Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Verbetering kalveropfok zit in deze kleine dingen

De kalveropfok liep in details niet lekker. Door de huisvesting aan te passen en gestructureerder te werken zetten Jan en Leonie Roelofs de puntjes op de ‘i’.

Tussen de woning en de openfrontstal op dit bedrijf in Groesbeek staan 15 iglo’s, waarvan 8 op hun kant. In de eerste iglo scharrelt een zwartbont kalf met een dekje op rond. Een klein detail, maar juist daarmee blijkt Jan Roelofs goede resultaten te halen.

Vier jaar geleden verliep de overschakeling van biest naar kunstmelk niet soepel en kregen kalveren te vaak diarree. Tussen de 7 en 10 dagen kampten de dieren met cryptosporidium en daarna coccidiose. De kalveren stonden in die tijd in eenlingboxen voor in de jongveestal. “Voor het mooie hadden we te weinig plekken waardoor ook het schoonmaken lastiger was,” wijst de veehouder in de jongveestal. Reden om over te gaan op de iglo’s.

➤  Strak behandelen   
➤  Gestructureerde aanpak, laag medicijngebruik  
➤  Lage dierenartsenkosten
➤  Openfrontstal en hygiëne

➤ Strak behandelen

De kalveren worden niet standaard behandeld tegen coccidiose. Tegen crypto worden de kalveren sinds 2 maanden preventief met Halocur behandeld, omdat dit bij onderzoek is aangetoond. “Zodra we kalveren met dunne mest zien, behandelen we direct tegen coccidiose en gelijk het hele hok, want begint er één, dan is het hele hok de klos”, vertelt Roelofs.

De eenlingboxen in de jongveestal zijn ingeruild voor iglo's. Makkelijker schoon te maken en geen contact met oudere dieren meer. - Foto: Henk Riswick
De eenlingboxen in de jongveestal zijn ingeruild voor iglo's. Makkelijker schoon te maken en geen contact met oudere dieren meer. - Foto: Henk Riswick

Dat hij de diarreeproblemen nu onder de knie heeft, merkt zijn Alpuro-Breeding adviseur Martijn Idink ook: “De emmer Alvital die ik 10 maanden geleden heb afgeleverd, staat nog altijd onaangebroken in de kast. Hij heeft geen elektrolyten meer nodig.” Wat volgens Leonie ook van belang is, is dat de kalveren geen restmelk krijgen. De stierkalveren krijgen dezelfde poedermelk als de vaarskalveren. Alle melk die door de melkrobot apart wordt gehouden, gooien de veehouders weg. “Die melk is het gewoon niet waard om te voeren”, klinkt het stellig.

➤ Gestructureerde aanpak, laag medicijngebruik

Jan en Leonie Roelofs gaan heel gestructureerd met de kalveren om en dat werpt zijn vruchten af. In 2014 en 2015 viel er tot 100 dagen één kalf uit, vorig jaar niet een. Omdat ze van Alpuro Breeding voeren, krijgen ze automatisch inzicht in hoe hun stierkalveren in de mesterij presteren. De afgelopen drie jaar viel geen enkel kalf in de eerste 90 dagen uit.

Ook het medicijngebruik is minimaal op dit rundveebedrijf. Het totaal aantal dierdagdoseringen lag in 2014 en 2015 op 1,6 en 1,8, in 2016 was dit 1,59. Bij het jongvee was dat 0,08, 0,16 en 0,10. “Die stijging in 2015 kwam door een flinke tussenklauwontsteking bij de pinken,” wijst Jan Roelofs op het overzicht.

De kalveren blijven tot 3 maanden in de open frontstal.Het klimaat is er beter dan in de jongveestal. - Foto: Henk Riswick
De kalveren blijven tot 3 maanden in de open frontstal. Het klimaat is er beter dan in de jongveestal. - Foto: Henk Riswick

➤ Lage dierenartskosten

De dierenartskosten zijn ook laag. Afgelopen jaar bedroeg de rekening van de dierenarts € 3.120, exclusief kosten voor enten tegen IBR en pinkengriep en onthoornen. Op een jaarproductie van 1,2 miljoen liter is dat 0,26 cent per liter melk.

