Rundveehouderij

Achtergrond 26 reacties

Boterprijs ZuivelNL schiet naar € 630 per 100 kilo

ZuivelNL heeft de prijs voor verse boter met € 11 verhoogd naar € 630 per 100 kilo. Daarmee zet de stijgende lijn van de boterprijs door.

Nog nooit stond de boterprijs van ZuivelNL op zo’n hoog niveau.

Het contrast met een jaar terug is groot. Toen stond de boterprijs nog op € 330 per 100 kilo. Sinds die periode heeft de prijs een stijging ingezet. Deze duurt, met uitzondering van een kleine terugval in januari, nog altijd voort.

Goede vraag, dalende melkaanvoer

De goede vraag naar boter zorgt ervoor dat de prijs kan stijgen. Een dalende melkaanvoer zorgt voor een blijvend krap aanbod.

Gemiddeld staat de boterprijs van ZuivelNL dit jaar op € 485,13 per 100 kilo. In voorgaande jaren schommelde de gemiddelde prijs nog rond de € 300 per 100 kilo. Gezien de verwachte daling van de melkaanvoer heeft de boterprijs het plafond nog niet bereikt. De komende maanden lijkt de prijs nog wat extra stappen omhoog te zetten.

Laatste reacties

 • info519

  Te duur om op je hoofd te hebben
  ..

 • wmeulemanjr1

  Waren er nu maar minder koeien 'doodgeschoten' t.b.v. reductieplan...
  Wie draait op voor de schade van minder te leveren melk?

 • agro1

  prima ontwikkeling, toch?? waarom toch steeds op een berg willen produceren? in een putje is toch veel beter? maar toegegeven, het is allemaal kortetermijnpaniekpolitiek, ja, ja, regeren is vooruitzien....

 • deB.


  waarom???beter een paar koeien minder en 40 centen... dan 20 koeien meer voor 25 cent !!!


 • alco1

  De melk aanvoer in Nederland is niet veel minder geworden.
  De markt in de wereld is gewoon gunstiger en daar heeft de druppel die wij meer of minder leveren, totaal geen effect op.

 • 344412

  Toch is minder beter voor het sentiment in de markt.

 • deB.


  Ook in Nederland is er geen opwaartse druk meer qua aanvoer, gaat eerder naar beneden!

 • eg wel

  @ alco,

  Elke druppel heeft invloed op de wereldmarkt. Vergeet ook het sentiment niet, dat bepaald de helft van de prijs.

 • alco1

  Eerste les economie:
  De melkprijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

  De druppel hier, heeft alleen maar een hele hele hele kleine invloed op de snelheid van de pieken van hoog naar lage prijzen en anders om

 • jorn

  de mededeling dat friesland- campina geen geld meer wil verdienen (omdat zij dat als bulk zien )met boter , ,maar met producten met toegevoegde waarde ,(die je niet altijd betaald krijgt), is ook goed voor de prijsvorming!

 • veldzicht

  De melkprijs gaat echt wel weer eens dalen,wij zitten dan wel met gigantische kostenposten en veestapelverkleining waar ze in het buitenland geen last van hebben,niet te hopen dat links het voor het zeggen krijgt wordt het hier voor de boeren nog moeilijker.

 • Schraar

  Alco, blijft toch raar hoe jij de melkproductie in Nederland steeds weer bagatelliseert.
  We zijn het met elkaar eens dat de prijs word bepaald door vraag en aanbod. Als de productie in Nieuw-Zeeland of de VS stijgt of daalt heeft dat invloed op de wereldmarkt en dus op onze melkprijs. Nederland is echter ook één van de grootste exporteurs naar de wereldmarkt. Wij zijn onderdeel van de wereldmarkt net zo goed als NZ en de VS dus de productie hier heeft absoluut invloed op de prijsvorming van de melk. Ik weet niet waar jij jou 'druppel' vandaan haalt??? Nederland heeft de grootste bijdrage geleverd aan de stijging van de melkproductie in de EU na afschaffing van de quotering en heeft hiermee een zeer grote bijdrage geleverd aan de lage melkprijzen van de afgelopen jaren.
  Ik snap niet dat je dat niet wilt zien en iedere keer weer terugkomt met die onzin dat de melkproductie hier geen invloed heeft op de melkprijs.

 • Bennie Stevelink

  Het is een illusie @Schraar dat wij in Nederland of zelfs in Europa de prijs op de wereldmarkt structureel kunnen sturen.
  Ook al zouden wij door inkrimping van de productie in Europa de melkprijs laten stijgen, het lokt onmiddelijk extra productie uit in de VS en andere plaatsen op de wereld waardoor we met de prijs weer net zover zijn.

 • eg wel

  Nederland is de vierde speler (na N.Z, V.S en Austr) op de wereld markt.
  Alleen al het gerucht dat het quotum (Europees)verdwijnt is voldoende om de prijs wereld wijd te laten dalen. Dat heet het sentiment en juist dat is voor een groot deel prijsbepalend. Als je dat gegeven ontkent begrijp je de marktwerking niet.
  Het blijft voor Bennie en Lto zaak de prijsdaling na het quotum-tijdperk te ontkennen.
  Excuses aanbieden lijkt mij terecht voor de chaos die Lto Nzo hebben aangericht.


 • Bennie Stevelink

  @eg wel, in 2009 hadden wij het quotum nog. Nog nooit is de melkprijs zo laag geweest als in dat jaar. Gaat de NMV/DDB daar excuses voor aanbieden?

