Rundveehouderij

Achtergrond 31 reacties

Reputatie landbouw staat op het spel

Fraude in de melkveehouderij tast niet alleen de reputatie van de zuivel aan. Het Nederlandse draagvlak in Brussel staat op het spel, en de goede naam van Nederland als agro-exporteur.

Mogelijk heeft een omvangrijke groep melkveehouders gefraudeerd met de registratie van vee in het I&R-systeem om hiermee de fosfaatproductie op papier te verlagen. Mogelijk zijn kalveren van afkalvende pinken gemeld als tweeling bij een melkkoe, waardoor de pink niet als melkkoe werd geregistreerd.

Bij 2.000 van de 17.500 melkveebedrijven zijn meer dan 10% tweelingen geboren (normaal is tussen de 3 en 5%). Bij 5.700 bedrijven lag het aantal tweelingen tussen 5 en 10%. Bij een steekproef uit twee groepen bleek ter plekke dat van de 93 gecontroleerde bedrijven er in 43 gevallen sprake was van verschil tussen de I&R-registratie en de feitelijke situatie.

Minister Schouten belooft harde aanpak

Verbijsterde, uit het veld geslagen bestuurders en een dito minister waren het gevolg. Niemand had dit zien aankomen. Wat te denken van de bestuurders? Hoe is het gesteld met hun voelhoorns in de sector, als zij werkelijk geen enkel signaal hebben gehad?

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) belooft een harde aanpak: fraudeurs kunnen een naheffing verwachten voor de fosfaatreductie, een korting op de Europese inkomenstoeslagen en een strafrechtelijke en/of bestuursrechtelijke sanctie. Daarnaast heeft ze de KringloopWijzer direct stopgezet.

Individuele melkveehouders hebben met opzet verkeerde gegevens aan het I&R-systeem gemeld, om meer melkkoeien te kunnen houden. Het gewin is volgens sectorbestuurders ‘in de marge’, zeker vergeleken met wat op het spel wordt gezet.

Mogelijk grote gevolgen

De gevolgen van de fraude kunnen heel groot zijn. Hoewel Nederland technisch aan de voorwaarden voor derogatie voldoet, is het Nederlandse draagvlak in Europa niet te veel is aangetast. “Het wordt er niet gemakkelijker op”, aldus de minister.

Met de fraude staat de registratie van runderen op het spel; fokgegevens zijn niet betrouwbaar. In het buitenland komt de vraag al snel: als het Nederlandse I&R-systeem niet op orde is, wat kunnen we dan nog wel vertrouwen? Ruud Huirne, directeur Agro bij Rabobank, vreest ook gevolgen over de bloemen, het vlees of pootgoed. Niet alleen het vertrouwen in de zuivel wordt geschaad. Hier staat de reputatie van Nederland als agro-producent op het spel. Dit gaat verder dan de reputatie van de zuivel alleen.

Mede geschreven door Jan Braakman

Foto

 • Foto: Henk Riswick

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Timpie

  Ik keur fraude zeker niet goed. Maar Als je het mij vraagt zijn de derogatieonderhandelingen mislukt en is mevr. Schouten vandaag een mediaoffensief begonnen om ons een reden aan te praten waarom we geen derogatie zouden krijgen

 • deB.


  PRECIES!!

  zonder al die ratten in de sector goed te praten!

  MAAR HET SLAAT WEER GIGANTISCH DOOR!!

 • Henk.visscher

  inderdaad zoals het er nu naar uit ziet is het maar een hele kleine groep fraudeurs en word het enorm opgeblazen

 • deB.


  En zo vele die hun uiterste best gedaan hebben, om netjes binnen de normen te blijven, worden zo verschrikkelijk zwart gemaakt alszijnde benadeeld!!!!!!!!!!
  Dat is gelukkig nog een veel grotere groep.

