Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe NVI-topper beschikbaar

De indexdraai gaf slechts kleine verschuivingen voor stieren die al een (genomische) fokwaarde hadden, maar er zijn ook nieuwe stieren toegevoegd.

Na de nieuwe indexdraai van december zijn er ook weer nieuwe stieren actueel. De meest opvallende is toch wel de NVI-ranglijstaanvoerder Delta Treasure van CRV met 424 NVI. Deze stier is nu beschikbaar.

Treasure haalt zijn hoge NVI vooral uit de functionele kenmerken waarbij een levensduur van 1.158 dagen in het oog springt. De uiergezondheidsfokwaarde ligt op 114 en de vruchtbaarheid op 106. Samen met ruim 1.000 kilo melk, licht positieve gehalten en een exterieur van 110 zijn er amper minpunten aan deze stier te vinden.

Hedra Delta Rora van het bedrijf van familie Vernooy is de moeder van NVI-topper Delta Treasure. - Foto: Alex Arkink
Hedra Delta Rora van het bedrijf van familie Vernooy is de moeder van NVI-topper Delta Treasure. - Foto: Alex Arkink

De vader van de stier is Bouw Finder. Van hem zijn er nog meer zonen in de top-NVI-lijsten te vinden. De moeder van Treasure is Hedra Delta Rora. Deze 87-punten G-force-dochter gaf in haar eerste lijst in 305 dagen 9.587 kilo melk met 3,91% vet en 3,62% eiwit. De grootmoeder van Treasure is Gibor-dochter Delta Robyn, een koe die 1.619 dagen al 65.558 kilo melk heeft gegeven. Daarvoor zitten Shottle, Dustin, Russel en Cash.

In dit overzicht haalt ook Wiltor Bestman van ABS met 1.046 dagen een enorme levensduur. Hij vererft iets meer melk met iets lagere gehalten dan Treasure. Qua kilo’s vet en eiwit zijn ze gelijk. De functionele kenmerken zijn ook bij deze stier prima in orde en hij haalt zo 342 NVI.

Gehalten

Wie zijn stieren liever selecteert op gehalten kan deze maand ook prima kiezen. Zo heeft CRV met Radiator en Don twee gehaltenverervers bij zwartbont. Genes Diffusion heeft Joik ingezet die qua gehalte een plus van 0,12 brengt voor vetpercentage en 0,16 voor eiwitgehalte. KI Kampen brengt Big Gospel uit de stal van Jos Knoef voor het voetlicht met een plus van 0,30% vet en 0,10% voor eiwit. Ook Westcoast Guy van Semex doet het goed op de gehalten. Zo heeft elke aanbieder op dit vlak wel wat in huis.

De meeste kilo’s vet en eiwit komen op naam van VH Bahrein. Deze stier, die vermarkt wordt door K&L, is een Bosman-zoon uit een Sergio-moeder. Met 1.437 kilo melk en 0,06% vet en 0,17% eiwit haalt hij 69 kilo vet en 68 kilo eiwit.

J&G Redspot 16, grootmoeder van Gidion, gaf in de tweede lijst (487 dagen) 18.060 kg melk, 4,99% vet, 3,71% eiwit. - Foto: Alger Meekma
J&G Redspot 16, grootmoeder van Gidion, gaf in de tweede lijst (487 dagen) 18.060 kg melk, 4,99% vet, 3,71% eiwit. - Foto: Alger Meekma

Roodbont

Bij roodbont zijn er maar vier nieuwe stieren aangemeld. Ki Samen brengt de melkrijke J&G Gidion uit de stal van Jan Hoegen. De Geronimo-zoon vererft op basis van verwachtingswaarde 1.824 kilo melk met negatieve gehalten. Door de melkplas haalt hij toch 106 kilo vet en eiwit. De moeder van Gidion is J&G Redspot 68. Deze Observer-dochter heeft in haar eerste lijst in 516 dagen 14.656 kilo melk gegeven met 4,35% vet en 3,73% eiwit. Zijn moeder is Shottle-dochter J&G Redspot 16, een 90-puntenkoe die naast productiviteit ook in de keuringsring successen haalde.

KI Kampen heeft bij roodbont met Topfit een stier die het vooral goed doet op gehalten, net als de nieuwe roodbonte stier Wilder Smart Red van CRV. Deze stier heeft iets meer melk dan Topfit, maar iets minder positieve gehalten. De stieren komen wat betreft kilo’s vet en eiwit redelijk overeen. Smart Red is een Norbert-zoon uit de Duits gefokte Brekem-dochter Smile.

Nationaal Proefstierenoverzicht
Klik op de tabel voor een vergroting

Laatste reacties

  • deB.


    Jaja, het zal allemaal wel.... deze ratrace heeft ons veehouders tot op heden niets gebracht.
    Allemaal te mooi om waar te zijn, dit commerciële gedrocht

  • farmerbn

    Allemaal geweldig maar kan er een kolom melksnelheid komen? Taaie koeien is het volgende probleem die de ki-verenigingen zelf creeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.