Rundveehouderij

Achtergrond

Resultaat GDT stelt licht teleur

De GDT-zuivelveiling van Fonterra is tegen de verwachting in weer iets lager geëindigd.

Met name de lagere notering voor vollemelkpoeder komt als een tegenvaller. Ook voor boter en boterolie werd een licht prijsherstel verwacht. Analisten meenden dit te kunnen concluderen aan de hand van de termijnhandel op de Nieuw-Zeelandse NZX-beurs.

Prijsdaling niet ongedaan

Het kwam echter niet uit. Er traden geen wereldschokkende verschuivingen op. De notering van vollemelkpoeder – goed voor ruim de helft van het aanbod dat voor de klok kwam – ging met 0,6% onderuit. Dat percentage had lager kunnen zijn als niet goed was verkocht voor de maand december.

De notering voor mageremelkpoeder ging juist een fractie omhoog, ook vooral door betere verkopen voor de maanden december en januari. De veranderingen lijken echter te weinig om hoop uit te putten of om extra pessimistisch te worden over de markt.

Zo is het eigenlijk met alle producten, dus ook met boter en boterolie. De verwachting was dat de prijsdaling van veertien dagen geleden ongedaan zou worden gemaakt. Het werd een daling met achtereenvolgens 1,3 en 1,2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.