Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelcrisis treft melkprijs heel Europa

Nederland blijft goed scoren als het gaat om de langjarig gemiddelde melkprijs. FrieslandCampina is topper bij de grote zuivellanden, behalve in het slechte jaar 2016. Toen dieselde de stabiel noterende Franse zuivel de Nederlanders voorbij.

Niet alleen in Nederland was het vorig jaar een slecht melkprijsjaar. De melkprijzen deden in vrijwel heel Europa pijn, zo toont LTO Nederland aan in het jaarlijkse melkprijzenonderzoek.

Het jaar 2016 was dan ook het op één na slechtste jaar (2009) sinds de start van het melkprijzenonderzoek in 1999.

In dat onderzoek worden melkprijzen van toonaangevende bedrijven in tien Europese landen, plus Nieuw-Zeeland en de VS vergeleken.

Nederlandse zuivel betaalt goed

Hieruit komt naar voren dat de Nederlandse zuivel relatief goed betaalt, in ieder geval FrieslandCampina. In de grote zuivellanden van de EU is het FrieslandCampina die het langjarige gemiddelde aanvoert. Ook in de jaarlijkse vergelijking zit FrieslandCampina meestal bovenaan. Voor de andere Nederlandse partij in de vergelijking, DOC Kaas, ligt het genuanceerder. Opvallend is wel dat het gemiddeld over de periode 2009-2016 nog steeds ruim € 1 per 100 kilo hoger uitbetaalt dan partner DMK.

In Finland en Italië betaalt de zuivel nog meer dan FrieslandCampina, maar Italië is een land met een structureel melktekort en productie van dure, beschermde, kaassoorten. De Finse zuivel heeft ook een specifieke eigen situatie, al is de laatste jaren zichtbaar dat de hoge melkprijs afbrokkelt. Nationaal kampioen Valio heeft ook nog steeds veel last van de Russische boycot.

FrieslandCampina maakte plaats voor Danone

In het moeilijke jaar 2016 moest FrieslandCampina plaatsmaken op de ranglijst voor het Franse Danone. Andere Franse bedrijven hijgen hem in de nek. Het heeft er volgens LTO mee te maken dat de Franse zuivel een prijsbeleid voert waarbij ze in goede jaren niet maximaal betaalt en in slechte jaren niet het laagst. Ook kunnen de Fransen in slechte jaren terugvallen op een grote, stabiele thuismarkt.

De Duitse en Ierse zuivel zijn de hekkensluiters in de vergelijking. De Duitse zuivel kampt met een sterk versnipperde sector, die te sterk leunt op een door machtige retailers gedomineerde thuismarkt. Geld verdienen is dan erg moeilijk. De Duitse melkveehouders zijn daarvan de dupe.

Ierland geduchte concurrent

De Ierse zuivel betaalt de laagste melkprijs, maar de Ierse melkveehouders maken ook lagere kosten dan hun Europese concurrenten. De Ieren kunnen zich sneller en met minder pijn aan de markt aanpassen. Daarmee zijn ze een geduchte concurrent voor de rest in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.