectares en een heffing voor de Berufsgenossenschaft (een soort vakvereniging). Ook kan er na aankoop van bedrijfsbenodigdheden soms zo maar een belastingaanslag van enkele duizenden euro’s volgen. Voordat je het weet legt het Finanzamt (belastingdienst) beslag op je rekeningen en kun je niet meer betalen. Ik heb het meer dan eens zien gebeuren, bij boeren met 400 koeien, maar ook met 40 koeien.”

Weinig hulp van de bank

“Soms gaat het dan van kwaad tot erger. Kom je in bijzonder beheer, dan krijg je daar ook geen expliciete waarschuwing voor, ook komt er geen of weinig hulp van de bank. Je krijgt een onopvallend briefje toegestuurd, waar ook een bankafschrift in kan zitten. Als het dan al moeilijk gaat, en die brief bij op de stapel komt – de man hard werken met zijn vee, en de vrouw die het ook niet overziet – zit je zo in surseance. En de instanties staan allemaal met hun handen in de lucht. Dat is een beetje de Duitse cultuur.”

Bij veehandelaar Nanning Kazemier werden koeien in beslag genomen. “Inmiddels ben ik er achter dat een handelaar 65 dieren naar Dodewaard heeft laten brengen, waar ze zijn geslacht. De dieren konden echter helemaal niet worden geslacht, want de juiste papieren waren er niet bij. Bovendien had ik ze met een langwerkende droogzetter behandeld en was een aantal koeien al 5 maanden drachtig." - Foto: Hans Banus
Bij veehandelaar Nanning Kazemier werden koeien in beslag genomen. “Inmiddels ben ik er achter dat een handelaar 65 dieren naar Dodewaard heeft laten brengen, waar ze zijn geslacht. De dieren konden echter helemaal niet worden geslacht, want de juiste papieren waren er niet bij. Bovendien had ik ze met een langwerkende droogzetter behandeld en was een aantal koeien al 5 maanden drachtig." - Foto: Hans Banus

Kazemier pauzeert even, haalt diep adem en vervolgt: “Kijk, ik ben ook niet de goede herder, maar na wat ik heb meegemaakt, doet het me zeer als ik zie dat boeren er aan onderdoor gaan, relaties op de klippen lopen omdat het bedrijf niet draait. In een paar gevallen heb ik zo’n bedrijf aan de grond weer op gang gekregen. Ik heb dan wel tegen die boer gezegd: dan moet ik als het ware tijdelijk het bewind overnemen, kijken of er geld vrij te maken is en of de boel weer aan het draaien kan komen.”

Koeien leasen

“Bij één bedrijf dat ging omschakelen naar bio, maar ook financieel vast zat, heb ik – nog net in het quotumtijdperk – geadviseerd om 2 ton quotum te verkopen. De boer durfde eigenlijk niet en verkocht 1 ton. Dat bleek te weinig om de 6 maanden omschakelingstijd door te komen. Op het dieptepunt molk hij nog maar 12 koeien, maar de melk werd nog wel steeds opgehaald. Toen heb ik een plan gemaakt en is al het oud ijzer op het bedrijf verkocht, terwijl er een lease-shoveltje terug kwam. Ook werden er koeien bij geleased. Ik werk met een Duitse leasemaatschappij. De veestapel steeg naar 60 koeien, de melkproductie naar 1.000 liter per dag. Met een melkprijs van 53 cent per liter kwam er weer muziek in het bedrijf. Bij een ander bedrijf hebben we ook eerst financiële ruimte gemaakt – de Duitsers zeggen: ‘baar geld lacht’ – en daarna koeien erbij geleased. In totaal heb ik zo’n 250 koeien in de verlease, voor een tarief van € 1,50 per dag. In Duitsland wordt aardig wat vee geleased, zo’n 10.000 dieren.”

“Met deze werkwijze heb ik aardig succes gehad. Aan de lease-bemiddeling hou ik ook wat over, maar het maakt me ook blij als zaken weer goed lopen of als een relatie weer opbloeit omdat boer en boerin weer licht aan het einde van de tunnel zien. Toch gaat het niet altijd goed. Zo heb ik geprobeerd een boer te helpen die zijn zaakjes technisch heel goed voor elkaar had: koeien die 30 liter per dag gaven en een stal waar je bijna van de vloer kon eten. Zo’n boer, die goed voor zijn vee zorgt, wil ik ook graag helpen. Het lukte echter niet. Het bedrijf raakte in surseance en een bewindvoerder nam het roer over.”

Er mocht geen brok meer worden gekocht, de melkproductie kelderde en de bedrijfshulpen die er werkten, waren niet professioneel

“Er was eerst afgesproken dat ik mee zou sturen, omdat een groot aantal koeien van mij was en geleased werd. Ik zou er op letten dat goed gevoerd werd en de koeien goed melk gaven, want dat zou zakelijk toch het beste zijn, maar al gauw trok de curator alles naar zich toe en mocht er niets meer worden uitgegeven. Er mocht geen brok meer worden gekocht, de melkproductie kelderde en de bedrijfshulpen die er werkten, waren niet professioneel. Ze slaagden erin om bij het mooiste weer gemaaid gras tot een broeiende, stinkende kuil om te vormen waar het plastic bol stond van het gas. Na het maaien was niet één keer geschud, maar ging gedroogd en groen gras door elkaar op de wiers en aan de kuil.”