  Daarom uit de grond van m'n hard, die fraudeurs moeten kei en keihard aangepakt worden, als dat het einde voor ze is...PRIMA

 • Hagbrook

  Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel

 • farmerbn

  De media en ook boerderij blazen dit veel te veel op. Is helemaal niet nodig. Rustig alle boeren die meer dan pak hem beet 7% tweelingen gemeld hebben , controleren en een boete opleggen als er fraude gepleegd is. Als Nederland zijn derogatie verliest ligt het aan iets anders maar niet aan dit akkefietje.

 • veelust

  Is dit nou allemaal ten behoeve van de waterkwaliteit die in de meeste plekken in Nederland gewoon in orde is? Tjonge wat een land

 • Trot

  het is weer net als altijd schuld licht weer bij een ander Wees nu ook zo sportief draag het als een heer en meld je zelf

 • Zuperboer

  Ik neem aan dat de hoofdredacteur morgen met een fatsoenlijke analyse komt, want wat ik vandaag zie is puur sensatiepers. Het lijkt er op dat er een soort 'turkse coupe' is gepleegd op de landbouw hedenmorgen. Eind vorige week bekokstoofd door de ambtenaren op het nieuwe ministerie van LNV dat de kersverse Minister mevrouw Schouten veel te voortvarend te werk was gegaan in het Fosfaatdossier en dat de Kringloopwijzer moest worden afgevoerd door de zijdeur. Alle poppetjes waren vanochtend present en iedereen was zoals gewoonlijk geschokt en verbaasd. Wat we feitelijk zien is dat een groep melkveehouders het door de sector opgetuigde Fosfaatreductieplan heeft trachten te omzeilen. Normaliter wordt dan in een DEMOCRATIE een controlerende instantie (politie, NVWA) ingezet en doet het OM een onderzoek. Nu lijkt het echter zo te gaan dat mevrouw Schouten in hoog tempo een pardonregeling de wereld in twittert in haar blijheid over zoveel domheid in de sector. De KLW was een perfect middel om de achterhaalde fosfaatregulering werkbaar te maken voor de Nl'se melkveehouderij, die wereldwijd koploper is in fosfaatefficientie. Dit MOCHT niet gebeuren. Kortom tevreden gezichten hedenmorgen op het ministerie. Ik hoop dat er genoeg slimme bestuurders/ledenraadsleden zijn om dit varken te wassen.

 • alco1

  Een oproep aan ieder.
  Wie had ervan gehoord en deed niet mee.
  Wat ik dus niet snap is dat zoveel boeren zoals gezegd mee frauderen en niemand luide de bel.

 • Tuig

  @alco, ben geen melkveehouder maar had er al wel van gehoord. Diverse bestuurders reageren geschokt, voor de bühne, want ze wisten het vast wel. Alhoewel het klein schalig gedoe is staat de sector er wel weer gekleurd op.

 • leo,s vriend

  Tuig,denk je? Ik ben wel melkveehouder(en ik spreek ook wel eens iemand)en ik had er nooit van gehoord.

 • Bennie Stevelink

  Ik had er ook nog nooit van gehoord.

 • a van Gerwen

  Ik vrees ook dat de gesprekken in Brussel helemaal niet zo lekker lopen als soms wordt voorgespiegeld. Het is mij een heetje een te gelikt offensief om de landbouw in het verdomhoekje te zetten. Fraude is niet goed te praten maar we moeten hetnog wel een beetje in perspectief blijven zien.

 • Henk.visscher

  nog nooit van gehoord geloof ook nooit dat dit op grote schaal is gebeurt vanavond komt het in nieuwsuur we staan er weer mooi op klote

 • Henk.visscher

  superstuk Zuperboer

 • deB.


  En dit blad doet hier overduidelijk aan mee, sensatie....bij ons is de maat vol...klaar

 • melkveehouder .

  @leo’s vriend. Hetzelfde laken een pak: nooit van gehoord. Ik vraag me oprecht af of de aantallen wel kloppen. Nog vreemder vind ik de snelheid van handelen. Voor een pilot op te zetten moeten we jaren knokken. Voor hem af te schaffen heeft Schouten maar een kwartiertje nodig?

  Maar In alle nuchterheid:Schouten doet niks, haar topambtenaren koken dit voor en doseren dit soort berichten op het moment dat het past er politiek een slaatje uit te slaan. In dit geval de sectoren één voor één isoleren en elimineren.

