Rundveehouderij

Achtergrond

‘Vleeskwaliteit staat voorop’

Maatschap Veurink bouwde in Rheeze (Overijssel) een nieuwe vleesstierenstal. Er is een unieke samenwerking met Vleesvee integratie Twente en Boni. Deze korte vleesketen biedt veel voordelen.

Maatschap Veurink bouwde een openfrontstal voor 255 stieren. Het is een drierijige hellingstal met 39 hokken. Die zijn 10 meter diep en 5 meter breed. “Op de thuislocatie hebben we nog eens plaats voor 125 stieren”, zegt Arjan Veurink. “De nieuwe stal heeft geen strozolders. Daar hebben we bewust voor gekozen. Die zolders gaan ten koste van het stalklimaat. De nieuwe stal heeft veel luchtinhoud. Het dak is geïsoleerd. Dat moet leiden tot een goede en constante voeropname en groei.”

Wat kostte de stal?

“De stal kostte € 700.000. Omgerekend is dat € 2.745 per dierplaats. Het grondwerk en de kapschuur zijn meegenomen in het totaal. De mestopslag alleen al kostte € 100.000. Voor € 20.000 hebben we een robuuste strohakselaar gekocht. Daarmee strooien we de hokken dagelijks in. Het jaarlijkse stroverbruik komt neer op 1.000 kilo per stier, oftewel 380 ton in totaal. We kopen 30 hectare afland aan bij een akkerbouwer in de buurt. De prijs schommelt tussen € 90 tot € 95 per ton. Het resterende stro kopen we in bij een handelaar. Dat is vaak net wat duurder. We kiezen vooral voor tweede keus-stro. Onze hakselaar kan dat prima aan.”

Arjan Veurink poseert voor de nieuwe stal. Bij het bedrijf hoort ook een akkerbouw- en sierteelttak. - Foto: Ruud Ploeg
Arjan Veurink poseert voor de nieuwe stal. Bij het bedrijf hoort ook een akkerbouw- en sierteelttak. - Foto: Ruud Ploeg

Hoe denken jullie deze investering te kunnen terugverdienen?

“Een paar jaar geleden zijn we de samenwerking aangegaan met Vleesvee integratie Twente (VIT, red) en supermarktketen Boni. Met de nieuwe stal en de groei van het aantal dieren zijn we nu exclusief leverancier. Ons vlees wordt in de Boni-supers onder de naam Boer & Slager verkocht. De verkoopcijfers van de afgelopen drie jaar wijzen uit dat er een groeiende vraag is naar smaakvol en herkenbaar vlees. Dat geeft ons vertrouwen voor de toekomst. We hebben de stal natuurlijk niet zomaar neergezet.”

Welke afspraken hebben jullie met VIT en Boni gemaakt?

“Op voorspraak van onze ketenpartners zijn we van Blonde d‘Aquitaine en Belgisch Witblauw overgestapt op Limousin-stieren. Dat heeft te maken met de vleesbereiding. Vlees van Limousin-stieren is gemarmerd en blijft langer mals in de pan. Het houden van stieren op stro was eveneens een nadrukkelijke wens van VIT en Boni. We hebben de intentie uitgesproken om voor een langere tijd met elkaar samen te werken. Harde contracten zijn daarbij niet afgesloten. Wel hebben we vastgelegd dat de dieren die op stal staan ook daadwerkelijk worden afgenomen.”

Hoe bevalt de samenwerking?

“Uitstekend. De keten is kort en overzichtelijk. Uitgangspunt is het voornemen om alle ketenpartners een boterham te laten verdienen. We moeten allemaal marge maken om de relatie in stand te kunnen houden. Ook dat is duurzaam produceren. We overleggen open en eerlijk met elkaar. Dat gebeurt tenminste drie keer per jaar. We bespreken de vleeskwaliteit en stellen de kiloprijs vast. Dankzij de samenwerking met VIT en Boni hebben we veel meer productbeleving gekregen. Voorheen kwam ons vlees als het ware op de grote bult terecht. Dat is nu wel anders. Kwaliteit en uniformiteit staan echt voorop.”

Of registreer je om te kunnen reageren.