Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

‘1 januari is de winst van komend jaar al bekend’

Toine en Ivonne Goltstein melken 1.400 koeien. Ze zetten de 50 ton melk die ze dagelijks produceren af op basis van een contract met een looptijd van 5 jaar. Ze krijgen uitbetaald op basis van de werkelijke kostprijs.

Melkveehouder Toine Goltstein, afkomstig uit het Limburgse Limbricht, heeft samen met echtgenote Ivonne in Winchester in de Amerikaanse deelstaat Indiana een melkveebedrijf met 1.400 koeien.

Toine Goltstein is zeer tevreden over zijn afzetcontract, dat de pieken en dalen in de melkprijs weghaalt: "Nu zeg ik wat er op ons bedrijf gebeurt en niet meer de bank." - Foto: Guus Queisen
Toine Goltstein is zeer tevreden over zijn afzetcontract, dat de pieken en dalen in de melkprijs weghaalt: "Nu zeg ik wat er op ons bedrijf gebeurt en niet meer de bank." - Foto: Guus Queisen

Hoe vermarkten jullie de melk?

“We zijn op 1 januari 2013 met Dannon, een Amerikaans dochterbedrijf van Danone, een ‘Pluscontract’ aangegaan. We beuren nu een vaste melkprijs, gebaseerd op de werkelijke kosten met daarbovenop een vaste winsttoeslag. Daartoe factureren we maandelijks aan Dannon het werkelijk aantal geleverde liters melk. Het contract loopt vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf.”

Waarom doen jullie mee aan dit DanoneWave-project?

“Wij willen meer zekerheid en niet steeds overgeleverd zijn aan de grillen van de markt met sterk fluctuerende melk- en voerprijzen. Voor Dannon is het een extra verkoopargument. Naar de consument communiceert Dannon dat ze de melk rechtstreeks van haar boerenpartners krijgt en zo precies weet hoe wij veehouders werken als gecertificeerde producenten. Dat we onze koeien goed behandelen, weten wat ze vreten en dat Dannon met de veehouders samenwerkt op zaken zoals bodemgezondheid, watergebruik, en biodiversiteit.”

‘Wij willen meer zekerheid en niet steeds overgeleverd zijn aan de grillen van de markt met sterk fluctuerende melk- en voerprijzen’

Wat moeten jullie in het kader van dit contract doen en laten?

“We moeten onze koeien gentech vrij voeren. Omdat gentech vrije sojaschroot circa 150 dollar per ton duurder is dan de gewone soja, gebruiken we vooral koolzaad als eiwitbron in het rantsoen. Ook dierenwelzijn en -gezondheid staan in dit programma centraal. De koeien moeten beschikken over goede leefomstandigheden. Verder registreren 16 camera’s in de stallen de klok rond alles wat in de stal gebeurt. Op basis van deze beelden ontvangen we een keer per week van een controle-instantie een overzicht van zaken die zij in de stal hebben geconstateerd. Verder kijkt Dannon over onze schouders mee in de bedrijfsvoering.”

‘We moeten onze koeien gentech vrij voeren, we gebruiken vooral koolzaad als eiwitbron in het rantsoen’

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?

“Op dit moment hebben we 1.400 koeien, waarvan 1.225 aan de melk. Inclusief mijn echtgenote Ivonne en onze kinderen werken we met in totaal 21 vaste medewerkers. We melken 225 koeien per uur. Momenteel bouwen we een nieuwe stal voor 250 koeien. Met dit koeienaantal kunnen we 24 uur per dag, driemaal daags melken. De melkstal draait nu ‘slechts’ 18 uur. Ik vind dat dergelijke investeringen de klok rond moeten werken. Het bedrijf is dagelijks goed voor circa 50.000 liter melk met gemiddeld 3,61% vet en 3,15% eiwit. Dit zijn gehaltes die Dannon eist. De melk is bestemd voor yoghurts.”

‘Al op de termijnmarkt in september leggen we het voer vast voor het nieuwe jaar, zo weten we op 1 januari al vrij nauwkeurig het resultaat’

En wat is het resultaat?

“We zijn heel tevreden. In 2014 bevond de actuele melkprijs zich aanzienlijk boven wat wij beurden. In 2015 was het ongeveer gelijk en in 2016 en dit jaar beuren we meer dan de doorsnee melkprijs. Door al in september op de termijnmarkt het voer vast te leggen voor het hele nieuwe jaar weten we op 1 januari al op een paar duizend dollar nauwkeurig het resultaat, wat aan het eind van het jaar op de verlies en winstrekening staat. Ja dat geeft me rust. Overigens zag mijn bank pas na 3 jaar de voordelen. Bijkomend voordeel: nu bepaal ik wat er op ons bedrijf gebeurt, en niet langer de bank.”

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Op iedere 88 koeien een camera via welke controlerende instanties dag en nacht meekijken. Iedere week aanwijzingen krijgen.
  Ook Danone kijkt over de schouder mee.
  Wat vinden de klaag en schop-boeren op deze site hiervan?

  Ze hebben op iedere 67 koeien een medewerker. Dat betekent dat de arbeidskosten per liter niet lager zullen zijn dan bij een Nederlandse boer die 80 koeien alleen doet.

 • farmerbn

  Een Nederlandse boer is een boer zonder personeel maar met een telefoon die de loonwerker, inseminator, veearts,weekendmelker, loodgieter, electricien, klusjesman, opa, buurman, voervoorlichter, boekhouder, klauwbekapper, machine-onderhoudsmonteur, lelycenter, enz belt om te kunnen zeggen dat hij alleen de boerderij doet.

 • Vhouder

  farmerbn prachtig verwoord

 • A.G. Geers

  Ja, grappig, en ook wel waar misschien want een mens alleen kan ook weer niet zo heel erg veel.

 • boerke brabant

  ik snap de lol niet meer van overzee heel veel koeien willen melken tegen een vooraf vastgestelde vergoeding in een big brother omgeving. Zij liever dan ik.

 • m.en.mh.miedema

  Ik denk niet dat er veel medewerkers zullen staan te juichen als hun arbeid continu via cameras wordt gecontroleerd, niet in de veehouderij, niet in de zuivelind. in geen enkele bedrijfstak. En van de managers en directieleden nog minder.
  Wat de plus op de melkprijs is wordt hier niet genoemd, het is wel een (verkapte?) manier om zo zijn eigen personeel ook in de gaten te houden.
  Zolang je maar geen kreupele of zieke koe hebt, een doodgeboren kalf, de klauwbekapper bezig ziet of kalveren moet onthoornen. Dan zal het wel gaan. Anders maken de zogenaamde dierenvrienden gehakt van je met deze beelden op de (A)sociale media. Ze hoeven er dan niet eens meer voor in te breken.
  Dat van die grote bedrijven heb ik nog nooit begrepen, niet in de VS, maar hier ook niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.