Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Consument is minder kritisch dan je denkt’

Melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden (U.) staat zaterdag 6 oktober de hele dag in een supermarkt, hij gaat in gesprek met consumenten. Wassenaar doet mee aan de landelijke actie ‘Boer op de vloer’ van FrieslandCampina en Albert Heijn. Hij ziet ernaar uit. “Hoe meer wij met consumenten in gesprek gaan, hoe beter.”

“Natuurlijk doe ik weer mee. Voor het draagvlak van onze sector in de samenleving is het heel belangrijk dat de consument af en toe een boer ontmoet. Zaterdag sta ik in een supermarkt van Albert Heijn, samen met iemand van het promotieteam van FrieslandCampina. Daar zie ik naar uit.

Heb ik trouwens al een paar keer eerder gedaan. Kan ik al mijn collega’s aanraden om eens te doen. Je krijgt eigenlijk alleen maar complimenten. De meeste mensen vinden het hartstikke leuk om met een echte boer te praten.

Niels Wassenaar - Foto: Herbert Wiggerman
Niels Wassenaar - Foto: Herbert Wiggerman

Samen met mijn vrouw heb ik hier in Leusden een melkveebedrijf op landgoed Den Treek-Henschoten. Prachtig bedrijf met 80 melkkoeien op zo’n 40 hectare pachtgrond. Een echt gezinsbedrijf, ben ik trots op. Maar als ik dan al die berichten in de media voorbij zie komen over megastallen, mestoverschotten en kalfjes die bij hun moeder worden weggerukt, dan zakt de moed mij wel eens in de schoenen. Kan ik echt verdrietig over zijn. Het is voor mij tegelijkertijd reden om mee te doen met zo’n promotieactie.

In gesprek met de consument

Wij hebben niks te verbergen. Integendeel, boeren gaan bewust met hun dieren om, werken er keihard aan om het gebruik van antibiotica omlaag te brengen. We moeten ons eigen verhaal voor het voetlicht brengen. Dat gebeurt ook steeds meer. Er doen dit jaar 100 boeren van FrieslandCampina mee. Doen ze allemaal vrijwillig, waarschijnlijk om dezelfde reden als ik: we laten ons niet in het defensief drukken, maar gaan het gesprek aan met onze consumenten.

Zonder de boer geen melk, veel mensen realiseren zich dat. Is toch prachtig om te horen?

Eigenlijk gek om te ervaren, als je in zo’n supermarkt staat, hoor je vooral positieve opmerkingen. Dat je nog koeien melkt in deze tijd, zeggen ze dan. Veel mensen weten best dat boeren keihard werken, dat ze in de knel komen door al die regels, weinig verdienen. Zonder de boer geen melk, veel mensen realiseren zich dat. Is toch prachtig om te horen?

Kritiek of waardering, er is respect voor allen

Deze keer staan we in de supermarkt bij een groot, interactief melkpak. Voorbijgangers kunnen krachtvoer voelen, een koe laten loeien, kwark proeven. Dat trekt kinderen en vervolgens kom je met de ouders in gesprek.

Vorig jaar maakte ik een paar keer mee dat mensen met wie ik in gesprek ging huismerkproducten weer terug in het schap zetten en daarvoor in de plaats Campina-producten pakten. Dat zijn voor mij genietmomentjes. Ik suggereer dat echt niet, deden ze uit zichzelf. Waarschijnlijk uit waardering voor mijn verhaal.

Als ik later groot ben, mag ik dan bij jou op de boerderij komen werken?

Natuurlijk zijn er ook kritische passanten. Ik sprak op de winkelvloer eens 2 studenten, bleken veganisten te zijn. Moesten niks hebben van veehouders. Moeten zij zelf weten. Ik respecteer iedereen. Als ze onwaarheden verkondigen, leg ik uit hoe het volgens mij in elkaar zit. Ik word niet boos, zonde van de energie. Ik sprak ook een arts die de voedingswaarde van zuivel in twijfel trok. Tja, daar kom je niet uit. Hoeft ook niet.

Een open dag is ook erg gaaf

Deze zomer deden we ook mee met de open dag van onze zuivelcoöperatie. Kwamen 3.500 mensen op af. Met 25 vrijwilligers zijn we daar een paar dagen mee bezig geweest om dat allemaal voor te bereiden. Het erf opruimen, posters ophangen, een stormbaan in elkaar zetten, producten klaarzetten die bezoekers kunnen proeven. Kost natuurlijk veel tijd en energie. Maar het levert ook waardering op. Supergaaf om aan mee te doen.

De mensen konden bij hun vertrek van onze boerderij iets op een flap schrijven. Daar word je echt blij van als je dat na afloop allemaal leest. Een van de kinderen schreef: ‘Als ik later groot ben, mag ik dan bij jou op de boerderij komen werken?’ Dat is toch genieten!”

Laatste reacties

 • veldzicht

  Alleen door de grootste schreeuwers lijkt het alsof iedereen kritisch is. maar de mensen die ik ken,en echt niet alleen plattelanders, kijken de meesten positief naar de landbouw.

 • torrarica

  Tenminste eens een positief verhaal waar je een goed gevoel bij krijgt.

 • Alco

  Prima natuurlijk.
  Maar voor de tv hoeft maar één criticaster zijn evangelie te verkondigen voor een miljoenen publiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.