Spelletje

“Om het drama niet nog groter te maken, heb ik de verleasde koeien, die ik al op mijn bedrijfsregister had overgeschreven, opgehaald en op mijn bedrijf gezet. Ik was bang dat ze allemaal kapot zouden gaan. Het was gewoon dierenmishandeling wat daar plaatsvond! Het kon ook, want volgens de bank stond het bedrijf nog niet onder algeheel beslag. In Duitsland heet dat ‘Verwaltung’. De volgende stap is ‘Zwangsversteigerung’. Daarna werd er een spelletje gespeeld. Zo zie ik het tenminste. Er volgde een persbericht: ‘Koeien ontvreemd’, en na een week was de politie bij mij. Die kwam er niet uit en ging onverrichterzake naar huis toen ik hun de eigendomspapieren toonde.”

Ik was echter heel verbaasd dat bij de wagens die de koeien kwamen halen, ook Nederlandse veewagens waren, met handelaren die ik kende

“Later kwam de politie echter terug, met de officier van justitie en een veehandelaar. De officier zei dat hij geen boodschap had aan mijn papieren en dat het vee zou worden opgehaald. Als ik niets zou doen, zouden ze mij ongemoeid laten, anders werd ik vastgezet. Gelukkig heeft mijn dochter alles op beeld vastgelegd en is ze ook de veewagens gevolgd, zodat ik weet waar de koeien heen gingen. Ik was echter heel verbaasd dat bij de wagens die de koeien kwamen halen, ook Nederlandse veewagens waren, met handelaren die ik kende. Ik heb hen gevraagd de eigendomspapieren te bekijken. Dat weigerden ze. Ze namen het vee mee.”

Niet gemeld bij de NVWA

“In Nederland konden we de dieren eerst niet traceren, want ze waren niet gemeld bij de NVWA. Inmiddels ben ik er achter dat een handelaar 65 dieren naar Dodewaard heeft laten brengen, waar ze zijn geslacht. Via het zogenoemde Twaka-systeem hebben we ze opgespoord. De dieren konden echter helemaal niet worden geslacht, want de juiste papieren (VKI-formulier en dergelijke) waren er niet bij. Bovendien had ik ze met een langwerkende droogzetter behandeld en was een aantal koeien al 5 maanden drachtig. Toen ik daar afgelopen vrijdag de NVWA-arts mee confronteerde, wist die zich geen raad. Is een recall nodig? We horen het wel.”

“Nog 32 andere koeien zijn zoek. Vermoedelijk staan die bij melkveehouders, zoals wel meer gebeurt met Duitse koeien. Als ze binnen een jaar weg zijn en je hebt geen stalcontrole, heb je meer inkomsten en geen extra fosfaatlast.”

Lees ook: NVWA onderzoekt aanvoer ongedocumenteerde koeien

Schadepost van zo’n € 200.000

Hoewel Kazemier erg kwaad is over het gebeurde, ook omdat het hem een schadepost oplevert van alles bij elkaar zo’n € 200.000, wil hij de nette weg bewandelen. Zowel in Duitsland als in Nederland heeft hij advocaten aan het werkt gezet. In Duitsland voor ontvreemding van eigendom, in Nederland voor heling van ontvreemde koeien door handelaren die beter konden weten, zegt hij. In Nederland is ook aangifte gedaan bij politie en NVWA.

Kazemier zit ook anderszins niet bij de pakken neer. Hij blijft handelen en zijn huidige boerderij wil hij ombouwen tot een duurzaam bedrijf, waar ook burgers van kunnen genieten. De naam heeft hij al: ‘Hof natürlich Langleben’.

De namen van de handelaren die volgens Kazemier bij de zaak betrokken zijn, zijn bij de redactie bekend.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat is het doel van publicatie van deze ruzie? Het lijkt een man die boeren in financiele nood "helpt" en schade heeft waardoor hij naar politie en NVWA stapt. Wist niet dat boerderij boerenruzies éénzijdig in het weekblad plaatst. Geen reacties van politie, Duitse officier van justitie en NVWA in dit artikel.

 • klaas.van.der.horst1

  @farmerbn. Gisteren reageerde je op het niewsbericht dat je 'warrig' vond. Daarin staat dus een reactie van de NVWA. De Duitse overheid wil nu geen reactie geven.
  Voor Nederland is het echter wel zeer bijzonder om te zien dat, waar NL koeien niet zonder VKI etc aangevoerd mogen worden, een koppel Duitse koeien er kennelijk toch tussendoor kan glippen, terwijl ook nog niet op penicilline was getest.

 • themmen

  Aow heb je in duitsland niet je moet je aow verplicht zelf sparen dat gaat naar aantal ver en ha die Berufsgenossenschaft is een verplichte arbeiarbeidsongeschiktheidsverzekering ook naar ha en vee. Dat van de btw is zo dat btw boekhouding vaak niet intressant is voor melkveehouders omdat de btw op melk 10,7% is een duitse boekhouder of adviseur zou je ook dat normaal niet adviseren alleen als je heel veel in gebouwen of machines investeerd en dat is het probleem denk omdat je als nederlandse Immigrant er naar een paar jaar achter komt dat de melkprijs zo'n 6 cent lager is dan in nederland en de grondkwaliteit en verkaveling minder is dan in ned met extra kosten als gevolg als je dan veel huur moet betalen en ook nog schulden hebt is de kans groot dat je vastloopt want duits banken zijn anti risico ( voor de rest kun je hier prima boeren en Leven maar je kunt niet voor niets hier goedkoper beginnen duitse boeren zijn ook niet gek)

 • deB.


  Kommer en kwel als je koeien houdt, ook in duitsland, wat een triest gebeuren allemaal

 • landboer

  Dacht dat alleen Nederlandse boeren met I en R fraudeerden?

 • koestal

  verkeerd gegokt,wel dramatisch,de risico,s zijn groot .

 • hansvanbergen

  Als ik een koe lever zonder vki gaat zij direct de put in

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.