Rundveehouderij

Achtergrond

‘Arbeidsgemak en beter welzijn voor Blondes’

Groei van het twee sterren Beter Leven-rundvleessegment betekent kansen voor de ontwikkeling van het bedrijf van Cees en Margot van der Linden. Ze bouwden een nieuwe vleesveestal met aandacht voor dierenwelzijn, arbeidsgemak en veiligheid.

Cees van der Linden (52) houdt samen met zijn vrouw Margot (50) 75 Blonde d‘Aquitaine- vleesstieren. Sinds de nieuwe vleesveestal klaar is, zijn ze uitgebreid van 35 naar 75 vleesstieren. De stal voldoet aan de eisen van twee sterren Beter Leven.

Waarom hebben jullie gekozen voor Blondes?

“We hebben altijd een stierenmesterij met Blondes gehad. Dit ras combineert een hoge groei met 66% aanhoudingspercentage ofwel veel vlees op het karkas. Ook heeft het ras een hoog percentage hoogwaardige delen. De vleeskwaliteit van Blonde d’Aquintaine is goed. Het is altijd mager vlees en het is mals en zeer smakelijk.”

Wat is jullie motivatie voor een nieuwe vleesveestal?

“Onze oude stal was versleten en de stal had ruimte voor slechts 35 stieren, terwijl er een milieuvergunning is voor 120 dieren. We leveren ons rundvlees onder de naam Bief Select, waaraan het twee sterren Beter Leven-certificaat is toegekend door de Dierenbescherming. Onder dit merk wordt kwaliteitsrundvlees van vier rassen verkocht: Limousin, Blonde d’Aquitaine, Piemontese en Pathenaise. De vraag naar rundvlees met het twee sterren Beter Leven-keurmerk groeit. Met nieuwbouw konden wij voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan dit keurmerk en tegelijkertijd uitbreiden in het aantal stieren.”

Cees van der Linden bouwde voor €2.200 per plaats een stierenstal met 75 plaatsen. Hij investeerde extra om in het tweesterrensegment mee te kunnen. - Foto: Peter Roek
Cees van der Linden bouwde voor €2.200 per plaats een stierenstal met 75 plaatsen. Hij investeerde extra om in het tweesterrensegment mee te kunnen. - Foto: Peter Roek

Waar voldoet de nieuwe stal aan?

“Het vee moet voldoende ruimte hebben met een lig- en vreetplaats voor elke stier. Ook is huisvesting op stro een voorwaarde, net als voldoende daglicht. De natuurlijke ventilatie in de stal is goed door een overlappende kap in de nok die lucht aanzuigt en werkt als een schoorsteen. Ook zijn er verwarmde drinkbakken zodat het vee ook water kan drinken bij vorst. Bijzonder is onze betonvloer met profiel, waardoor het vee veel grip heeft.”

Waaruit bestaat het arbeidsgemak en de veiligheid?

“Ik combineer de stierenmesterij met loonwerk en foeragehandel en dan let je ook op arbeidsgemak. Ik kan in de ruime voergang één keer daags vlot en op maat voeren met een voermengwagen. Het instrooien gebeurt door simpelweg het stro vanaf de strozolder in de hokken te gooien. Het hekwerk is zo gemaakt dat ik eenvoudig en snel de hokken machinaal kan uitmesten. Ook kunnen we de hekken zo draaien dat we nooit bij de stieren in het hok hoeven te komen en dat is veilig.”

Waar wordt jullie rundvlees verkocht?

“Tomassen Vlees in Someren slacht de stieren. Het rundvlees van Bief Select kunnen consumenten kopen bij onder andere Plus-, Lidl-, MCD- en Coop-supermarkten en eten in exclusieve restaurants. Voor ons levert het twee sterren Beter Leven-keurmerk een meerprijs per kilo rundvlees op.”

Cees en Margot van der Linden houden voor collega-veehouders een open dag op zaterdag 27 januari tussen 11.00 en 16.00 uur. Op zondag 28 januari zijn burgers welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.