Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Krappe beschikbaarheid en hoge prijs treffen boterexport

De schaarste aan melkvet treft de export van boter en boterolie vanuit de EU stevig. Dit blijkt uit de jongste gegevens van de Europese Commissie.

Vergeleken met vorig jaar is er tot en met juli 17.000 ton, ofwel 16% minder boter geëxporteerd. Ook de export van boterolie daalde fors.

Mogelijk heeft de lagere export ook te maken met de relatief hoge boterprijzen in de EU zelf, waardoor kopers over de grens minder animo hadden voor EU-boter. Het raakte de interne prijsvorming echter niet. De boterprijs is nog tot september blijven stijgen.

De krappe beschikbaarheid en de hoge boterprijs troffen exporteur Nederland extra hard. Vanuit Nederland werd maar liefst 30% minder boter naar bestemmingen buiten de EU verkocht. De export van boterolie daalde nog meer: -37%. Alleen Frankrijk exporteerde meer boter dan vorig jaar.

Export vollemelkpoeder in de lift

Bij de andere grote productstromen valt op dat de EU tot en met juli zo’n 40%, ofwel 140.000 ton, meer mageremelkpoeder exporteerde dan vorig jaar tot en met juli. Nederland bleef met een plus van 30%, ofwel dik 11.000 ton, iets achter.

Gecondenseerde melk kwam met een exportstijging van 17% op de tweede plaats. Hier was het Duitsland dat het traditioneel sterke Nederland de loef afstak. De Duitsers exporteerden ruim 50% meer (17.000 ton), de Nederlanders slechts 2%.

De kaasexporteurs verkochten in de eerste 7 maanden van het jaar zo’n 33.000 ton meer product buiten de EU, een dikke 7%. Ook hier bleef Nederland met een plus van 6%, ofwel 4700 ton, iets achter. De export van vollemelkpoeder vanuit Nederland zat daarentegen wel weer goed in de lift, want daarmee werd een plus van 10% geboekt, ofwel 8.500 ton.

Eén reactie

  • Kletskoe

    De kop van het artikel komt bij mij nogal negatief over. Is dat zo bedoeld?

Of registreer je om te kunnen reageren.