Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Opbrengst en eiwit in gras optimaliseren

Roger Weijers (43) uit Oostrum (L.) optimaliseert zijn grasland op opbrengst en eiwitpercentage. Hij realiseerde afgelopen jaar 11.500 kilo droge stof en 17% ruw eiwit.

Het bedrijf van Roger en Edith Weijers ligt er strak bij. Het gras begint half april al behoorlijk op niveau te raken. Eind april is er gemaaid en eind mei opnieuw. De eerste twee snedes leverden samen zo’n 5.500 kilo droge stof per hectare. Er is 70 hectare grasland op zijn bedrijf naast 55 hectare mais en 15 hectare akkerbouw.

Is alle gras blijvend grasland?

“Nee, de helft ligt in wisselteelt en de helft is blijvend grasland. Dat gaat nooit op de kop. Om dit land schoon en productief te houden, laat ik tegen onkruid spuiten wanneer nodig. In het voorjaar bewerk ik alle percelen met een sleep en wiedeg. Daar is de laatste jaren wat meer aandacht voor, maar ik doe dat al zo’n twintig jaar. Daarbij kunnen we ook bijzaaien om voldoende jong gras in het land te houden. Dat doen we meestal in het najaar omdat dan de slagingskans een stuk groter is. De groei is dan wat uit het oudere gras en de bodemtemperatuur is dan hoog. Dat geeft de beste omstandigheden voor het nieuwe gras om zich te vestigen en te ontwikkelen. De percelen in roulatie zijn variërend drie tot vijf jaar in gebruik. Maaien, schudden en harken voer ik zelf uit. Alleen het inkuilen besteed ik uit.”

"Maaien, schudden en harken voer ik zelf uit. Alleen het inkuilen besteed ik uit", zegt Roger Weijers. Foto: Bert Jansen
"Maaien, schudden en harken voer ik zelf uit. Alleen het inkuilen besteed ik uit", zegt Roger Weijers. Foto: Bert Jansen

Je hebt ook een demoveld gras?

“Ja. Zes jaar gelden heb ik ook een demoveld van DLF gehad en nu weer. Het ligt In het perceel naast de stal. Hierin liggen verschillende weide- en maaimengsels, sommige met klaver. Ook is er een strook ingezaaid met kortdurend grasland dat zo’n drie jaar productief is. Het is opmerkelijk om de verschillen te zien. Dat zie je ook dat je niet zomaar overal hetzelfde kan zaaien.”

Kies je zelf je best passende mengsels?

“Voor de grasteelt heb ik teeltbegeleiding van AgroCultuur. Samen met de adviseur kiezen we, afhankelijk van de grondsoort en het gebruik, het best passende mengsel. Voor de zandgrond die droogtegevoelig is, moet je gewoon een ander mengsel kiezen dan voor de beter vochthoudende kleigrond.”

Wanneer start je met de bemesting?

“In de bemesting probeer ik altijd zo vroeg mogelijk te starten. Liefst tussen 15 februari en de eerste week maart brengen we de mest op het land. Dat is dit jaar prima gelukt. De eerste snede wordt verder bemest met KAS-zwavel op een niveau van 80 kilo zuivere stikstof. De rest van het groeiseizoen gebruik ik mineralenconcentraat. Dit is bewerkte varkensmest. Dit concentraat bevat 7 kilo stikstof en 7 kilo kali en een heel klein beetje fosfaat. Vorig jaar ontvingen we zo’n 3.000 ton. In onze regio zijn meerdere aanbieders. Daardoor krijg ik zelfs wat geld toe in plaats van aankoop van stikstof. De vervanging kwam vorig jaar neer op zo’n 20.000 kilo zuivere stikstof. Dat scheelt mij dan toch naar schatting ruim € 15.000 aankoop.”

Donderdag 15 juni houdt Boerderij een kennisdag over ruwvoer op dit bedrijf. Meld u aan op www.ruwvoerronde.nl. Kunt u deze dag niet? Kom dan op 22 juni naar Appelscha.

Laatste reacties

 • alco1

  Allemaal prima.
  Echter vraag ik mij wel af of er ook van derogatie genoten kan worden met deze gras en eiwit opbrengsten.
  Maar misschien is de mais aangekocht, zoals het bij vele derogatie boeren gaat.

 • oorspronkelijk

  hoezo derogatie
  met een speciale constructie proberen 20 %/80% te halen?
  en frauderen met van varkens afkomstige mest
  wel weinig aanvoer eiwit via snijmaiskernbrok incluis fosfaat
  bex voordeel kan derogatie evenaren

 • kleine boer

  Oorspr frauderen ? Verklaar je nader

 • farmerbn

  Boeren met de hoogste opbrengsten hebben geen weegbrug.

 • gerben5

  Oorspronkelijk bex zonder derogatie? Of wat bedoel je eigenlijk

 • oorspronkelijk

  aanvoer staldieren mest en norm80/20% sluit deze veehouder uit van derogatie.
  door zelf eiwit telen+ weinig aanvoer fosfaat benadert bex voordeel derogatie door weinig eiwit aanvoer dus betere benutting stikstof

 • landboer

  Aanvoer staldierenmest sluit derogatie niet uit oor. 80/20 norm natuurlijk wel.
  Eiwit gehalte is trouwens veel belangrijker dan tonnen opbrengst ,die raak je hier aan de straatstenen niet kwijt!

 • alco1

  In de wekelijkse boerderij stond dat het bedrijf GEEN derogatie geniet.
  Daar staat ook te lezen hoe groot e.d. het bedrijf is.
  Liever dus dat de reportages die hier staan ook compleet zijn.

 • oorspronkelijk

  landboer
  dank voor de toelichting
  ik dacht dat met staldierenmest max 170kg stikstof mocht.
  dan zou derogatie voordeel nihil zijn.
  dus heb ik niet wetend alles over een kam geschoren

 • kleine boer

  oorspr dat klopt ook voor dat deel mag je ook maar 170kg als je staldieren mest aanvoert maar het gras groeit er zo lekker van in het najaar is het weer of het gemaaide weien zijn zo vreten de koeien het weer na paar m3 varkens mest. Maar dat noemen we geen frauderen lijkt me

 • Schraar

  Weijers voert geen staldierenmest aan, maar mineralenconcentraat. Dit wordt (in een aantal pilotprojecten) gezien als kunstmest vervanger en niet als dierlijke mest.
  Gezien de verhouding grasland/bouwland is derogatie hier niet mogelijk.

 • propalm

  Het gebruik van Humifirst verhoogt ook nog eens de opbrengst maar vooral ook het eiwitgehalte. Kijk de resultaten maar eens na op <>.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.