Rundveehouderij

Achtergrond

Daphne’s Gravin blijft oppermachtig

De Verbeterd Roodbonte Daphne’s Gravin won drie keer op rij de nationale titel. Ondanks haar leeftijd blijft ze een imposante verschijning.

Juichend met drie vingers in de lucht vierde Jaap van Beukelen tijdens de NVM 2017 de overwinning van Daphne’s Gravin. Vrijwel elke keuring waar de grote, rode koe in de ring verschijnt, gaat ze met het kampioenslint naar huis.

Gegevens koe

Daphne’s Gravin (v. Graaf), geboren in 2009. In 2015 als hoogste Verbeterd Roodbonte koe ingeschreven met 93 punten AV (benen 93, ontwikkeling 90, rastype 94 en bespiering 93). Graaf is een eigen gefokte stier, moeder Daphne 3 werd zelf twee keer nationaal kampioen.

Illustraties: Pixabay

 

Nakomelingen

Daphne’s Tina (v. Tinus) uit 2012 werd in 2013 kampioen 102 jarigen. Tineke (v. Tinus) uit 2013. Daphne van Kralo (v. Arnold) uit 2013 werd in 2013 kampioen 8-12 maanden.

Wat maakt deze koe speciaal?

Stamboekinspecteur Adri van Gent noemt Gravin ‘de koe die we nog nooit eerder hebben gezien’. Ze scoort over de hele bovenbalk hoge cijfers. Daar waar het beenwerk binnen het stamboek een belangrijk aandachtspunt is, beschikt Gravin over een stel heel beste benen met super gevormde klauwen. En ze weet die benen ook nog eens te gebruiken; ondanks haar grootte en gewicht beweegt ze zich vlot en gemakkelijk.

Jaap (59) en Marga (60) van Beukelen.
Naam: Jaap (59) en Marga (60) van Beukelen.
Woonplaats: Pesse (Drenthe).
Bedrijf: 60 stuks Verbeterd Roodbont en 70
melkkoeien en bijbehorend jongvee.

De binnenbekkenmaten spelen een steeds grotere rol binnen het ‘Bewust Natuurlijk Luxe’ en ook daar blinkt de 8,5 jarige koe in uit. Met 20,5 centimeter hoogte en 18 centimeter breedte heeft ze extreem veel ruimte. Gravin heeft één keer natuurlijk gekalfd.

Handel

Jaap en Marga hebben meerdere stieren aan de KI geleverd. Fokstieren, maar ook vrouwelijk jongvee wordt verkocht. Gravin heeft drie jaar geleden voor het laatst gekalfd. Van Beukelen probeerde haar te spoelen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Om haar een normale cyclus te geven, wordt geprobeerd een embryo te plaatsen. Als dat lukt wordt er na de geboorte van het kalf nog een keer geprobeerd embryo’s te spoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.