Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Droge graskuil past beter bij compact voeren

Een wat drogere graskuil past beter bij compact voeren dan een wat nattere graskuil. Dat stelt Eurofins Agro in een van haar expertartikelen.

In compact voeren wordt water aan een rantsoen toegevoegd om selectie van voer door koeien aan het voerhek te voorkomen. Veehouders kunnen in de verleiding komen om het gras dan maar wat natter in te kuilen om zodoende minder water te hoeven toevoegen. Het probleem van wat nattere kuilen is echter dat dit resulteert in een hogere afbraaksnelheid van het gras in de pens. Onder het plastic zorgen de natte omstandigheden voor een sterke voorvertering van het gras en worden meer zuren geproduceerd.

Goed verteerbare kuil is puur krachtvoer

Zeker goed verteerbare kuilen, zoals die ook dit jaar weer zijn gewonnen, zijn in combinatie met een laag drogestofpercentage puur krachtvoer, stelt Eurofins Agro. In dat geval moet er stro worden toegevoegd, waardoor de gemiddelde voederwaarde van het rantsoen daalt. Een iets drogere graskuil is wat trager verteerbaar en leent zich dus beter voor gebruik in compact voeren. Dat zorgt voor een betere ruwvoerbenutting.

Beheer
WP Admin