Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeAchtergrond

Hoe bereken ik de gemiddelde melkproductie?

Hoe bepaal ik de gemiddelde melkproductie per melkkoe over melkleverantie 2018?

Deze vraag is meermaals gesteld naar aanleiding van een onderwerp in een vorige editie van Boer en Recht over de laatste melkleverantie in 2018. Het antwoord is volgens RVO.nl: “De gemiddelde melkproductie per melkkoe wordt bepaald door de hoeveelheid in het jaar op het bedrijf geproduceerde koemelk te delen door het gemiddeld aantal op het bedrijf gehouden melkkoeien.” Zo staat het in de regelgeving.

Bemestingsplannen

In de praktijk wordt vaak gerekend met de afgeleverde hoeveelheid melk aan de zuivelfabriek. Bijvoorbeeld in bemestingsplannen en sommige software om de fosfaatproductie van melkvee te berekenen gedurende het jaar. Bij de bepaling van het aantal fosfaatrechten voor een bedrijf heeft RVO.nl in veel gevallen ook gerekend met de gemiddelde melkproductie op basis van de door de zuivelfabriek opgegeven jaarleverantie.

Meerdere rekenmethodes

Het gaat erom, dat meerdere manieren in gebruik zijn. Het advies is dan ook om goed te kijken welke methode je zelf toepast in je eigen berekening en rekenprogramma’s. Voorkom verrassingen aan het eind van het jaar.

Beheer
WP Admin