  Wat dat sentiment betreft: als er meer wordt aangeboden dan kopers nodig hebben gaat de prijs omlaag. Wordt er minder aangeboden dan kopers nodig hebben gaat de prijs omhoog. Dat sentiment waar jij over spreekt is een gevolg van de verhouding tussen vraag en aanbod.

 • eg wel

  @ Bennie,
  2009 is het jaar van de financiële crisis, heeft niets met vraag en aanbod te maken.
  Sentiment heeft direct met vraag en aanbod te maken.
  Voorbeeld: een beurs genoteerd bedrijf lijdt een schade dat breed wordt uitgemeten in de pers, de werkelijke schade is een half procent (waarde daling bedrijf)
  De beurs zal in veel gevallen harder oordelen met een koersdaling van bijv. 10 procent. Als in Europa het quotum wordt afgeschaft komt er bijv. 1 procent meer melk op de markt. De kopers echter worden afwachtend wat een daling van tientallen procenten kan betekenen. Een verwachting van een 1/2 % overschot kan lijden tot een daling van tientallen procenten.
  Verder bevestig je mijn schrijven dat Bennie en de Lto nooit toe zullen geven.

 • alco1

  @eg wel en @schaar. Begrijpen jullie wat ik wil duidelijk maken in 23.18
  (Laten we de druppel dan maar niet meer gebruiken)
  Onze productie heeft alleen maar invloed op het sneller bereiken van de omslag van pieken en dalen.
  Ook met quotering bij ons, zorgen andere landen wel voor de productie stijging en daling tot het omslag punt wordt bereikt.
  Maar onze quotering zorgt er wel voor dat wij niet van een hoge prijs mee kunnen profiteren.
  Vooral niet die met voer en mestafzet geen probleem hebben.
  En sentimenten werken net zo goed andersom.

 • eg wel

  @ alco,

  Al in 2002 hebben Lto en Nzo getekend voor het fosfaat plafond.
  Ze hebben dus 13 jaar de tijd gehad om een en ander te regelen bij het afschaffen van het quotum. Ze zijn pas in 2015 (toen het te laat was)in actie gekomen.
  Al je tekent betekend dat je verantwoording draagt voor de gevolgen, het plafond had gemonitord moeten worden en waar mogelijk in moeten worden gegrepen. Toen het al te laat was, is er ingegrepen met desastreuze gevolgen voor velen. Een excuses is dus zeker op zijn plaats, dat geld evenzeer voor Nzo.

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, je haalt mest en melk door elkaar heen.

 • alco1

  Daar heb je gelijk in, maar zoals Bennie zegt haal je nu alles door elkaar.
  Geef antwoordt op wat ik stel in 10.17.
  We zullen nog een voorbeeld geven met wat ik zag in een waterpark.
  Fonteintjes lieten een bak vol lopen.
  Als de bak vol was kwam de wip wap in beweging en ledigde zich.
  Als er nu één watervalletje minder (Nederlandse melkproductie) levert, komt de waterbak net zo goed vol, echter wat later.
  Zo gaat dat ook met de pieken en dalen in de melkprijs.

 • Kelholt

  @eg wel en @Schraar kijk hier even naar:
  https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/milk/pdf/eu-raw-milk-deliveries_en.pdf
  In Nederland worden dan misschien minder koeien gemolken, de productie in NL is maar met 0,5% gedaald. In Duitsland echter is de productie, die meer dan 2x keer groot is, met 3,8% gedaald. Over heel Europe is dit jaar, 2017, de productie zelfs met 28.000 ton toegenomen t.o.v. 2016!
  En jullie denken dat de melkprijs van 40 cent te danken is aan de reductie maatregelen in Nederland, droom lekker verder. De effecten van deze maatregelen zullen pas over enkele jaren zichtbaar zijn als het aantal melkveebedrijven in Nederland gehalveerd is als we er nu niets tegen doen.

 • eg wel

  De consumptie markt stijgt met +/- 2 procent per jaar, als de productie niet mee stijgt krijg je vanzelf een aantrekkende markt, wat nu het geval is.
  Het afschaffen van het melkquotum heeft een verkeerd signaal aan de markt gegeven. Een reden voor het afschaffen van het quotum was dat de V.s met de consumptie stijging in met name China ging lopen. Nederland zit nu met een nieuw quotum weliswaar een mestquotum maar ook dit is indirect een begrenzing van de melkproductie.

 • alco1

  Sorry @eg wel.
  Lees die zin van jouw nu nog eens een keer.
  "Als de productie niet mee stijgt" Daar zit jouw fout van denken.
  Bij hogere prijs stijgt de productie altijd en daar doet de inbreng van Nederland niets aan.

 • eg wel

  We gaan het niet eens worden, en das ook niet zo erg.
  Prettig weekend allen.

 • alco1

  "Eg wel.
  Toch jammer dat je niet durft te onderkennen dat zonder Nederland, de markt net zo goed overvoerd kan worden, met als gevolg neerwaartse prijzen.
  Ook jammer is dat wij jouw stellingen wel van repliek dienen, maar dat jij niet ingaat op wat wij zeggen.

 • eg wel

  Mijn bovenstaande 6 stukjes bewijzen het tegen over gestelde lijkt mij.
  Jou verwijdt dat ik jullie niet van repliek is ongegrond.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.