Rundveehouderij

Achtergrond 1922 x bekeken

‘Alles voor een goed resultaat in de keuringsring’

Jan en Lisa Kolff doen met Esmeralda mee aan de individuele keuring in de middenklasse zwartbont op de NRM op zaterdag 1 juli. De voorbereiding is in volle gang.

Deelname aan de NRM, 30 juni en 1 juli in Zwolle, is voor veel melkveehouders een hele eer. Immers, als je met een of meer koeien door de voorselectie komt, heb je – qua exterieur in elk geval – toch een topper op stal. Ook melkveehouder Jan Kolff in Woudrichem (N.-Br.) is blij dat hij een koe mag inzenden. Hij had er drie opgegeven voor de voorselectie. “Maar één is te vers en de ander is te ver in lactatie”, legt Kolff uit. De koe die resteert, Esmeralda, is overigens wel een fraaie. Als vaars werd de Doorman-dochter al ingeschreven met 88 punten exterieur, waarvan 89 voor uier.

Kolff is al langer actief in de fokkerij. “Maar we houden onze lijnen strak gescheiden. We hebben eigenlijk vier segmenten: topexterieur, topgenomics, een beetje rood en een beetje hoornloos. Het betekent dat we op een exterieurkoe alleen een exterieurstier gebruiken en op een hoge genomics-pink alleen hoge genomics-stieren. Dat zal bij ons nooit door elkaar lopen.”

Esmeralda is duidelijk een exponent van de exterieurfokkerij. Haar moeder is de Franse Emeraude (Goldwyn × Shottle). Deze koe komt uit een koeienfamilie waarvan tien opeenvolgende generaties met 87 punten of meer zijn ingeschreven. Ze werd Frans kampioen en kampioen op de Franse beurs Space. Kolff kocht de koe samen met Diamond Genetics en haalde haar naar Nederland. Esmeralda heeft zich ook al in de keuringsring laten zien als kampioen bij de vaarzen in Mariënwaard, reservekampioen vaarzen in Hoornaar en reservekampioen Holland Holstein show 2016.

Jaar lang voorbereiden

Nu komt Esmeralda als tweedekalfs in de middenrubriek terecht. ” De voorbereidingen daarvoor zijn eigenlijk een jaar geleden al begonnen”, stelt Kolff. Wij namen toen de beslissing om haar drachtig te maken in plaats van te spoelen. Dat lukte op tijd. Ze is half april afgekalfd en is dus bijna drie maanden aan de melk als ze de ring ingaat.”
De koe loopt gewoon tussen haar koppelgenoten en gaat mee de wei in. “Ik kan haar wel apart zetten, maar voor één koe is dat wel een heel gedoe. En het geeft veel onrust, dus ik laat haar gewoon met de andere koeien meegaan. Ze staat wel elke dag even een uurtje apart op een speciaal hooirantsoen. Dat is om de vulling van de pens te stimuleren en om haar te leren dat ze uit een voerbak moet vreten. Als we straks in Zwolle zijn, en ze kent de voerbak niet, kan dat invloed hebben op de voeropname en dat wil je niet.”

De koe draait gewoon mee in de stal met de melkrobot. Geen aparte huisvesting en ook mee de wei in.
De koe draait gewoon mee in de stal met de melkrobot. Geen aparte huisvesting en ook mee de wei in.

Beperkt robotbezoek

De koe geeft 45 liter per dag. Om de productie te remmen, heeft ze bij de robot permissie om na 10 uur te melken. Zo wordt ze iets meer dan twee keer per dag gemolken. “Als ik de robot zou vrijzetten, wordt ze misschien wel om de 6 uur gemolken. Dat stuwt de productie. Ik doe dat met opzet niet om haar ten eerste beter in conditie te kunnen houden, en ten tweede leert ze zo wat het dragen van een uier is.” Wel schippert Kolff iets met de melktijden als de koe de wei ingaat. Als ze op 9 uur melk staat en ze gaat dan naar buiten, kan het zijn dat er te veel druk op de uier komt. “Dan zet ik haar in de melkrobot en laat haar melken.”

Wassen en trainen

Sinds begin mei wordt Esmeralda een keer per week gewassen en wordt met haar getraind. In de laatste maand zijn de was- en trainfrequentie verdubbeld. Het wassen en trainen is een taak voor dochter Lisa. “Nou ja taak, het is haar passie en hobby, dus ze doet het graag. Ik breng nooit koeien voor. Dat doet Lisa altijd”, zegt Kolff.

Na de wasbeurt volgt het trainen. De koe moet rustig maar kordaat stappen en starten met lopen of stoppen en vierkant gaan staan als Lisa dat aangeeft. Dat is nog niet zo gemakkelijk.
Na de wasbeurt volgt het trainen. De koe moet rustig maar kordaat stappen en starten met lopen of stoppen en vierkant gaan staan als Lisa dat aangeeft. Dat is nog niet zo gemakkelijk.

Wassen en trainen nemen per keer toch snel aan paar uur tijd in beslag. Inmiddels is de koe al voorgeschoren. Met een keer voorscheren kun je na wat hergroei van het haar de overgangen er nog mooier inbrengen.”

Zo vroeg mogelijk naar Zwolle

Kolff gaat als het zover is zo vroeg mogelijk naar Zwolle. “Ik begrijp dat we donderdag 29 juni vanaf 18.00 uur terecht kunnen. Nou, dan zijn we er ook om vijf over zes”, lacht hij. Hoe langer de koe kan acclimatiseren, hoe beter. En we brengen de koeien altijd met eigen vervoer. Dat gaat het snelst en geeft het minste kans op beschadigingen.” Zoals het er nu uitziet, schat Kolff dat de koe met zo’n 12 uur melk in de uier de ring instapt. “Dat is niet overdreven veel. Maar ik vind een overdreven volle uier ook niet mooi en het is niet goed voor het dier. Een uier moet mooi vol, zodat de uier zich op haar best toont.”
Qua verwachtingen is Kolff terughoudend. “Het is al mooi dat we mogen meedoen en we doen alles om een goed resultaat te halen. Maar het blijft een jurysport. Als ik terecht tweede of derde loop, heb ik daar geen moeite mee. Maar ik heb ook wel eens een andere visie als de jury. We zullen het zien. Ik reken nergens op, maar een prijsje zou mooi zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.