 • melkveehouder .

  En inderdaad @ zuperboer. Jouw gedachte heb ik ook.

 • G. Peltjes

  Ik had er ook nog nooit van gehoord. Opgeklopt of niet, dit soort boeren een fikse korting op de fosfaat rechten en deze verdelen onder de echte knelgevallen.

 • witrug123

  Dit valt toch allemaal wel mee, koppeltje melkkoeien dik in het stro op een moderne grupstal ,met heel veel weidegang,daar stelt de consument toch kritische vragen over? ......aldus RFC...................

 • koestal

  FC maakt zich ook al erg druk over grupstallen,schoenmaker hou je bij de leest

 • Henk.visscher

  De voorman van LTO ging gewoon mee in al dat geweld in plaats van te realiveren en zeggen dat eerst eens duidelijk moet worden op hoe grote schaal dit is gebeurt ik denk dat het niets voorstelt, natuurlijk moet het worden aangepakt maar deze poppenkast staat in geen enkele verhouding

 • Marco22

  Maar als derogatie van de baan is dan toch ook geen fosfaatrechten? Zijn we toch met z'n allen erin getuind. Politiek

 • deB.


  Vies vies glad mannetje...je zal maar lid zijn van zo'n cluppie!!

  Zonder dat de feiten daadwerkelijk compleet onderzocht zijn, meegaan in de geprogrameerde hype!!! Bah wat een vies spel

 • Nieuws uur gezien? Twan Huys die zowel de heer Calon en de vorige spreker over de grote fabrieken die in 2020 zomaar ineens alles voor elkaar moeten hebben om geen gas meer te verbruiken. Huys dramde maar door ons zijn antwoord te krijgen wat hij wilde. Allebei twee sectoren die door falend overheid beleid in een hoek worden gedrukt en die nu de problemen moeten oplossen.
  Het gas is door de overheid zelf veroorzaakt en de nitraat in grond en water wordt ook door de overheid en gemeentes veroorzaakt door veel te veel riooloverstorten en kapotte leidingen. De overheid laat anderen boeten en betalen om hun problemen op te lossen.

 • deB.


  Zeker waar, maar daar moet je een goed woord tegenover hebben.

  Net als die kneus in de fipromil affaire in nieuwsuur.

  Maar als er 2 dagen geleden een boeing 30000 liter kerosine dumpt, hoor je niemand!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • BO(skabout)ER

  ach is iedereen dan zo dom ? Ik had deze optie allang zelf bedacht en ook wel gehoord van andere boeren. Maar ik vond dat mn registratie hierdoor te veel in de war ging lopen en dat leek me niet handig.

  Maar kom op; nu kan je zien hoe dom de bestuurders zijn dat ze deze opties geen eens zelf kunnen bedenken. Of net doen alsof.

  Ze hadden dat fosfaatplafond gewoon moeten verhogen; die klote regels vragen om fraudeurs. Nu moet niet iedereen plots zo heilig doen; het is gewoon veel ste streng. Ik moet voor 350 duizend aan rechten kopen als de prijs zo blijft; omdat ik op 1 bepaalde datum de stal net niet vol had.

 • alco1

  Dan woon jij zeker onder de rivieren.
  Want daar zou het veel gebeuren.

 • BO(skabout)ER

  nee haha in het Noorden ;)

  heb nog nooit van een boer hier in de buurt gehoord dat iemand met mest sjoemelt. Die tweelingoptie is makkelijker. Maar boeren doen dat eens met 3 a 4 vaarsen om goed uit te komen met de maandboete. Heus niet met hele koppels (lijkt me niet handig met melkcontrole). Mijn boete is zo groot dat sjoemelen geen zin meer had ;P

 • Stuurman

  LTO RABO konden hiervan op de hoogte wezen .deze bestuurdersmoeten nu keiharde maatregelen afkondigen als ze deze positie waard zijn deze keus moeten ze nu maken of voor onherstelbare schade voor de sector.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.