Rundveehouderij

Achtergrond 2785 x bekeken

Iets betere markt voor boter, room en kaas

De Europese zuivelsector zou heel graag zien dat de ministers van landbouw maandag een knoop doorhakken over de Europese interventievoorraad magere melkpoeder.

Niet dat een besluit de zuivelprijzen gelijk omhoog zal laten schieten, maar dat is in ieder geval duidelijk waar het heen gaat. De verkoop van bijna 1.900 ton mager poeder vorige week heeft de markt niet veel geholpen. Met verkopen in dat tempo duurt het bijna 4 jaar voordat schoon schip kan worden gemaakt. Ondertussen kan de voorraad vanaf maart weer worden aangevuld.

‘Voorraad melkpoeder vormt ingewikkeld probleem’

De voorraad mageremelkpoeder die de Europese Commissie heeft opgekocht om de markt te ondersteunen vormt een ingewikkeld probleem, vindt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

SP-Kamerlid Frank Futselaar bevroeg de minister over de poederberg van ongeveer 400.000 ton, waarmee de Europese Unie zit opgescheept. De Europese Commissie heeft verschillende pogingen gedaan de interventievoorraad te verkopen, maar dat lukt niet of nauwelijks en zeker niet zonder verlies.

Interventievoorraad melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans
Interventievoorraad melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans

Futselaar vindt het onacceptabel als de voorraad zou worden vernietigd of worden ingezet als grondstof voor biomassacentrales. De minister zegt dat gekeken wordt of de melkpoeder mogelijk tot diervoeder verwerkt kan worden. “We moeten van de berg af, maar we mogen de markt niet verstoren. Dus dat moet met geleidelijkheid gebeuren. We wachten af met welk voorstel de Europese Commissie komt.”

Futselaar zegt dat vernietiging of inzetten als biobrandstof in feite een verkapte subsidie zou zijn.

Export moeilijker vanwege eurokoers

In afwachting van verdere ontwikkelingen blijft de prijs voor melkpoeders vrijwel stabiel, al wordt export weer moeilijker door een duurder wordende euro.

Ook andere producten hebben daar last van. Zo trekt de spotnotering voor Goudse foliekaas weer verder aan, mede door een aantal exportverkopen, maar de ontwikkeling van de dollarkoers dreigt het herstel van de export te doorkruisen.

Effect van nieuw contract Aldi voor boter

De spotnoteringen voor boter en room trekken ook aan, onder meer door het nieuws over een nieuw retailcontract voor boter met Aldi. Die zou boter hebben gekocht voor zo’n € 4,20 per kilo. Dat is fors lager dan een half jaar geleden, maar die lagere prijs zou de consumptie wel weer een duw in de goede richting kunnen geven, is de verwachting. De spotprijs voor boter gaat in Duitsland richting € 4,30 per kilo. De roomnotering beweegt zich rond de € 4,50 per kilo.

De spotnotering voor rauwe melk is vrijwel stabiel dankzij een ruim aanbod en een beperkte vraag. De melkaanvoer blijft hoog en voor diverse producten is er een tekort aan droogcapaciteit. Dat drukt de vloeibare markt.

Prognose: boter, room en kaas iets hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.