Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Hogere prijs voor room en spotmelk

De zuivelmarkt ziet er goed uit deze week. De vraag naar zuivel is behoorlijk, terwijl het aanbod juist wat krapper lijkt. Dat zorgt voor een vlotte markt met iets hogere prijzen.

Het verhaal begint bij de botermarkt. De vraag vanuit de retail blijft vanwege de vakantieperiode wat magertjes, maar vanuit de industrie komt wel degelijk een goede vraag. Die goede vraag zorgde er al voor dat de ZuivelNL-notering voor verse boter met € 5 klom naar € 619 per 100 kilo. Om extra boter te kunnen maken, is room nodig.

De extra vraag naar room, zorgt er op zijn beurt voor dat de prijs van dit product ook een stap omhoog zet. Een stijging van 20 cent zet de prijs nu op € 7,20 per kilo. Het contrast met een jaar terug is groot. De prijs staat deze week € 3,25(!) per kilo hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Toen kwam de prijs pas in augustus duidelijk in beweging, door met zo’n € 1,50 per kilo te stijgen in een paar weken tijd.

Maar niet alleen de prijs voor room acteert op een aanzienlijk hoger niveau. De hele zuivelmarkt bevindt zich op een duidelijk hoger plan dan in de zomer van vorig jaar. Dat is ook terug te zien in de prijs voor spotmelk af boerderij. Door de goede vraag en het krappe aanbod van deze week gaat de spotmelknotering met € 1 omhoog naar € 39 per 100 kilo, € 13,50 boven de prijs van een jaar terug.

Hoe de markt zich de komende weken ontwikkelt, blijft voornamelijk koffiedik kijken. De melkaanvoer zal vast niet hoger liggen dan nu en dat ondersteunt de markt. Vooral de prijzen voor kaas, boter en room zijn sterkhouders in de huidige zuivelmarkt.

Prognose: vriendelijke markt.

Laatste reacties

  • deB.


    Tijd voor een melkprijs van dik boven de 40 cent.... of beter 45!

    Naar aanleiding van de grondstofprijzen kan het daar naartoe..

  • janbajema

    we zitten nog met de dure euro en dat verkoopt minder buiten europa

Of registreer je om te kunnen reageren.