Rundveehouderij

Achtergrond 1398 x bekeken

Betere vruchtbaarheid, meer welzijn

Maatschap Te Riele liet eind 2016 een nieuwe stal voor zoogkoeien en kalveren bouwen. De resultaten zijn goed. 15 september is er open dag.

Maatschap Te Riele in Vaassen bouwde vorig jaar nieuw voor zijn Verbeterd Roodbonten. Er kwam een compacte, lichte stal met in het midden een brede voergang, links drie grote strohokken en rechts twaalf eenlingboxen van elk 5 bij 2,5 meter. De stal kwam in de plaats van oude veldschuren en strohokken. Ook waren er in de oude situatie maar drie eenlingboxen. “We zijn er enorm op vooruitgegaan”, zegt Jan te Riele. “Dit is veel minder arbeidsintensief. Voorheen waren we elke dag bezig en vaak meerdere uren.”

Hoe groot is het arbeidsgemak?

“Erg groot. Al het hekwerk is verstelbaar. Bij de eenlingboxen geldt dat zowel voor de voorkant als voor beide zijkanten van de hokken. We kunnen eenvoudig met een shovel de gang uitmesten. Dat kost ons slechts een uur per week. Het werkt enorm vlot. Hetzelfde geldt voor het instrooien van de hokken. Dat doen we met een stroblazer. De arbeidsbesparing is ook belangrijk, omdat alleen mijn moeder fulltime op het bedrijf werkt.”

Naam: Jan te Riele (23). Woonplaats: Vaassen (Gelderland). Bedrijf: in maatschap met zijn ouders Jan (54) en Petra (46) een vleesveebedrijf met 300 Verbeterd Roodbonten en 78 hectare land in gebruik. - Foto: Theo Brummelaar
Naam: Jan te Riele (23). Woonplaats: Vaassen (Gelderland). Bedrijf: in maatschap met zijn ouders Jan (54) en Petra (46) een vleesveebedrijf met 300 Verbeterd Roodbonten en 78 hectare land in gebruik. - Foto: Theo Brummelaar

En hoe bevalt de stal?

“Super. De dieren hebben veel ruimte en door de grote luchtinhoud is dit een enorm frisse stal. Ventilatie is er ook voldoende en de 4,5 meter brede lichtstraat aan de schaduwzijde in het geïsoleerde dak pakt goed uit. Als het buiten 30 graden is, is het binnen 21 graden. Gunstig voor het dierenwelzijn. Andere pluspunten zijn het goede overzicht in de stal en de lichtplaten in de voor- en achterwand in de stal.”

En hoe zijn de resultaten?

“Prima. We zien veel groei en ontwikkeling. Er zijn ook ongeveer de helft minder longproblemen en door het vele licht is de vruchtbaarheid sterk verbeterd. Precieze cijfers hebben we nog niet, maar uit de eerste scancijfers van de dierenarts blijkt dat de dieren toch wel veertien dagen eerder drachtig zijn. Dat heeft ook met de Aduro-led-verlichting boven de strohokken te maken. Die leds zijn samen goed voor 200 lux op dierniveau en geven tot zeventien uur licht in de stal. Zo wordt de dag echt verlengd.”

En hoe gaat het in de eenlingboxen?

“We hebben al veel meer kalveren bij de koe gehad. Daardoor was er meer controle, kregen we gezondere koppels en waren er minder problemen. Maar financieel pakt het ook goed uit. Er is immers koemelk. Ik heb 25% minder kalveren aan de poedermelk gehad. Dat scheelt 1.000 kilo melkpoeder op jaarbasis. En arbeid.”

Wilt u nog aanpassingen doen?

“We willen in de strohokken graag nog speciaal voor de kalveren een voederbak (krachtvoer) plaatsen bij een doorgang waar de zoogkoeien niet bij kunnen. Ook moet er op korte termijn nog een camera in de stal geplaatst worden. Dat is onze andere stallen al het geval. Zo kunnen we op de telefoon zien of het kalf wel bij de koe drinkt.”

Maatschap Te Riele houdt 15 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Adres: Oude Sluisweg 7 in Vaassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.