Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Vanaf 1 juni opletten met afvoer jongvee

Vanaf 1 juni is het jongveegetal voor veel melkveebedrijven niet meer van toepassing. Vragen en antwoorden op een rij gezet door Boerderij.

Per 1 juni is het jongveegetal voor veel melkveebedrijven niet meer van toepassing. Het jongveegetal blijft echter wel gelden als jongvee ouder dan 35 dagen wordt afgevoerd naar een ander bedrijf in Nederland. Dat volgt uit de aangepaste regeling Fosfaatreductieplan 2017 die op 31 mei is gepubliceerd. Een tweede aanpassing is dat eventuele heffingen en bonussen voor alle perioden worden vastgesteld in de laatste maand per periode. Verder is het kortingspercentage in periode 3 (juli-augustus) vastgesteld op 12%. Hieronder enkele veel gestelde vragen met antwoorden:

Voor wie geldt het jongveegetal?

Vanaf 1 juni is het jongveegetal alleen nog van toepassing op melk-leverende bedrijven die vrouwelijk jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren naar andere bedrijven in Nederland, bijvoorbeeld voor jongvee-opfok.

Welk jongvee kan ik onbeperkt afvoeren?

Kalveren van 35 dagen of jonger kunnen onbeperkt worden afgevoerd naar andere bedrijven, bijvoorbeeld naar een jongveeopfokker of naar een vleeskalverbedrijf.

Vrouwelijk jongvee ouder dan 35 dagen kan worden afgevoerd voor export, slacht of door sterfte.

Wat is het gevolg als ik toch weer moet rekenen met het jongveegetal?

Zodra er op of na 1 juni 2017 een of meer stuks vrouwelijk jongvee ouder dan 35 dagen naar een Nederlands bedrijf gaat, moet gerekend worden met het jongveegetal. Dat is met ingang van die maand en nog volgende maanden in 2017. Het jongveegetal is de verhouding op 28 april 2017 tussen vrouwelijk jongvee en het aantal melkkoeien en andere vrouwelijk runderen die hebben gekalfd. Voor de bepaling van heffingen en bonussen wordt minimaal gerekend met het aandeel jongvee volgens het jongveegetal indien van toepassing.

Hoe hoog zijn de heffingen en bonussen?

In heel 2017 worden heffingen en bonussen, net als in periode 1 (april) en 2 (juni), berekend op basis van de GVE’s in de laatste maand per periode.

 • De hoge heffing (‘geldsom’ volgens de regeling) geldt als er meer GVE’s op het bedrijf zijn dan het doelstellingsaantal op basis van 1 oktober 2016. Die heffing wordt € 480 per GVE boven het referentieaantal op basis van 2 juli 2015;
 • De ‘lage’ heffing (‘solidariteitsgeldsom’) wordt € 112 per GVE voor bedrijven waar het GVE-aantal lager is dan het doelstellingsgetal, maar nog wel boven het referentiegetal;
 • De ‘geldsom-bonus’ voor bedrijven die minder GVE hebben dan het referentiegetal op basis van 2 juli 2015 wordt € 120 per GVE onder het referentiegetal in periode 3 en € 300 in periode 4 en 5.

Welke maanden zijn doorslaggevend voor de bepaling van heffing of bonus?

De GVE-aantallen in de maanden april, juni, augustus, oktober en december 2017 zijn nu bepalend. Dat geldt zowel voor de heffingen (geldsom en solidariteitsgeldsom) als voor de geldsom-bonus voor bedrijven die al onder het referentieaantal zitten.

Wat is het kortingspercentage?

Dat percentage bepaalt het zogenoemde doelstellingsgetal. Het GVE-aantal op 1 oktober min het kortingspercentage in een periode geeft het doelstellingsgetal. In periode 1 (april) was die korting 5%, in periode 2 (juni) 10% en voor periode 3 wordt dat 12%. Voor de laatste 2 perioden is het percentage nog niet vastgesteld.

Laatste reacties

 • Trot

  hoe zit het nu als kalf jarig is en 0,53 wordt en 0.53 kalft en 1 wordt met jongveegetal als je voldoet aan 2-6-2015 Wie het snapt mag het hier uitleggen

 • parnas

  Trot.
  Als je intern in je bedrijf verschuift van kalf naar pink en van pink naar koe heeft dit geen gevolg voor je jongveegetal. De vaarskalveren die geboren worden tellen wel weer mee ook BB en die mag je tot 35 dagen nog afvoeren. bij dit alles heb je niet te maken bij het jongveegetal. Ook niet als je jongvee verkoopt voor export, slacht of als hij dood gaat. Ga je iets afvoeren naar andere houder in Ned. ook jongveeopfokker dan moet je voor elk dier dat je afvoert ook een koe afvoeren. Zo heb ik tenminste begrepen dat het is.

 • 344412

  Klopt, zolang je geen jongvee afvoert naar ander bedrijf, is het jongveegetal niet van toepassing. Als jongvee ouder wordt of kalft neemt wél het aantal GVE toe natuurlijk.

 • mtseshuis

  lekker simpel en lekker logisch...

 • jgjwesterink@filternet.nl

  hoezo lastenverlichting !!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.