Rundveehouderij

Achtergrond

Vlotte handel trekt prijs slachtkoe omhoog

De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden beginnen het jaar met een stijging.

Een vlotte handel zorgde woensdagavond 3 januari voor een prijsstijging van 5 cent.

Op de markt van woensdagavond werden in Leeuwarden in totaal 443 koeien aangeboden. Dat zijn er 109 meer dan op de laatste markt van vorig jaar.

Geen piek in aanvoer slachtkoeien verwacht

Handelaren verwachten dat de aanvoer op de veemarkt rond dit niveau blijft hangen. Hoewel er naar verwachting nog behoorlijk wat vee afgevoerd moet worden, zal dit niet voor een piek in de aanvoer zoals vorig jaar zorgen.

Toch is het aanbod aan slachtkoeien in de Nederlandse markt niet eens heel erg krap. Dat blijkt uit de slachtcijfers die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden gepubliceerd. In de laatste week van vorig jaar werden 12.244 runderen geslacht. Dat zijn er weliswaar zo’n 2.500 minder dan een week eerder, maar er vielen vanwege Kerst twee dagen uit.

Weinig verandering verwacht

De vraag naar de slachtkoeien is deze week echter goed. De slachterijen starten weer op en willen de haken graag vol hebben. Dat vertaalde zich in een goede vraag op de veemarkt in Leeuwarden. Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd € 2,55 tot € 2,95 per kilo geslacht gewicht betaald. Voor een worstkoe van 1e kwaliteit ligt de prijs na de stijging van 5 cent op € 2,30 tot € 2,45 per kilo.

Voor de komende weken wordt weinig verandering in de markt voorspeld. Vraag en aanbod liggen dicht bij elkaar en dat zorgt voor een markt met veelal stabiele noteringen.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.