Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

Fosfaatrecht duikt onder € 190 per kilo

De handel in fosfaatrechten komt rustig op gang in de eerste weken van het jaar.

Nu de meeste melkveehouders de beschikking op de mat hebben wordt ook steeds meer duidelijk hoe ze in de markt staan en of ze willen bijkopen of niet.

Omdat de markt voor fosfaatrechten nog wat grillig is, schommelt de prijs per dag. Het is nog wat nieuw allemaal en daar moeten kopers en verkopers aan wennen. Handelaren en bemiddelaars verwachten dat in de loop van het jaar de contouren van de markt steeds meer duidelijk worden.

De huidige prijs ligt tussen € 182,50 en € 190 per netto kilo fosfaat. Dat is al een behoorlijk stuk lager dan de € 200 of meer die in november en december voor opties op fosfaatrechten werd betaald. Uiteindelijk gaat de prijs voor fosfaatrechten stabiliseren, zo is de verwachting.

Handelaren en makelaars merken op dat bij veel geïnteresseerde melkveehouders nu met adviseurs en banken wordt gesproken over de mogelijkheden.

Laatste reacties

 • mts_kuijpers

  Banken zouden geen geld moeten geven voor "lucht". Als het uit de cashflow moet komen krijg je ook een realistische waarde.

 • schooteind1

  Beste Frank Busink,
  Je schrijft; "de prijs van fosfaatrechten gaat stabiliseren, zo is de verwachting". Waar is die verwachting op gebasseerd?? Ik zie dat de prijs elke week met zeker 3 euro omlaag gaat. Ik verwacht dat dit nog wel een poosje door gaat. Voor jouw informatie beste Frank; De prijs van een zeugenrecht was in 1998 4300 gulden, anderhalf jaar later, toen de gekte wat uit de markt was, nog maar 1700 guldens.
  Kijk maar na. Kortom de tendens is een wat trage maar zekere prijsval.

 • C0

  Toch de schotten maar tussen de sectoren weghalen. Er zijn nl heel veel varkensrechten onbenut gebleven in 2017,kunnen de fosfaatrechten nog verder zakken een goede zaak lijkt mij

 • Frank Bussink

  @schooteind1 De komende tijd zal de prijs inderdaad nog wel wat zakken. Waar ik op doel is een meer stabiele markt over een paar maanden. Dan zakt de prijs niet zo snel zoals dat nu gebeurt. Dan laat de prijs veel meer stabiliteit zien, omdat de markt veel minder grillig zal zijn.

 • farmerbn

  Niemand weet wat de toekomstprijs is. Mensen die zeggen dat wel te weten moeten niks zeggen en gaan speculeren. Durven ze dat niet dan mond houden.

 • Nog veel boeren gaan bezwaar maken tegen hun beschikking en denken op dit moment nog niet aan kopen. Prima stijgt nog wel als blijkt dat bezwaar niet het gewenste aantal rechten heeft gebracht.
  Kwestie van vraag en 'onvoldoende' aanbod.

 • Attie

  16;57 Gaan ze zeker doen, om er vervolgens achter te komen dat je ze ook maar beter te koop kan zetten!

 • melkveehouder .

  @Frank. Heb je de propaganda peptalk uit de oude doos van het melkquota gehaald. Precies hetzelfde spelletje als vroeger: ‘“handelaren en makelaars verwachten......” en “zo is de verwachting......”

  Gelukkig bepaalt de fors fluctuerende melkprijs straks de fosfaatprijs en niet een artikel van Boerderij. Sorry Frank, maar dit is te doorzichtig.

  Laat eens zien wat jullie kunnen en voorspel de melkprijs een voor het komende jaar.

 • J.W. de Kloet

  We zullen wel zien wat fosfaat nog kost als we van de zomer weer voor 25 cent zitten te melken. Noord Duitsland 14% meer melk als jaar terug. Dus je weet dan welke kant het op gaat

 • arendsoog

  Frontera markt trek weer aan
  En we weten allemaal wel op welke boerderijen de stilzitters hebben geboerd

 • de-boer-

  stel ik zou een verwachting uitspreken ? ik heb echt geen idee
  hangt van heel veel factoren af

 • koestal

  mijn makelaar doet het voor minder,hij heeft teveel op z,n verkooplijstje staan ! de banken zijn ook niet meer zo soepel

 • mtseshuis

  Ja, aanbod zat en er gaan vrachtwagenladingen tegelijk met jongvee de grens over, dus die vraag zal nog wel meevallen. Wie betaalt er nu 10.000 euro om 1 hoogproductieve koe te mogen houden? Als de melkprijs in augustus weer 40 cent is misschien, maar vooralsnog is het afwachten

 • farmerbn

  Ik vond vanavond een veeteelt van februari vorig jaar. Dekkers van de Rabo dacht dat het recht dichter bij de 1200 euro zou gaan liggen dan de toen genoemde 5.000 euro..............

 • melkveehouder .

  @arendsoog. Je kent de slogan van de banken toch: ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’? We halen volgens Liba in 2017 een cashflow die gelijk is aan 2009. Toen was de melkprijs slechts €0.25 maar de kosten waren veel lager. Het wordt dus simpelweg op je tellen passen in plaats van gekke dingen doen. En voor hen die dat niet kunnen zal de bank wel corrigerend optreden.

  Overigens wordt in de Staatscourant wordt bij de toelichting van de Wet een (toekomstige) marktprijs van €4000 per koe genoemd.

 • gerben5

  Er kan zoveel geschreven worden door de rabo en staatscourant, het is maar net wat een paar gekken er voor willen en kunnen geven.

 • alco1

  Het is zoals @farmerbn zegt op 16 jan 16.55.

 • 344412

  Prijs moet naar 1x de bruto jaaropbrengst, net als leveringsrecht suikerbieten of pluimveerechten. Zakt nog wel ff door dus.

 • gradje1966@

  farmerbn Dekkers lult wel vaker uit zijn nek zijn nek is heel groot .
  DE ondernemer bepaald zelf wat hij doet en niet de Rabo of adviseur .
  Ik denk dat Frank makelaar of handelaar in fosfaatrechten is om alles omhoog te praten. Het zou goed zijn als alles via openbare veiling verkocht werd zonder handelaar of makelaar.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.