Rundveehouderij

Achtergrond 1151 x bekeken

Handel in slachtkoeien blijft vlot

De handel in slachtkoeien blijft behoorlijk positief.

Ook deze week worden de aangeboden dieren op de veemarkten zeer vlot verhandeld. Veel ruimte voor hogere prijzen is er echter niet.

Met de vakantieperiode voor de deur gaat de handel in rundvlees wat afvlakken. In de zomermaanden is de vraag naar het vlees wat minder. De barbecue wordt weliswaar wat meer uit de schuur gehaald, maar daar profiteert de rundvleeshandel amper van.

De vraag vanuit de slachterijen is nog altijd sterk, hoewel ze vanwege pinkstermaandag deze week wat moeite hebben om de aangeboden aantallen binnen de slachtprogramma’s in te passen. Ook vanuit Duitsland blijft de koopinteresse groot. De Duitse prijzen staan nog altijd een relatief hoog niveau, waardoor het slachten van Nederlandse koeien aantrekkelijk blijft.

In de voorbije maanden hebben de noteringen, mede door de goede vraag vanuit het buitenland, een flink aantal stappen omhoog gezet. Opvallend, omdat het aanbod aan slachtkoeien ruim was. Door wet- en regelgeving kwamen veel koeien op de markt. In de eerste vijf maanden werden zo’n 330.000 runderen geslacht in Nederland, volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In 2015 en 2016 waren dat in die zelfde periode respectievelijk zo’n 195.000 en 240.000 dieren.

Positieve signalen vleeshandel Europa

Dit ruime aanbod stond prijsstijgingen niet in de weg. Dat de vraag naar dieren goed was, had vooral te maken met de positieve geluiden uit de rundvleeshandel. Deze signalen kwamen uit de handel in heel Europa. Dat was gunstig voor de Nederlandse slachterijen, want door de stoppersregeling en het fosfaatreductieplan was het aanbod aan rundvlees ruim.

Dat de handel deze week positief gestemd is, blijkt ook uit de prijsverhoging op de veemarkt in Leeuwarden. Daar gingen alle prijzen met 5 cent omhoog. Daarmee staat de notering voor een O-kwaliteit slachtkoe nu op € 2,90 tot € 3,25 per kilo geslacht gewicht. Op veemarkt in Bunnik bleven de prijzen gelijk.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.