Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Interventieproblematiek steeds nijpender voor zuivel

De markt voor vloeibare zuivel trok deze week licht verder aan. Met name voor rauwe melk werd meer betaald – in Nederland tenminste.

Af boerderij ligt de spotprijs tussen de 24 en 25 cent. Het blijft een flink lagere prijs dan wat fabrieken aan hun reguliere leveranciers en/of leden betalen. In Frankrijk en Duitsland, waar de melkaanvoer fors hoger is dan vorig jaar (4% à 5%), beweegt de spotmarkt zich op een veel lager niveau, zoals eigenlijk ook valt te verwachten. In Nederland stijgt de melkaanvoer licht, maar dit leidt nog niet tot andere prijzen.

Nervositeit in roommarkt

De markten voor room, mageremelkconcentraat en ook kaas blijven uiteindelijk vrij stabiel, al zit er genoeg nervositeit in de roommarkt. De botermarkt is de afgelopen tijd gestabiliseerd (zo’n € 4000 per ton) en lijkt zelfs licht omhoog te gaan. Het lijkt echter voorbarig om hier direct vergaande conclusies aan te verbinden. De algehele tendens is nog steeds dalend en meer melk is op komst.

De notering voor mageremelkpoeder voor humane consumptie schommelt tussen de € 1.300 en € 1.350 per ton, wat ruim € 300 per ton minder is dan de interventie-inkoopprijs. Poeder voor veevoerdoelen is nog iets goedkoper.

Weinig zicht op verbetering markt voor melkpoeder

De melkpoedermarkt (en eigenlijk de hele zuivelmarkt) lijkt niet snel weer beter te worden, tenzij de Europese Commissie eindelijk een knoop doorhakt over de vraag wat te doen met de interventievoorraad van steeds ouder wordend product. In Brussel botsen echter de belangen van politici die aanhikken tegen een verkoopverlies, lidstaten met eigen agenda’s en er is ambtelijk gestuntel.

Prognose: room en boter iets duurder, prijsdruk elders.

Laatste reacties

 • boerderij12

  als je de handel aan ambtenaren overlaat zie je hier het resultaat,er had al verkocht moeten worden uit interventie

 • Schraar

  De oude interventie voorraad moet zo snel mogelijk opgeruimd worden, maar niet op reguliere markt maar op alternatieve manieren. Bijvoorbeeld in varkensvoer of verbranden of in de vergister. Dit gaat natuurlijk fors verlies voor de EU opleveren, maar hier hebben ze zelf om gevraagd, hadden ze de quotering maar niet af moeten schaffen. De EU heeft vaak veel verdient aan de interventie, nu moeten ze hun verlies nemen.
  Daarna een veel kleinere interventie en als er te veel melk komt de productie verminderen zoals voorgesteld door de EMB.

 • farmerbn

  Die poeder gewoon in de fik steken. Als iemand tegen is kan hij de poeder kopen voor 1650 euro per ton en ermee doen wat hij wil.

Of registreer je om te kunnen reageren.