Foto: Peter Roek RundveeAchtergrond

België zet nieuwe stap in BVD-bestrijding

De Belgische koning ondertekende vorige week een nieuw besluit over de bestrijding van BVD. Dit meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Alle runderen met de status ‘BVD onbekend’ moeten voor 1 januari 2018 worden onderzocht. Daarnaast komt er een verplichte afvoer van runderen met status IPI (immunotolerant, persistent geïnfecteerd) binnen 45 dagen na bekend worden van deze status. Afvoer kan door middel van slachting of euthanasie. Afvoer van dragers is cruciaal voor het bestrijdingsprogramma. Voert een bedrijf dragers niet af binnen de termijn van 45 dagen dan wordt het bedrijf geblokkeerd en wordt er een slachtbevel voor het betrokken rund afgeleverd.

Aangescherpte regels voor buitenlandse kalveren

Om herintroductie van het BVD-virus in België te voorkomen moeten alle buitenlandse runderen bij aankomst op een Belgisch bedrijf onderzocht worden. Onderzoek is niet nodig als de verkoper met door de FAVV goedgekeurde onderzoeksuitslagen kan aantonen dat de dieren vrij zijn of als runderen afkomstig zijn uit landen of regio’s waar een officieel programma van toepassing is.

De aangescherpte regels hebben direct invloed op de handel van Nederlandse kalveren naar Belgische kalvermesters. Deze kalveren mogen geen drager van BVD zijn.

Beheer
WP Admin