Het begint volgens de veehouder al bij de biestgift. De koeien krijgen standaard droogstandmineralen om de kwaliteit van de biest te verbeteren. De mineralen moeten volgens Jan wel smakelijk zijn, anders vreten de koeien het ondanks het gemengde rantsoen slecht en levert het bijmengen nog geen betere biest op. Een koe wordt direct na kalveren met een minimelker gemolken en het kalf krijgt dan 3 tot 4 liter biest. “Direct na de geboorte zijn ze het felst en drinken die hoeveelheid met gemak op,” legt Roelofs uit. Toch kan het gebeuren dat een koe niet direct gemolken wordt. De veehouder loopt rond een uur of elf, twaalf zijn laatste rondje. Als een koe bezig is dan wacht hij er op, maar hij komt ’s nachts niet apart zijn bed uit. Na de biest gaan de kalveren naar de iglo’s waar ze vijf dagen melk van hun moeder krijgen, daarna gaan ze over op kalvermelk.

Speenemmers worden na elke voerbeurt schoon weg gehanegn. De kraan is voorzien van een thermostaat voor de juiste watertemperatuur. - Foto: Henk Riswick
Speenemmers worden na elke voerbeurt schoon weg gehangen. De kraan is voorzien van een thermostaat voor de juiste watertemperatuur. - Foto: Henk Riswick

➤ Openfrontstal en hygiëne

In de oude situatie waarbij de kalveren in de jongveestal stonden, kwamen regelmatig luchtwegproblemen voor. Reden om de leeggekomen varkensstal deels om te bouwen tot een openfrontstal met daarin twee grote strohokken en een windbreekgaas in de open gevel. Met het windbreekgaas is veel beter op het klimaat te sturen, ervaart Roelofs. Ondanks de snijdend koude wind is het in de strohokken fris maar aangenaam. In de frontstal blijven ze de eerste drie maanden staan, na het spenen gaan ze naar de kalverstal waar ze de eerste maand in een strohok blijven om de omschakeling beperkt te houden. En een andere stal én naar roosters vindt Roelofs een te grote stap.

De kalveren blijven tot zo’n 14 maanden in de jongveestal, na inseminatie verhuizen naar de rechterkant van de ligboxenstal waar de drachtige pinken en droge koeien staan.

Hygiëne staat bij Roelofs hoog op het lijstje. De minimelker wordt na elke melkbeurt goed schoon gemaakt en ook het afkalfhok is schoon. Voor het aanmaken van de kalvermelk is een speciale voerkeuken ingericht. De speenemmers worden na elke voerbeurt direct schoongemaakt en op de kop op rekken weg gehangen. Met een thermostaatkraan zorgt de veehouder ervoor dat de melk altijd op de juiste temperatuur aangemaakt wordt.


  • Jan Roelofs (54) in Groesbeek (Gld.). Jan Roelofs houdt 100 koeien met bijbehorend jongvee op 55 ha land, waarvan 5 ha maisland. De laatste MPR was 10.408 kg melk met 4,14% vet en 3,58% eiwit. De verwachte afkalfleeftijd van de vaarzen ligt tussen de 23,4 en 23,9 maanden, de tussenkalftijd is 399 dagen. Roelofs zit op 2 inseminaties per koe en 1,4 per pink. Het bedrijf is IBR- en BVD-vrij en heeft de para-onverdachtstatus. Samen met zijn vrouw Leonie ontvangt Jan als Klasseboer schoolklassen. - Foto: Henk Riswick

    Jan Roelofs (54) in Groesbeek (Gld.). Jan Roelofs houdt 100 koeien met bijbehorend jongvee op 55 ha land, waarvan 5 ha maisland. De laatste MPR was 10.408 kg melk met 4,14% vet en 3,58% eiwit. De verwachte afkalfleeftijd van de vaarzen ligt tussen de 23,4 en 23,9 maanden, de tussenkalftijd is 399 dagen. Roelofs zit op 2 inseminaties per koe en 1,4 per pink. Het bedrijf is IBR- en BVD-vrij en heeft de para-onverdachtstatus. Samen met zijn vrouw Leonie ontvangt Jan als Klasseboer schoolklassen. - Foto: Henk Riswick

  • Het veebedrijf van Jan Roelofs in Groesbeek. - Photo: Henk Riswick

    Het veebedrijf van Jan Roelofs in Groesbeek. - Photo: Henk Riswick

Eén reactie

  • koestal

    Kalverhokken en iglo,s goed ontsmetten en reinigen nadat elk kalf er uit is,het best is met een stoomreiniger ivb.cocidiose en cryptosporidium wat moeilijk is uit te roeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.